Treći srpski golman u Premijer ligi: Da li je povreda Španca Sančeza šansa za Petrovića u Čelsiju 1Foto: AP/Jon Super

Čelsi je letos prodao senegalskog golmana Eduara Mendija u saudijski Al Ahli, a doveo je dvojicu da se nadmeću za mesto između stativa londonskih „plavaca“.

Iz Brajtona je doveden Španac Robert Sančez, a iz američkog sokera Đorđe Petrović, nekadašnji čuvar mreže Čukaričkog, s kojim je potpisan ugovor na sedam godina.

Računa se i na Markusa Betinelija, bivšeg mladog reprezentativca Engleske, i na Finca Lukasa Bergstrema, koji brani za rezervni tim.

Sančez je bio stekao poverenje trenera Mauricija Poketina za svih 16 utakmica u Premijer ligi i za sve tri u Kupu ligaša (start u engleskom kupu 6. januara) . Petrović mu je bio rezerva, ali je dočekao svojih pet minuta. Zapravo, malo više od toga.

Na meču minulog kola Španac je izašao iz igre u 84. minutu zbog povrede. Na gol je stao srpski reprezentativac, koji je takođe primio jedan gol. Everton je na svom Gudisonu pobedio s 2:0.

Poketino je predočio da je Sančez obnovio povredu kolena i da se ne zna koliko će da odsustvuje. Upravo bi to moglo da bude šansa za Petrovića da pokaže svoje sposobnosti i, ko zna, da se nametne i ustali.

Petrović je postao treći srpski golman koji je upisao minute u Premijer ligi.

Saša Ilić, koji je rođen u Melburnu, u Englesku je stigao na mala vrata, na leto 1996. Potpisao je za klub iz amaterskog devetog ranga.

Već godinu kasnije postao je član Čaltona, tada učesnika Čempionšipa, s kojim se domogao najboljeg društva. U Čarlotinu je skupio 36 utakmica, a na pozajmici u Vest Hemu samo jednu.

Iz portugalskog Sportinga u redove Vigana 2010. je došao Vladimir Stojković. Branio je samo na četiri meča.

Vratio se na Ostrvo 2016. Branio je boje Notingem Foresta koji je tada igrao u drugoj ligi.

Srpski golmani u Prvoj diviziji

Pre nego što je 1992. osnovana Premier liga, bilo je još četvorica srpskih golmana koji su upisali nastupe u najelitnijem engleskom društvu.

U proleće 1979. iz Partizana je u Čelsi prešao Petar Borota. Upisao je deset nastupa za „plavce“ koji su te sezone ispali iz lige.

Radojko Avramović je branio za Nots Kaunti u 78 utakmica (1981-83). Kada je njegov tim ispao u niži rang, popularni Radi je sačuvao status premijerligaša i branio je na jos deset utakmica u Koventriju (1983/84).

Stevan „Stiv“ Ogrizović je takođe branio boje Koventrija, međutim Stiv je to uradio na neverovatnih 607 utakmica od kojih su 507 bile ligaške, što ga čini apsolutnim rekorderom kluba. U Koventriju je proveo 16 sezona (1984-2000) te je sa pravom legenda kluba.

Poslednji na ovoj listi jeste čovek koji je trag ostavio u dva engleska velikana, Lids i Arsenal. Jovan Džon Lukić branio je u preko 700 utakmica za ova dva kluba, tačnije na 431 meču za Lids i 298 utakmica za Aresenal.

Bio je član Lidsove generacije koja je osvojila prvenstvo Engleske u poslednjoj sezoni pre pokretanja Premijer lige.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari