Terzić: Pobeđuju motiv i želja 1Odbojkašice Srbije Photo by Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije danas (17.00) igra protiv Turske u polufinalnom duelu Evropskog prvenstva. Pobednik ovog duela sastaće se u finalu sa boljim iz dugog polufinala u kojem se sastaju selekcije Italije i Holandije.

Odbojkašice Srbije i Turske prvi put su se srele u polufinalu evropskih prvenstava pre deset godina, takođe u Beogradu, na šampionatu na kojem je Srbija osvojila svoju prvu titulu šampiona Starog kontinenta.

Od tog takmičenja počeo je i veliki uspon ženske odbojke u Turskoj, kao i rivalitet ove dve selekcije.

Na ovogodišnjem prvenstvu Turkinje su bile prve u kvalifikacionoj grupi, bez poraza i sa samo jednim izgubljenim setom.

U osmini finala pobedile su Češku (3:1), a u četvrtfinalu eliminisale su selekciju Poljske (3:0), koja je na prošlom šampionatu Evrope zauzela četvrto mesto.

U najavi polufinalnog duela sa selekcijom Turske sve igračice Srbije i selektor Zoran Terzić istakli su da večerašnje rivalke imaju dodatni motiv – osvetu za poraz u dramatičnom finalu prošlog šampionata koje je odigrano u Ankari.

Prvi stručnjak dvostrukih uzastopnih šampionki Starog kontinenta rekao je i da Turkinje imaju veliku želju da konačno osvoje prvu zlatnu medalju na velikim takmičenjima.

– Nije samo u pitanju finale prošlog Evropskog prvenstva, nego već dugo godina ratujemo s njima. Pobedili smo ih na prvenstvu 2015. u meču za bronzu, pa 2017. smo ih dobili u polufinalu i 2011. u polufinalu. Redovno ratujemo u završnicama šampionata Evrope. Izuzetno su dobra ekipa, sastavljena od odličnih igrača, sa vrlo dobrom klupom. One igraju u jednoj od najjačih liga na svetu. Još jedan detalj je važan i može da odluči, a nadam se da neće biti na njihovoj strani – želja. One će biti izuzetno motivisane, ne samo da nam vrate za sve ove poraze, nego da dođu najzad do tog zlata koje nemaju, a kome su bile blizu nekoliko puta. Biće vrlo teško pobediti tu utakmicu, ali uz pravu želju i motivaciju i relaksiranu igru imamo šanse – rekao je Terzić.

Terzić, koji radi kao trener u istanbulskom Fenerbahčeu, smatra da njegov kolega Đovani Guideti neće biti u prednosti zbog činjenice da su mnoge reprezentativke Srbije nastupale u turskim klubovima i da ih veoma dobro poznaje.

– Nema tu prednosti. Njihov trener vrlo dobro poznaje naše igračice, ali i ja vrlo dobro poznajem sve njihove. Neće biti nekih iznenađenja sigurno. Suština priče će biti ko bude bolje ispoštovao i uopšte mogao da odradi taktički sve te stvari koje se kažu pre utakmice. To zavisi od talenta, želje i koliko si spreman – smatra selektor Terzić.

Deset godina u svetskom vrhu

Reprezentacija Turske se već desetak godina nalazi u vrhu svetske odbojke, ali nikada nije osvajala zlatnu medalju na velikim takmičenjima. Najveće uspehe postizale su na prvenstvima Evrope, na kojima imaju dva druga mesta (oba puta kao domaćini) i dva treća.

Na poslednjih pet šampionata Starog kontinenta Turska je tri puta stizala do medalja, a na prethodnom, koji je održan 2019. godine, u finalnom meču izgubile su od Srbije (3:2). Na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Japanu u četvrtfinalu su izgubile od Južne Koreje (3:2), a zvanično su zauzele peto mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari