Teova magija za oproštaj genija 1Foto: STARSPORT

Jedan od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena Dimitirs Dijamantidis zvanično se penzionisao u subotu uveče tokom finala turnira upriličenog upravo u to ime.

Panatinaikos je savladao CSKA, a čitav meč u “OAKA” areni u Atini protekao je u znaku oproštaja čuvenog “Dijamanta” koji je 12 sezona nastupao u najpoznatijem “zelenom” dresu u evropskoj klupskoj košarci.

Dijamantidis je u igru ušao pred kraj prvog poluvremena, a tačno trinaest sekundi pre isteka druge četvrtine igra je zaustavljena, zatim je putem reflektora improvizovani dres sa brojem 13 prošarao tribinama uz skandiranje publike “Dijamantidis, Dijamantidis”. Potom je “pravi” dres Panatinaikosa sa brojem 13 podignut i okačen o svodove dvorane, tik pored dresa sa brojem četiri, koji je sa puno uspeha nosio njegov bivši saigrač Fragiskos Alvertis.

Prethodno, u drugoj četvrtini, Miloš Teodosić se “nestvarnom” asistencijom odužio Dimitrisu za sve naučene lekcije tokom direktnih duela u grčkom prvenstvu dok je igrao za Olimpijakos, odnosno u Evroligi. Usred “pika”, na sredini rolinga odlučio se, leđima okrenut ka košu, da pasom iza leđa, bez gledanja, pronađe Agustina što je oduševilo sve u hali, naročito Dijamantidisa, koji je tokom karijere plenio sličnim dodavanjima.

Samom oproštaju prisustvovao je i Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige, čijem je razvoju, od samog formiranja, svedočio upravo Dijamantidis.

– Drago mi je što se nalazim na oproštaju ovakvog igrača. On je istinska legenda Evrolige i naša liga rasla je sa njim – poručio je Bertomeu.
Kakav je uticaj imao Dijamantidis na uspon Panatinaikosa prilikom osvajanja Evrolige ilustrovao je i podatak da je samo zbog Dimitrisovog oproštaja stariji od braće Janakopulos, koji su upravljali “zelenima” tokom apsolutne vladavine Starim kontinentom, došao na Dimitrisov oproštaj, uprkos tome što u devetoj deceniji života ne izlazi iz kuće zbog zdravstvenih razloga.

– Ovaj klub je iznad svih, ali postoji pojedinac koji je to uspeo i podvukao se navijačima pod kožu. Osim brojnih trofeja koje si osvojio zauvek ćemo pamtiti koliko je dece samo zbog tebe počelo da navija za Panatinaikos – naglasio je aktuelni vlasnik kluba Dimitris Janakopulos.

Dimitris Dijamantidis rođen je 6. maja 1980. godine. Sa Panatinaikosom, u koji je stigao iz Iraklisa 2004. godine, osvojio je tri titule Evrolige, devet trofeja u grčkom šampionatu i 10 domaćih kupova. Rođen u Kastoriji, tokom sjajne karijere jednom je bio MVP Evrolige, dva puta je biran za najkorisnijeg igrača fajnal fora, četiri puta bio je u najboljem timu tog takmičenja, a pobrao je i šest trofeja za najboljeg evropskog defanzivca.

Sa reprezentacijom Grčke osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2005. godine i srebrno odličje godinu dana kasnije na Svetskom šampionatu u Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari