Terzić: Bolja odbrana vodi do pobede 1Foto_www.oks.org.rs

Sadašnja generacija ženske odbojkaške reprezentacije Srbije već je otišla nekoliko koraka dalje od plasmana na poslednjem Svetskom prvenstvu, kada je završila kao sedma od 24 ekipe, a u današnjem polufinalu sa Holandijom ima šansu da napravi najveći uspeh u istoriji svojih učešća na SP.

Pod okriljem nekadašnje zajedničke države sa Crnom Gorom 2006. godine osvojila je treće mesto u Japanu, a ovog jutra (6.40) u istoj zemlji bori se za premijerno planetarno finale.

Sa samopouzdanjem aktuelnih evropskih šampionki i olimpijskih viceprvakinja i odličnom formom, demonstriranom u prvoj od tri faze ovog prvenstva i posebno u mečevima Fajnal-siksa, ali i s knedlom u grlu zbog teških 0:3 protiv istog rivala na kraju druge runde takmičenja. Dakle, valja još jednom izvući maksimum iz sebe, ne ponoviti greške iz te izgubljene bitke sa izabranicama Džejmija Morisona i naći pravu meru između revanšističkog poriva i nužne koncentracije, jer rivalke imaju dovoljno znanja i iskustva da iskoriste svaki prazan hod u igri.

– Holandija igra odlično od početka prvenstva, spada u red favorita i nikako nije slučajno u polufinalu. Ekipa je ekstremno motivisana da napravi nešto veliko na ovom takmičenju, tj konačno osvoji jedno zlato, posle tri srebra na poslednjih pet šampionata Evrope i četvrtog mesta na prošlim Olimpijskim igrama. Uz to imaju želju da nam se revanširaju za poraz u finalu prošlogodišnjeg EP. Ali, imamo i mi svoje motive, ambicije i želje. I kvalitetom smo tu negde, pa će pobednika odlučiti jači voljni momenat i bolja odbrana. Ako devojke na pravi način budu odradile stvari u defanzivi mislim da ćemo biti bliži pobedi i finalu – jasan je Zoran Terzić, pod čijom selektorskom palicom su ispisane zlatne stranice naše ženske odbojke.

Očekivanja Ane Bjelice obojena su još otvorenijim optimizmom.

– Te 2006. godine, kada su neke druge devojke osvojile našu jedinu svetsku medalju, ja sam tek počinjala da se bavim odbojkom, a sada ostvarujem neke od svojih snova. I nadam da možemo dalje od polufinala sa odličnim Holanđankama. Imaju vrsnog korektora, sjajne primače i srednje blokere, izbacile su branioca titule Amerikanke iz borbe za odličja na ovom SP, ali ja bih se više bavila nama. Poraz i od njih i Japanki desili su nam se u pravo vreme, na kraju druge faze kada je sve već bilo odlučeno, a posle njih smo krenule da igramo svoju najbolju odbojku. Neka tako bude i ovog puta, pa da subotnje finale bude repriza olimpijske borbe za zlato, između nas i Kine – bez ustezanja prejudicira naša reprezentativka koja igra na poziciji primača i korektora.

Libero Teodora Pušić jedva čeka na „osvetu“ za glatkih 0:3 na kraju druge runde.

– Drago nam je što nam je baš Holandija rival u polufinalu, jer imamo priliku da joj se revanširamo za ubedljiv poraz u grupi. Ova i sledeća utakmica kruna su našeg višemesečnog rada. Velika je stvar biti među četiri najbolje reprezentacije, a ja se nadam da ćemo otići makar korak dalje i igrati prvo svetsko finale u istoriji srpske ženske odbojke – predoseća odbojkašica Srbije.

            Bošković ili Slutjes

Tok i ishod prvog polufinalnog meča, od rane zore po srednjeevropskom vremenu, umnogome će zavisiti od raspoloženja dveju igračica – Tijane Bošković na jednoj strani i Loneke Slutjes na drugoj. Kada su u top formi i imaju svoj dan korektorke Srbije i Holandije mogu same da samelju rivala, kao što je to prva uradila protiv Italije (29 poena) a druga u meču sa Amerikankama (38). Odlično se poznaju, jer godinama igraju za različite klubove u Turskoj, a koja od njih će ovog puta izaći kao pobednica zavisi i od podrške njihovih saigračica.

            Kina na Italiju

Posle naših i holandskih devojaka na teren dvorane u Jokohami izaći će najbolje odbojkašice Kine i Italije (9.10). Azijska selekcija je pobednik olimpijskog turnira 2016. godine u Rio de Žaneiru a na ovom SP brani srebro iz 2014, dok devojke sa Apenina već godinama ne uspevaju da dođu do pobedničkog postolja na nekom velikom takmičenju.

            Terzić i Ognjenovićeva na mestu „zločina“

Samo dvoje ljudi u reprezentaciji Srbije zna kako je bilo osvojiti svetsku bronzu pre 12 leta. Zoran Terzić je i tada bio šef stručnog štaba, a Maja Ognjenović je u to vreme stasavala uz Vesnu Čitaković Đurišić, Jovanu Nikolić, Ivanu Đerisilo, Anju Spasojević…

            Raspored do kraja

meč za 5. mesto (danas)

Japan – SAD                            12.20

meč za bronzu       (subota, 10.20)

meč za zlato           (subota, 12.40)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari