Tomašević: Početak je uvek najteži 1Foto: FoNet/EHF Euro 2016 (arhivska fotografiaj)

Rukometašice Srbije otputovale su juče za Francusku, gde će učestvovati na Evropskom prvenstvu. Šampionat se otvara u četvrtak, a dan kasnije naše igračice igraju prvi meč protiv Poljske.

– Kao i uvek, osnovna ambicija je da prođemo grupu, a kasnije da ostvarimo što bolji plasman. Nadam se velikom uspehu, jer imamo kvalitetnu ekipu, a prošle godine na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj smo pokazale da igramo dobar rukomet. Otvaranje je uvek najteže, iako bi neko mogao Poljsku da nazove slabim rivalom u odnosu na druge dve reprezentacije. Ukrštanje je izuzetno teško, u susednoj grupi su Francuska, Rusija i Crna Gora, o kojima je stvarno suvišno pričati. Neophodno je da se mnogo toga poklopi da bi se napravio veliki rezultat – rekla je Katarina Tomašević, gol reprezentacije „čuva“ punih 10 godina.

Predsednik Rukometnog saveza Srbije Božidar Đurković je već ti u Francuskoj, gradu Nansiju.

– U grupi smo sa Poljskom, Danskom i Švedskom i pobeda na startu šampionata, protiv Poljakinja, donela bi nam samopouzdanje i zalet za naredne utakmice. Uvek sam govorio da je, za razliku od Svetskog prvenstva, kontinentalno teže jer svih 16 selekcija podeljenih u četiri grupe su ujednačene i snažne, i svima se ambicije svode na osvajanje medalje. Verujem da ćemo početnim trijumfom i uz malo sreće igrati značajnu ulogu na turniru – nada se Đurković.

Selektor LJubomir Obradović uprkos porazima u mečevima sa Rumunijom i Rusijom na Kupu Karpata nije nezadovoljan, dodatno ohrabrenje pre start na Ep je povratak Dragane Cvijić u nacionalni tim.

– Predstoji nam još nekoliko treninga, da uradimo analizu, popravimo neke detalje, bilo je mnogo dobrih stvari. Ostaju i neke nedoumice koje moramo da rešimo do prve utakmice na Evropskom prvenstvu. Raduje me povratak Dragane. Drago mi je zbog njenog zdravlja, zbog nje kao devojke, pa tek onda zbog rukometa. Drago mi je da nije ništa ozbiljno, mnogo će nam značiti i samo njeno prisustvo na prvenstvu – tvrdi Obradović.

Prvi rival u grupi A našim devojkama je reprezentacija Poljske (meč se igra u Nantu u petak od 18.00), a potom slede mečevi sa Danskom i Švedskom. Tri prvoplasirane ekipe nastavljaju takmičenje tako što formiraju novu grupu sa tri najbolje reprezentacije iz B grupe ( Francuska, Rusija, Crna Gora i Slovenija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari