Težak trenutak za Crvenu zvezdu 1Foto: STARSPORT

Učešće u dvokružnom sistemu Evrolige za većinu klubova uglavnom deluje otrežnjujuće već na samom početku sezone.

I sam pogled na tabelu posle 6. kola dovoljan je pa da se shvati koliko je teško biti kompetitivan među 18 odličnih evropskih timova.

Jedan Bajern, Efes kao aktuelni šampion, Panatinaikos, Žalgiris… imaju podebljan negativni skor što može bitno da utiče na samopouzdanje igrača, ali i otrežnjujuće i preispitivački po stručni štab i upravu klubova.

U takvom trenutku je i Crvena zvezda, pogotovo posle očajnog napadačkog izdanja protiv Monaka. Samo dva dana kasnije, sa osećajem koji većinu nagoni na pomisao da nešto ozbiljno ne funkcioniše a da praktično nije ni krenulo, crveno-bele očekuje gostovanje u Milanu (20.30).

Dupli program, a ovaj je već drugi od početka sezone, može biti deprimirajući po tim koji logistički, ali ni finansijski ne može da bude pandan najbogatijima i najorganizovanijima.

Uostalom, iako debitant, poređenja radi, Monako ima obezbeđene čarter letove do kraja evroligaške sezone, što je za crveno-bele misaona imenica i posle osam godina, gotovo redovnog učešća u najkvalitetnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu.

Imao je Dejan Radonjić jasnu ideju kada je letos sastavljao tim; igrače uklapao i dovodio u skladu sa svojim shvatanjem košarke, međutim, znakovi pored puta već sada jasno pokazuju da je napravio najmanje jednu stratešku grešku: u moru dobrih američkih košgetera, kojima je osnovni cilj pri dolasku u Evropu da zaigraju u Evroligi, odlučio se da već postojećim „defanzivcima“ pridoda i Ostina Holinsa, na Starom kontinentu prepoznatog kao pouzdanog u odbrani, ali nekonstantnog u šutu sa distance.

Ako bi se i izuzeo aksiom da stranac u Zvezdi mora biti lider, vođa i neko ko odlučuje kada se utakmica „lomi“ a napadi postanu „pročitani“, Holins je neko ko samo produbljuje košgetersku dubiozu, pogotovo u šutu za tri poena.

Zvezda, čini se, nikada lošija nije bila u tom segmentu: na mizernih 25 odsto i procentima koji su još manji kada se u obzir uzmu šutevi upućeni na istecima napada, crveno-beli dolaze u goste Milanu; ekipi koja je do prošlog kola bila neporažena u Evroligi.

– Odličan su tim, veoma kvalitetno igraju od početka sezone i to u oba takmičenja. Svesni smo njihovih kvaliteta, ali ćemo pokušati da im se suprotstavimo na najbolji mogući način. Sistem takmičenja je takav da nemamo vremena da razmišljamo o onome što je bilo već o narednim izazovima koji dolaze – poručio je Luka Mitrović.

Nedavni poraz od Bajerna u Minhenu jedini je Milana od početka sezone.

Stabilnog budžeta od nekih 25 miliona evra, Armani je tokom leta komotno renovirao ekipu i bez previše stresa podneo iznenadne odlaske Kevina Pantera i Zeka Lideja u Partizan.

Dovedeni su igrači formata Mitoglua, Grenta, Devona Hola, Melija, Ričija i Troja Denijelsa, od kojih većina ima i NBA iskustvo i to delom igranja i u startnoj petorci (Meli i Denijels).

U odnosu možda na neke prethodne sezone, igraju timsku košarku; čak šestorica igrača imaju prosek poena na granici sa dvocifrenim, a trojica broj asistencija koji premašuje tri po meču. Agresivni su na liniji udvajanja i dobro štite obruč, tako da će Zvezdi biti izuzetno teško da defanzivno bude na očekivanom nivou.

Crveno-beli su slavili na četiri poslednja gostovanja Armaniju, međutim sa ovako slabim procentima u šutu trijumf bi bio ravan čudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari