Test (ne)moći domaćeg terena 1Foto: EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Prva selekcija na listi FIFA Belgija ima priličan izazov na Evropskom prvenstvu gde bi konačno trebalo da dokaže svoj nesumnjivi kvalitet.

Protivnik je nepredvidljiva Rusija, koja uz to igra i na svom terenu u Sankt Peterburgu i imaće veliku podršku navijača jer su u Rusiji pandemijske mere najrelaksiranije.

Belgijanci nisu zaboravili neuspeh sa prošlog Eura kad su šokirani ispadanjem od tada najvećeg hita takmičenja Velsa.

Ono što ih, osim kvaliteta, čini optimistima, svakako je i činjenica da nisu izgubili nijednu od sedam do sad odigranih utakmica protiv Rusije.

S obzirom da na debi meču neće igratimozak ekipe Kevin de Brujne a i nastup Edena Azara je upitan, Belgijanci će ipak morati meču da pristupe sa 100 odsto.

Napadač Dries Mertens svestan je da bi bilo kakvo opuštanje na startu takmičenja moglo da bude preskupo.

„Igrali smo sa Rusijom nekoliko puta u poslednje vreme. Imaju veliki individualni kvalitet, a velika je stvar na ovakvim takmičenjima što igraju kod kuće, verovatno pred punim stadionom. Videli smo na prošlom Svetskom prvenstvu koliko im to znači i koliko ih motiviše. Ulazimo u utakmicu sa puno opreza, ali i odlučnosti da takmičenje otvorimo pobedom“, rekao je Mertens.

Ruski fudbaler Andrej Mostovoj pozitivan je na korona virus i prvi je igrač koji je zbog toga isključen sa turnira.

Njega će na Evropskom prvenstvu zameniti Roman Evgenjev, igrač moskovskog Dinama, koji je odigrao samo jednu utakmicu za svoju zemlju i to prošle godine u porazu od Srbije sa 5:0.

Selektor Rusije Stanislav Čerčešov najavio je da je njegova ekipa maksimalno naoštrena za početak prvenstva, i da u psihološkoj pripremi vidi veliki adut svoje ekipe.

Nesumnjivo je da će igrati svoju igru, oprezno na sredini terena sa zatvaranjem pristupa svom golu, a da će šansu tražiti u kontranapadu jer će Belgija sigurno pokušati da napadne.

„Igrali smo sa njima u kvalifikacijama, oni su veoma jaki, sa velikim igračima i odličnim selektorom, nije slučajno što se nalaze na čelu FIFA liste, ili u samom vrhu već nekoliko godina. Ova utakmica će biti ipak specifična, prva je na takmičenju, a takve su uvek drugačije, igramo pred svojom publikom, i daćemo sve od sebe. Svesni smo da nismo među favoritima turnira, ali to ništa ne mora da znači“, smatra Čerčešov.

Vikend na Euro

Subota

Grupa A

Vels – Švajcarska   15.00

Grupa B

Danska – Finska     18.00

Belgija – Rusija       21.00

Nedelja

Grupa D

Engleska – Hrvatska             15.00

Grupa C

Austrija – S. Makedonija    18.00

Holandija – Ukrajina            21.00

U nedelju sudar favorita

U grupama C i D žreb je hteo da se već u prvom kolu sastanu favoriti za plasman u drugi krug. Zanimljivo je da će obe utakmice imati „faktičkog“ domaćina,Engleska će na svom terenu dočekati Hrvatsku, a Holandija u Amsterdamu ekipu Ukrajine. Bile bi to u nekim drugim okolnostima i utakmice „visokog rizika“ zbog velikog broja ne baš „druželjubivih“ navijača na istom mestu, ali su pandemijski uslovi učinili da vatrebude samo na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari