Tekvondisti plaćaju da bi otišli na SP 1Foto: Tekvondo asocijacija Srbije (Arhiva)

Roditelji budućih tekvodno šampiona našli su se u čudu kada su videli poruku generalnog sekretara Tekvodno asocijacijacije Srbije (TAS) Miroslava Krklješa da moraju da plate za put i boravak dece u Taškentu (Uzbekistan), gde se u avgustu održava kadetsko Svetsko prvenstvo.

Deca starosti do 14 godina, koja su na sportskim borilištima uspela da izbore plasman na veliko takmičenje, možda na kraju ne saznaju kako izgleda učestvovati na Svetskom prvenstvu ukoliko njihovi roditelji ne uspeju da do srede, do kada je rok za plaćanje, pronađu način da izbroje oko 1.000 evra (42.000 dinara za šest dana smeštaja u Taškentu, plus 86.000 za povratku avionsku kartu). Nenad Ajduković, otac Vesne i Dimitrija koji su izborili plasman na SP, objašnjava za Danas da ne zna da li će do srede uspeti da sakupi oko 2.000 evra ukoliko misli da mu oba deteta odu u Uzbekistan.

– Učiniću sve da uspem da pošaljem moju decu, a zaista ne znam šta će uraditi ostali roditelji, kao i da li će uspeti da sakupe tolike pare. TAS je vodio decu na Evropsko prvenstvo, ali su nam za ovo SP objasnili da nisu u mogućnosti da pokriju troškove jer nisu odlazak u Uzbekistan mogli da uračunaju u godišnji budžet. Razumem potpuno da nije ovakve stvare moguće unapred predvideti, koliko će dece uspeti da se kvalifikuje na koje takmičenje, ali u pitanju je zaista visoka novčana cifra koju nije lako izdvojiti – priča Ajduković.

Svih desetoro dece koja treba da putuju u Taškent su državni prvaci u svojim kategorijama.

– Dimitrije i Vesna su osvojili medalje na Sofija openu i Austrija openu. Dimitrije je bio najbolji i na Slovenija openu u Ljubljani, a Vesna je osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu. I druga deca imaju sjajne rezultate i zaista bi bila velika šteta ne samo za njih već i za Srbiju i domaći sport ukoliko ne uspeju da odu na Svetsko prvenstvo – zaključuje Ajduković.

Pojedini roditelji koji su se javili listu Danas, ali nisu želeli da im objavimo ime, naveli su i da je osnovna cena koju je organizator SP prvobitno uputio duplo manja od one koju za odlazak u Uzbekistan traži TAS, ali to do zaključenja ovog broja nismo uspeli da proverimo. Odgovori na pitanja kako je moguće da TAS nije u budžet uračunao takmičenje koje je u redovnom kalendaru, kao i zašto se u nedostatku novca nije zatražila pomoć Ministarstva sporta i omladine i drugih relevantnih institucija kako bi deca koja su šampioni ove zemlje mogli da odu na SP moraće da sačekaju naredne dane, pošto nas je generalni sekretar Miroslav Krklješ u telefonskom razgovoru zamolio da pitanja uputimo putem elektronske pošte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari