Tragom spekulacija da će Đoković ostati bez velikih sponzora: Raskidi retki, sporovi na arbitraži 1foto EPA-EFE/DEAN LEWINS

To su samo pretpostavke i nagađanja. Sponzorski ugovori su tajna i niko ne zna šta piše u njima. Čak i to da postoji negativan publicitet je pod znakom pitanja- smatra stručnjak za sportski marketing Zoran Avramović.

Nakon što je Novaku Đokoviću onemogućeno da nastupi na Australijen openu, i najava da najbolji teniser sveta ove sezone neće moći da igra ni na preostalim gren slem turnirima, francuski proizvođač sportske opreme Lakost, njegov glavni sponzor, najavio je da će održati sastanak sa jednim od najvažnijih „zaštitnih lica“ svoje kompanije.

Razlog za dodatne spekulacije mediji su pronašli u novousvojenom zakonu francuske Skupštine, po kojem, na sportske terene u toj državi mogu da ulaze samo vakcinisane osobe zbog čega se može dogoditi da Đoković propusti i Rolan Garos, naredni gren slem turnir.

Kako piše Forbs, jedan od najpoznatijih magazina koji se bave finansijama na svetu, Đoković se suočava sa situacijom u kojoj može da ostane bez svojih najznačajnijih sponzora, koji mu godišnje donose oko trideset miliona dolara.

Za sada jedino je Lakost (devet miliona dolara) povukao konkretan potez, neki od sponzora kao što su Rajfajzen banka i švajcarski proizvođač satova  Iblo rekli su da nastavljaju saradnju sa Đokovićem, dok se neki nisu zvanično oglasili.

Advokat Mateja Ćajić kaže da su sponzorski ugovori specifična materija i da niko ne zna kakve klauzule sadrže.

– Svaki sponzorski ugovor je drugačiji od slučaja do slučaja, ali obično u sebi sadrži sva pravila i rešava sva potencijalno sporna pitanja koja su bitna obema stranama. Sadrže i odredbe o izmeni/okončanju ugovora kada se pojave situacije koje predstavljaju problem za izvršavanje ugovornih obaveza. Zbog obimnosti obaveza, često takve ugovore nije jednostavno raskinuti. Uobičajeno je da se eventualni sporovi rešavaju pred arbitražama.

Po Čajiću jedan od osnova za raskidanje ugovora može biti to da Đoković ne može normalno da nastavi karijeru jer će mu određene države uskraćivati vizu zato što nije vakcinisan.

– Ukoliko bi se situacija sa uskraćivanjem vize Đokoviću u zemljama gde se igraju naredni turniri nastavila, onda bi se verovatno morala utvrđivati odgovornost za to, odnosno da li je krivica za neigranje na strani Đokovića. Što bi se praktično svelo na pitanje da li je uopšte dužan da se vakciniše, ili na strani konkretne države, gde bi se postavilo pitanje da li država ima pravo da propiše obaveznu vakcinaciju. Rešavanje tog pitanja bilo bi krucijalno za rešavanje ostalih pitanja iz sponzorskih ugovora.

Čajić smatra da Đoković neće izgubiti sponzore zbog onoga što se u poslednje dve nedelje dešavalo u Melburnu, upravo zato što je ovaj slučaj naišao na ogroman publicitet u svetu.

– Mogu samo da pretpostavim da Đoković neće imati problema sa sponzorima jer je cela situacija dobila veliki publicitet, makar i negativan, što je u principu poželjna situacija za sponzore. Sada su za Đokovića čuli čak i oni koji nisu pratili sport ili tenis s obzirom da je situacija sa njegovom vizom prenošena kao udarna vest na CNN-u, BBC-u, ABC-u i ostalim svetskim medijskim kućama – smatra Čajić.

Bivši šef marketinga Fudbalskog kluba Crvena zvezda Zoran Avramović tvrdi da je pisanje medija o eventualnoj odluci sponzora da napuste Đokovića potpuna spekulacija.

– To su samo pretpostavke i nagađanja. Sponzorski ugovori su tajna i niko ne zna šta piše u njima. Čak i to da postoji negativan publicitet je pod znakom pitanja. Ako pažljivije pogledate saopštenje koje je objavila kompanija Lakost primetićete da tu ništa nije rečeno osim da će pričati sa Novakom Đokovićem. Nisu rekli o čemu će razgovarati. Oni su poslali poruku koja zadovoljava jedan deo javnosti, ali nisu narušili partnerski odnos sa Đokovićem – tvrdi Zoran Avramović.

On dodaje da, bez obzira što je u pitanju posao u kojem se vrti veliki novac, uvek treba imati na umu da postoji i lojalnost pogotovo na nivou kada su u pitanju kompanije poput Lakosta i velikih sportista poput Novaka Đokovića

– Dobar primer može da bude odnos između Nemačke fudbalske federacije i Adidasa. To je saradnja koja traje još od pre Drugog svetskog rata i koju Fudbalski savez te zemlje nije želeo da prekine ni u trenucima kad je Adidas bio u velikim problemima, a neke druge kompanije nudile mnogo veći novac za sponzorstvo. Siguran sam da i u ovom slučaju Đokovićevi sponzori neće prekidati saradnju u trenucima kad se Đoković nalazi u ovako teškoj situaciji.

Sud danas o razlozima za odbijanje žalbe

Australijski Federalni sud danas će objaviti razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize. Razloge za deportaciju pročitaće glavni sudija Džejms Alsop, a ceo postupak će biti strimovan preko interneta, objavio je portparol Federalnog suda.

Đoković je iz Australije deportovan u nedelju uveče, nekoliko sati nakon što je sud odbio njegovu žalbu i potvrdio pravo ministra za imigraciju Aleksa Hoka da mu oduzme vizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari