Tibo Kurtoa: FIFA i UEFA brinu samo o svom džepu 1

Bio je kritčan prema samoj ideji da se u završnici Lige nacija igra meč za treće mesto (opravdano), a neposredno nakon poraza reprezentacije Belgije od Italije (2:1) u meču za „bronzu“ Tibo Kurtoa, golman „crvenih đavola“ bio je izuzetno kritičan prema svetskoj i evropskoj fudbalskoj organizaciji, tačnije FIFA i UEFA.

Tačno je da danas profesionalni fudbaleri, pogotovo oni vrhunski, za nedelju dana zarade ono što prosečan čovek ne može ni za deset godina rada (i to u najrazvijenijim evropskim zemljama), ali je istina i da su preopterećeni brojem klupskih i reprezentativnih utakmica.

Iako osmišljena kao solidan projekat, koji bi u perspektivi mogao da zaživi, iz trenutne pozicije profesionalnih fudbalera, Liga nacija je nešto suvišno i opterećujuće.

S tim u vezi, Kurtoa, golman Real Madrida, veoma je kritičan prema svetskoj u evropskoj krovnoj organizaciji.

„Ovaj meč za treće mesto je samo meč za pare i moramo da budemo iskreni oko toga. Igrali smo samo zato što UEFA interesuje da zaradi novac. Pogledajte samo sastave oba tima, sa koliko promena su nastupili. A, ne bi bilo tako da je ovo bilo finale. To jasno govori da imamo previše utakmica“, stava je golman reprezentacije Belgije, koji je još kritičniji bio prema UEFA organizaciji..

„UEFA je čak u svojoj nameri osmislila još jedno takmičenje (Ligu Konferencije, prim. aut.). Uvek se iste stvari dešavaju. Može da vam smeta što neki klubovi žele da stvore Superligu, ali UEFA je ta koju je baš briga za fudbalere. Njima su jedino važni njihovi džepovi, sve im je u parama.“

Kurtoi najviše smeta što niko iz UEFA i FIFA ne razgovara sa igračima u vezi sa potencijalnim promenama ili uvođenjem novog takmičenja.

„Dovoljno je loša stvar što niko od njih ne razgovara sa igračima, ne čuje se naš glas. A, sada još čujemo da planiraju da se Evropsko i Svetsko prvenstvo igraju na svake dve godine! A kada ćemo se mi odmarati? Nikad! Pa mi nismo roboti. Sve je više i više utakmica, a sve manje vremena za odmor i nikog nije briga. Epilog će biti da se najbolji igrači sve češće povređuju i povređuju i sve manje će ih biti na terenu.“

Kurtoa je već sada nervozan kada pomisli na sledeću godinu.

„Čeka nas u 2022. Svetsko prvenstvo i to u novembru. Što znači da ćemo sezonu da igramo do kraja juna. I opet ćemo se povređivati! Nikog ne zanima zdravlje igrača. Tri nedelje odmora nisu dovoljne za fudbalera koji igra 12 meseci na najvišem nivou. Ako ne podignemo glas, stvari će se ponavljati, ništa se neće promeniti“, ubeđen je Tibo Kurtoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari