Novak Đoković nije ponovio uspeh iz Montreala, nije pobedio Rodžera Federera i nije osvojio trofej na US openu u svom prvom grend slem finalu. Jednog dana to će se desiti, sigurno pre nego što napiše odmah nakon finalnog meča najavljenu knjigu „Sedam set lopti“. Ali je Novak Đoković postao prvi srpski teniser koji je zaigrao u jednom grend slem finalu, napravio najveći uspeh u karijeri, pružio više nego dostojan otpor neprikosnovenom Švajcarcu, osvojio srca za zabavu uvek spremne njujorške publike, ponekog glumca i poneke teniserke.

Novak Đoković nije ponovio uspeh iz Montreala, nije pobedio Rodžera Federera i nije osvojio trofej na US openu u svom prvom grend slem finalu. Jednog dana to će se desiti, sigurno pre nego što napiše odmah nakon finalnog meča najavljenu knjigu „Sedam set lopti“. Ali je Novak Đoković postao prvi srpski teniser koji je zaigrao u jednom grend slem finalu, napravio najveći uspeh u karijeri, pružio više nego dostojan otpor neprikosnovenom Švajcarcu, osvojio srca za zabavu uvek spremne njujorške publike, ponekog glumca i poneke teniserke. Spontan, raspoložen i očigledno više nego zadovoljan svojim ovogodišnjim uspesima, na koje je ovo finale bilo kao šlag na torti (osvojio šest titula i igrao u polufinalima Rolan Garosa i Vimbldona) Đoković je animirao tokom svojih mečeva na Artur Ešu publiku svojim imitacijama, na koje imuna nije ostala ni Marija Šarapova.

Šarapova uz Đokovića

Dastin Hofman, Robin Vilijams, Kris Evert su neke od poznatih ličnosti koje su pratile finalni meč na US openu, ali su samo Robert de Niro, njegova žena Tuki i Marija Šarapova sedeli u porodičnoj loži Novaka Đokovića. Oko kamere je na početku meča „ulovilo“ plavokosu Ruskinju kako sedi pored Novakovog strica Gorana. Izgledalo je kao da je u nedostatku mesta bila „osuđena“ da sedi baš tu, ali što je meč više odmicao Šarapova je sve očiglednije navijala za Novaka, da bi nakon meča aplaudirala skandirajući njegovo ime. Američki mediji nisu propustili da napišu da je Đoković izgubio meč, ali i dobio „Most Intriguing Guest“ Mariju Šarapovu. Srpski teniser je rekao da su „oni samo prijatelji“, ali poznavaoci zakulisnih teniskih događaja ne mogu da se sete kada je poslednji put neka aktivna teniserka tako podržavala jednog tenisera. Naročito Šarapova, koja ovog puta nije bila u pratnji oca.

U košnici najvećeg teniskog stadiona na svetu više od 23.000 ljudi u nedelju uveče uživalo je u majstorijama dvojice tenisera koji će se se tek boriti za titule.

Đoković sve bliži Nadalu

Plasmanom u finale US opena Novak Đoković je zaradio 700 bodova zahvaljujući kojima se približio drugoplasiranom na ATP listi Rafaelu Nadalu. Prednost Federera koji je četvrti put uzastopno trijumfovao u Njujorku, nad srspkim teniserom je više od 3.000 bodova, dok Španac ima hiljadu poena „viška“ u odnosu na Đokovića. Isto toliko više vicešampion US opena ima u odnosu na četvrtoplasiranog Nikolaja Davidenka. Jedina promena u prvih deset je skok Španca Davida Ferera, polufinaliste US opena, koji je napredovao za sedam pozicija i sada je na osmom mestu.

Od ostalih srpskih tenisera Boris Pašanski je posle pobede u ukrajinskom Čerkasiju napredovao čak 20 mesta i sada je 91. na svetu, dok je Janko Tipsarević trenutno na 53. poziciji, što je napredak za tri mesta. Viktor Troicki je 139, Dušan Vemić 193, a Ilija Bozoljac tek 220. teniser na svetu.

– Samo nastavi tako, tek ćemo biti bitke za titule – rekao je Federer svom šest godina mlađem kolegi, budućem najvećem rivalu, nakon što ga je pobedio.
Najbolji teniser sveta je četvrti put zaredom podigao trofej u Njujorku, 12 grend slem pehar u karijeri Švajcarca koji je u 26 godini izjednačio rekord Roja Emersona (osvojio isto toliko grend slemova). Legendarni Pit Sampras sada ima samo dva više od njega.
– Ovo je fantastičan uspeh i mislim da imam šanse da vrlo brzo prestignem Pita – više nije tako skroman Federer.
Rezultat finalnog meča (7:6, 7:6, 6:4) je mnogo ubedljiviji od igre kojom je Švajcarac savladao Đokovića.
– Zaslužio je više i moglo bi se reći da je rezultat malo brutalan – kaže Federer.
U prva dva seta najbolji srpski teniser je imao 6:5. U prvom je propustio pet set lopti, a onda još dve pri istom rezultatu u drugom setu, u kojem je u jednom trenutku imao prednost od 4:1. Prokockao je i oba čelendža u samo jednom gemu trećeg seta. Umesto vinera njegovi forhendi su počeli da završavaju tik iza osnovne linije. Rekli bi neki, ni sreća nije umela da mu se osmehne.
– Nisam mogao da verujem šta se dešava. Pogledao sam u publiku i pitao šta da radim, ali nisam dobio savet od njih. Onda sam nastavio po svom – rekao je Đoković.
Nedostajalo mu je iskustvo u trenucima odluke, igrom koja je iz gema u gem bila sve bolja verovatno bi pobedio bilo kog drugog tenisera, ali ne i hladnokrvnog Švajcarca koji je 188. nedelju zaredom prvi reket sveta.
– Bio sam pod pritiskom na početku. Pružio je veliki otpor, a nije lako igrati finala, bez obzira na to koliko ste ih osvojili. Bilo je iscrpljujuće poslednje dve i po nedelje, ali je sad sve gotovo i zadovoljan sam – kaže čovek koji je pre Đokovića u finalima na US openu pobeđivao redom Hjuita, Agasija i Rodika.
Postaje pomalo dosadno pričati o uspesima Rodžera Federera, jer je o njima nakon četiri uzastopna trofeja na US openu, pet na Vimbldonu i tri na Australian openu zaista sve ispričano. Kada jednog dana (a biće to uskoro) prestigne Samprasa verovatno mu neće ostati nijedan zanimljiv rekord za obaranje. Sa Novakom je drugačija priča. Njegovo vreme tek dolazi. U stvari, već je došlo. Švajcarac je prvu grend slem titulu osvojio na Vimbldonu u 22. godini. Đokoviću je tek 20.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari