Top 8 je daleko a igra još dalje 1Foto: Eurocup

Porazi Partizana ove sezone čini se da više nikoga ne uzbuđuju, debakl u Trentu (69:54) shvaćen je kao očekivana posledica potpunog rasula u klubu, o kojem niko ne želi da priča, a još manje da to prizna, uzdajući se u mogućnost da eventualnim trijumfom nad Metropolitanom raspust za crno-bele neće početi već 10. marta, što bi bio datum istorijske težine za klub iz Humske.

Crno-beli će naredne srede u Ljubljani morati da pobede u poslednjem kolu Top 16 faze Evrokupa i da se nadaju pozitivnom i realnom scenariju u Krasnodaru.

Ni minus 15 iz Italije ne bi morao da bude fatalan po ambicije crno-belih u Evrokupu.

Mada deluje da je sreća zaboravila na adresu najuspešnijeg srpskog kluba, činjenica je da će se za plasman u Top 8 boriti protiv tima koji je, kao i Trento u izuzetno lošoj formi.

Činjenica je Trento bez pobede u Seriji A u poslednjih osam kola, zbog čega je među najlošijim italijanskim ekipama u dosadašnjem delu sezone, nije bio ni od kakve vrednosti za crno-bele.

Kao „guske u magli“ bauljali su puleni trenera Filipovskog po terenu na kojem su mogli da proslave prolaz u četvrtfinale, ujedno i spas sezone, koja bi lako mogla da se ispostavi kao najlošija u poslednjih 20 godina.

Ne samo zbog očajnih rezultata, već i odluka koje se mogu podvesti samo pod termin – katastrofa.

Tačno je da su u Italiji crno-beli igrali bez Erika Mike, Vila Mozlija i Novice Veličkovića, ali je očaj veći zbog negledljivosti „performansa“ jednog Radeta Zagorca, Nikole Jankovića, Nemanje Dangubića, Džošue Perkinsa….

Pedeset i četiri data poena protiv tima koji u Seriji A u proseku prima preko 80, čak i bez trojice bitnih igrača, stvar je ozbiljnog neznanja i nemoći, pogotovo ako su proizvod čak 15 timskih asistencija.

Metropolitan će u LJubljanu stići kao drugoplasirani tim prvenstva Francuske, ali i ekipa koja je izgubila četiri od poslednjih pet utakmica, računajući i debakl od Lokomotive u poslednjem kolu Evrokupa, zbog kojeg je ugrozila plasman u Top 8. Zbog odluke francuske Vlade da zabrani klubovima da putuju van teritorije EU, Partizan je prinuđen da pulene Jurija Zdovca ugosti u prestonici Slovenije.

Markus Pejdž bi trebalo da bude spremniji nego što je bio u Trentu; postoji mogućnost da se obojica centara vrate za duel sa francuskim predstavnikom, ali čak i u najjačem sastavu Partizan će 10. marta biti u podređenoj poziciji.

Osnovni preduslov za plasman u Top 8, crno-belima će biti neophodna pobeda, pri čemu će morati sve vreme da vode računa i o koš razlici.

Preostala jurnjava koš razlike

S obzirom na to da će Lokomotiva biti pod imperativom, izvesno je da će težiti da što ubedljivije savlada preskromni Trento. To je tendencija koja i te kako odgovara Partizanu; u slučaju da oba trijumfa zajedno budu iznosila 19 poena razlike, Partizan i Lokomotiva prošli bi dalje. Jednostavno, sve ekipe bile bi na skoru 3-3 tako da bi se računala koš razlika i to isključivo posle regularnih 40 minuta svih utakmica (produžeci se u ovakvoj situaciji ne računaju).  Trenutno, Trento je na +9, Metropolitan -11, Lokomotiva +11, a Partizan -9. Ukoliko bi se pak desilo iznenađenje „epskih razmera“ i Trento bude pobedio u Krasnodaru, Partizan bi Metropolitan morao da dobije sa najmanje 17 razlike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari