Todorović pokidao ligamente kolena 1Foto: fiba.basketball

Zvanično nije ni počela, a za Dejana Todorovića je takmičarska 2018/19 već završena.

Potencijalni reprezentativac Srbije i neko na koga je selektor Aleksandar Đorđević računao za naredna dva „prozora“ u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. doživeo je najtežu moguću sportsku povredu, zbog koje će propustiti čitavu narednu sezonu. Novi član Mursije pokidao je prednje ukrštene ligamente kolena na prijateljskom meču sa Huventudom zbog čega će morati na devetomesečnu pauzu.

Todorović je tokom leta bio velika želja Partizana, čak je i razgovarao sa čelnicima kluba iz Humske, ali se na kraju opredelio da dres Bilbaoa zameni opremom Mursije. Bek-krilo izvanrednog odraza i zavidnih motoričkih sposobnosti prilikom doskoka pokidao je prednje ukrštene ligamente levog kolena, a nakon što je otok splasnuo, obavljena je hirurška intervencija.

Todorović je nastupao za reprezentaciju Srbije u svim „prozorima“ kvalifikacija za Svetsko prvenstvo izuzev na meču sa Austrijom i na poslednjim duelima u septembru, protiv Grčke i Estonije. Te utakmice propustio je u dogovoru sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem, koji je računao na njega za sledeća dva okupljanja nacionalnog tima. Srpski košarkaš najbolju partiju za Srbiju pružio je na meču protiv Gruzije u Tbilisiju, kada je postigao 24 poena, uz pet skokova i šest asistencija, i ostvario indeks korisnosti 34. U proseku je nastupajući za „orlove“ ostvarivao 12 poena po meču. Todorović je tako postao drugi reprezentativac Srbije koji je doživeo tešku povredu ligamenata kolena i na kojeg selektor neće moći da računa do kraja kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, posle Milana Mačvana, koji se povredio početkom septembra, takođe na pripremnom meču Bajerna.

Sloveniji bez SP, Hrvatskoj Kina predaleko

Tačno godinu dana od osvajanja Eurobasketa, košarkaška reprezentacija Slovenije ostala je bez šanse da se plasira na Svetsko prvenstvo. Bez selektora Igora Kokoškova i važnih igrača iz Istanbula – Gorana Dragića, Luke Dončića, Klemena Prepeliča i Jake Blažiča, kao i bez Zorana Dragića, Slovenci su od Turske u Ljubljani doživeli šesti poraz u grupi i definitivno se oprostili od planova da nastupe u Kini (77:86). Hrvatska u najjačem sastavu (nedostaju Hezonja i Bender) nije uspela da trijumfuje u septembarskom „prozoru“. Posle poraza od Litvanije u Osijeku, Bogdanović, Šarić, Žižić i saigrači izgubili su i u Poljskoj (79:74). Iako i dalje imaju samo pobedu manje od trećeplasiranog, „kockasti“ su drastično sebi otežali situaciju. Slede mečevi protiv direktnih rivala, a u narednim prozorima neće imati četvoricu NBA igrača kao ove nedelje. Hrvatskoj preostaju utakmice protiv Mađarske kod kuće i Litvanije u gostima tokom jeseni, odnosno Poljske kod kuće i Mađarske na strani u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari