Igraj svoju igru (Novakovih 11): Kroki za stazu na kojoj Đoković mora da istraje da bi ostao na tronu u Melburnu 1Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Po prognozama teniske javnosti Novak Đoković, branilac trona, glavni je favorit za još jedan trijumf na Australijan openu, što bi mu bio 11. trofej u Melburnu, a već je i sa sedmim (2019) postao rekorder.

Ovo će mu biti 19. učešće, a prvi meč najbolji teniser sveta, prvi nosilac na turniru, igra u nedelju protiv Dina Prižmića iz Hrvatske, 178. na listi, koji se kroz kvalifikacije probio do glavnog žreba.

Novak Đoković je u Australiju stigao još pre dvadesetak dana, odmah posle egzibicionog duela sa Karlosom Alkarazom u Saudijskoj Arabiji, koji je predstavljao početak priprema za Australijen open.

Zatim je nastupao na Junajted kupu kao član srpskog tima, pobedio u prva dva singla, a u trećem je izgubio od Australijanca Aleksa de Minora i povredio zglob desne ruke.

Kako je izjavio u sredu, pre egzibicionog meča na kojem su učestvovali i Grci Marija Sakari i Stefanos Cicipas, protivnik iz lanjskog finala, i Beloruskinja Arina Sabalenka, povredu je sanirao, mada mu ne bi bilo prvi put da igra povređen i uprkos tome osvoji trofej nazvan po Normanu Bruksu, prvom osvajaču Vimbldona koji nije bio Englez (1907), dugogodišnjem predsedniku Australijske teniske asocijacije.

Australijan open je grend slem turnir na kojem srpski as ima najveću podršku sa tribina, što se videlo i tokom pomenute egzibicije, na kojoj je dočekan ovacijama po izlasku na „Rod Lejver arenu“, a zatim je na terenu odigrao i kolo sa lokalnom srpskom folklornom grupom.

Za srpsku zajednicu u toj zemlji Đokovićev dolazak je crveno slovo u kalendaru, pa čak i oni koji ne dođu do ulaznica za njegove mečeve vreme provode u teniskom centru „Melburn park“, a najboljem igraču sveta, ali i njegovoj porodici, pre svega ocu, ova podrška puno znači i dodatno ga motiviše.

Ovogodišnji Open trebalo je da predstavlja veliki povratak Rafaela Nadala posle jednogodišnjeg odsustva zbog povrede, međutim, Španac je zaradio repturu mišića u Brizbejnu i neće igrati.

Ovo može da bude dobra vest za Đokovića, jer, uprkos tome što njegov najveći rival u ovom trenutku nije na vrhuncu forme i ne može da parira srpskom igraču, činjenica je da bi njihov eventualni susret izazvao ogromnu pažnju javnosti, veliki psihološki i emotivni pritisak i, gotovo sigurno, veći deo prisutnih na stadionu bi podržavao Nadala, strasnije nego ranije.

Iako je često isticao kako ga takva atmosfera zapravo inspiriše, čini se da bi taj scenario na površinu izbacio prošlosezonskog Đokovića, koji se svađa sa publikom i namerno je provocira, što bi bespotrebno podgrejalo neprijateljsko ponašanje iz gledališta u narednim mečevima.

U narednoj rundi bi igrao protiv boljeg iz susreta dva domaća tenisera, Alekseja Popirina i Marka Polmansa.

Sa Popirinom, 43. igračem na ATP listi, sastao se jedanput, i to kada ga je pobedio u prvom kolu turnira u Tokiju 2019, a sa Polmansom, koji je 150. na ATP listi i koji je u glavnom žrebu zahvaljujući specijalnoj pozivnici, nikada se nije sreo.

U trećem kolu eventualni rivali mogu da budu Britanac Endi Marej i Francuz Gael Monfis, dok u narednoj rundi može da očekuje protivnika iz polufinala poslednjeg Ju-Es opena Amerikanca Bena Šeltona, a iznenađenja mogu da budu Švajcarac Sten Vavrinka ili trenutno najbolji francuski teniser, 35-godišnji Adrijan Manarino.

Iz te četvrtine žreba najviše šansi da dođe do četvrtfinala ima Cicipas, ali zbog hronične povrede leđa Grk nije u vrhunskoj formi i ne bi bilo čudo da se Đoković za plasman među najbolja četiri sastane sa Tejlorom Fricom, jednim od Amerikanaca koje je pobedio na Ju-Es openu na putu do titule.

U Đokovićevoj polovini žreba najveći favoriti za plasman u polufinale su Italijan Janik Siner, Rusi Andrej Rubljov i Karen Hačanov i najveća nada domaćih navijača De Minor, koji je u poslednjih 15 dana savladao i Španca Karlosa Alkaraza, istina u revijalnom meču.

Teniska javnost očekuje da će se za svoj 25. grend slem trofej boriti s Alkarazom, iako drugi teniser sveta prethodno mora da prođe rivale kao što su Rus Danil Medvedev, Nemac Aleksandar Zverev, Norvežanin Kasper Rud ili „vaskrsli“ Bugarin Grigor Dimitrov.

Španac, koji je do Australijan opena odigrao samo dva egzibiciona meča, moraće tokom turnira da podiže formu, što je prilika za nekog od njegovih protivnika da napravi iznenađenje.

Srpski teniser vodi sa 3:2 u međusobnim zvaničnim duelima, trijumfovao je u tri od poslednja četiri susreta, ali je taj jedini poraz bio baš u finalu Vimbldona.

Ipak, od tog duela Đoković je podigao formu i osvojio sve turnire na kojima je igrao, dok je Alkaraz bio promenljiv i propustio je veliku priliku da godinu završi kao najbolji na svetu.

Španac na turnir dolazi bez svog trenera Huana Karlosa Ferera, što može da bude veliki problem za mladog tenisera na značajnom takmičenju.

Drugim rečima, Đoković, ukoliko bude zdrav, ima veliku šansu da još jednom trijumfuje.

Od ostalih srpskih tenisera igraće i Laslo Đere, Miomir Kecmanović i Dušan Lajović.

Kecmanović je imao sreće u žrebu i mogao bi da se probije do osmine finala, dok bi za Đerea i Lajovića plasman u treće kolo predstavljao uspeh, a sve iznad toga bi bio podvig.

Malo razočarenje je ispadanje Hamada Međedovića u kvalifikacijama, jer se očekivalo da 20-godišnji Pazarac već na ovom turniru započne probijanje ka najboljih 100.

U konkurenciji teniserki u glavnom žrebu našla se Aleksandra Krunić, koja je tek na 690. mestu, ali imaće takozvani zaštićeni renking.

Natalija Stevanović i Olga Danilović nisu prošle kvalifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari