Testovi odložili put u Dansku 1Foto: STARSPORT

Lepo je govorio selektor Srbije da bi Evropsko prvenstvo od 3. do 20. decembra u Norveškoj i Danskoj trebalo da se odloži za proleće naredne godine: u okolnostima pandemije kada je mogućnost zaražavanja daleko lakša u poređenju sa prolećem, odnosno toplijim danima, nema selekcije koja nije u problemima sa sastavljanjem ekipe pred start kontinentalnog takmičenja koje je zakazano za 3. decembar.

Umesto da su već u Danskoj, rukometašicama Srbije let je pomeren za četvrtak, zbog pozitivnih igračica na kovid-19, odnosno nepotpunih rezultata sa poslednjeg testiranja.

Naše dame prvi meč na Evropskom prvenstvu trebalo bi da odigraju samo dan kasnije i to protiv odlične Holandije od 20.30.

Rezigniran zbog nemanja razumevanja od strane Evropske rukometne federacije, selektor Obradović rešio je da sačeka poslednji dan pred put u Dansku kako bi stekao najbolji mogući uvod u to ko će od rukometašica biti sposoban da ode na šampionat.

– Privodimo polako pripreme kraju. Prošlo je onako kako smo očekivali, bilo je dosta naporno ali i kvalitetno. Ostaje još taj test… Nadam se da će rezultati biti negativni i da ćemo otići u punom sastavu – optimista je Andrea Lekić, godinama unazad, jedna od najboljih srpskih rukometašica.

U danskom Koldingu, rukometašice Srbije odigraće mečeve prve faze protiv izuzetno kvalitetnih rivalki.

Osim Holandije, naše dame sastaće se sa Mađaricama i Hrvaticama, reprezentacijama iz sredina u kojima se neuporedivo više ulaže u ženski klupski, ali i reprezentativni rukomet.

U okolnostima kada je obim i kvalitet priprema zavisio i od „spoljnih faktora“ veoma je teško oceniti šanse rukometašica Srbije da se bez veće količine stresa plasiraju u narednu fazu Evropskog prvenstva.

– Radujem se što smo u mogućnosti da igramo ovakve utakmice. S druge strane, treba to izdržati. Vrlo je specifična situacija, neće nam biti dozvoljeno mnogo toga na šta smo navikli, neće biti publike… Reprezentacija koja se najbolje bude snašla u celom sistemu koji nas očekuje tamo, ostvariće najbolji rezultat – podestila je Lekićeva da na Evropskom prvenstvu faktički neće biti publike (do 500 prisutnih), kao i da će reprezentacijama biti strogo određen radijus kretanja u sportskim objektima, a naročito tokom boravka u hotelima.

Tri najbolje u narednu fazu

Sistem takmičenja je takav da će rukometašicama Srbije biti neophodno da budu među prve tri reprezentacije u grupi C kako bi obezbedile plasman u sledeću fazu. Prema navodima selektora Obradovića, do polaska u Dansku, reprezentacija je imala 12 treninga tokom kojih su bili obezbeđeni svi uslovi u Staroj Pazovi gde je, inače, baza naše fudbalske reprezentacije. Inače, posle meča sa Holandijom, rukometašice Srbije trebalo bi 6. da odigraju meč sa Mađarskom i 8. decembra protiv Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari