Toni Đerona: Ubio nas je kovid, potrebno nam je više iskustva 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Ubedljivim porazom od Francuske (29:25) rukometaši Srbije završili su sa učešćem na Evropskom prvenstvu već u prvoj fazi. Jasno je, cilj nije ispunjen, a razloga je zaista puno, ponajviše, čini se, kvalitativnih, iako je korona virus u velikoj meri proredio naše redove neposredno pred početak šampionata.

Čak 18 od mogućih 20 igrača imalo je problema sa korona virusom tokom priprema i ono što je bilo najteže, neposredno pred start šampionata. Zbog kovida 19, „orlovi“ su nastupili u grupnoj fazi u Segedinu bez ijedne odigrane prijateljske utakmice.

Selektor Toni Đerona na kraju je ostao sa jednim levorukim igračem na mestu desnog beka (Orbović) i jednim iole produktivnim rešenjem na suprotnoj strani (Borzaš). Uprkos, ispostaviće se posle tri odigrana kola, rutinskoj eliminaciji protiv kvalitetnijih rivala Hrvatske i posebno Francuske, španski stručnjak zadovoljan je učinjenim.

„Bilo je dobro iskustvo. Potrebno nam ga je više, kao što smo pokazali protiv Francuza. U našem timu, samo su sedmorica igrača igrala evropska takmičenja sa svojim klubovima. Za godinu dana smo odigrali samo deset utakmica, uključujući tri na ovom turniru. To nije dovoljno, moramo da radimo mnogo više. Trebalo je da igramo više mečeva, ali pripreme su nam otežane zbog haotične situacije sa kovidom. Nisu problem igrači koji su pošli sa nama, nismo imali dovoljno vremena da radimo sa njima“, razmišljanja je Đerona.

Francuska je pokazala kolika je razlika u klasi između jedne vrhunske selekcije i reprezentacije koja ima želju da je dostigne – jednog dana. Fizički, atletski i u pogledu tehnike i brzine „trikolori“ su trenutno savršena mašina u odnosu na našu koja godinama unazad konstantno trokira.

„Utakmica je trajala samo jedan minut. Posle tri odbrane Žerara, primili smo tri gola. Pokušali smo da igramo i sa igračem golmanom. Pokušali smo da nađemo rešenja za igru unutar šest metara, ali on je izvanredno branio, čak devet puta u prvom poluvremenu. Tim se tada raspao. Pokušali smo da se vratimo u drugom poluvremenu, pokažemo ljudima kako želimo da nastavimo sa borbom“, istakao je stručnjak rukometno formiran u Barseloni.

Jasno je, ipak, i Đeroni da je Francuska rukometna velesila i da trenutno Srbija i da je bila u kompletnom sastavu, ne bi mogla da se nada nekom boljem rezultatu.

„Pokazali su Francuzi zašto su olimpijski šampioni. Moramo da nastavimo sa radom, a nadam se da nas u narednim aktivnostima kovid neće ubiti kao ovog puta“, završio je selektor Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari