Tihi momak sa 11 titula 1Aleksandar Stanojević i Ljubomir Fejsa foto Miroslav Todorović FK Partizan

Malo je fudbalera koji su igrali na tako visokom nivou, a preživeli toliko teških povreda

Ni dok je igrao za Hajduk iz Kule i Partizan, ni posle odlaska u fudbalsku pečalbu, defanzivni vezista Lubomir Fejsa nije se visoko kotirao kod domaćih ljubitelja fudbala, medija i(li) trenera, kao neki drugi atraktivniji i eksponiraniji igrači na njegovoj poziciji, pa ni danas nema mnogo onih što će mu iskreno čestitati na trajanju i uspesima u inostranstvu.

Pre svega u portugalskoj Benfici, gde ga obožavaju zbog partija i profesionalizma tokom sedam zajedničkih sezona, iako su ga povrede i žestoka konkurencija često izbacivale iz koloseka ili sklanjale u stranu, a klub sa „La Luža“ nije uspeo da zaradi na njegovom odlasku, pošto je pre dve godine bez obeštećenja prešao u Al Ahli iz Saudijske Arabije.

Da je sve bilo idealno u njegovim lisabonskim danima ne bi u jednom trenutku bio vraćen u B tim niti bi neko vreme proveo na pozajmici u španskom Alavesu, pre nego što je La liga prekinuta zbog pandemije korona virusa.

– Fejsa ima dobre individualne karakteristike, s tim da su Nemanja Matić i on dvojica potpuno različitih igrača. Matić je tehnički potkovaniji, ali Fejsa zato ima druge kvalitete koje fudbaler Čelsija nije imao kada je došao, a onda je mnogo napredovao. Mislim da će Fejsa napredovati u napadačkoj igri i da će biti pravi Matićev naslednik – izjavio je pre sedam godina legendarni trener portugalskih „orlova“ Žorž Žezus, kada je dočekao novajliju iz Olimpijakosa.

I, zaista, danas 32-godišnji Ljubomir iskoristio je odlazak zemljaka u Premijer ligu da se nametne i pokaže sve što nije stigao tokom 36 nastupa za grčkog velikana, zbog jedne od brojnih teških povreda u karijeri ali je zaslužio povratak u reprezentaciju Srbije, za čiju je seniorsku postavu odigrao 25 utakmica.

– Ljubomir ima odbrameni kapacitet kao retko koji igrač u Evropi. Na primer ,naš Pici mora da bude zahvalan što u timu imamo fudbalera kao što je Fejsa. Zbog Fejse može komotno da organizuje igru napred – objasnio je u jednom intervjuu bivši Benfikin strateg Rui V2728itorija.

U suprotnom ne bi skupio 169 mečeva u opremi jednog od tri najveća kluba u Portugaliji, okušao se u Ligi šampiona i osvojio silne trofeje. Uprkos tome što su ga još od Partizana pratile povrede, često toliko teške da je čak četiri puta morao da ide pod nož.

Međutim, pitanje je da li bi mnogi drugi na njegovom mestu ostali čitavi u glavi i zadržali radni elan da su im kao momku iz sela Kucure kraj Vrbasa, svako malo kidani prednji ukršteni ligamenti ili stradao meniskus.

Ili da su kao on, u 20. godini, poneli pretežak teret najvećeg transfera u istoriji srpskog klupskog fudbla, jer ga je Partizan te 2008. godine platio rekordnih 1.200.000 evra.

Tihi, preskromni i miroljubivi Fejsa je preživeo nekako nametnuti „rat“ sa „grobarima“, kao i sve nedaće kroz dalji profesionalni put i dočekao da se vrati na crno-beli deo Topčiderskog brda.

Svi trofeji u karijeri

* Partizan

titule  3

Kup Srbije     2

* Olimpijakos

titule  3

Kup Grčke     2

* Benfika

titule  5

Kup Portugala          2

Liga kup 3

Superkup Portugala           228

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari