Trener ga pretukao, pa ga još kaznio 1Foto: STARSPORT

Nasilje se sa tribina preselilo i u svlačionicu.

Fudbaler Dinamo Vranja Luka Ratković podneo je krivičnu prijavu protiv trenera i predsednika tog kluba Dragana Antića Recka jer ga je pretukao i vređao na poluvremenu utakmice protiv Spartaka 11. maja ove godine.

U krivičnoj prijavi koju je MUP prosledio Višem javnom tužilaštvu u Vranju, a u koju je Danas imao uvid, navodi se da je Antić fudbaleru „zadao udarce otvorenim šakama u predelu leve i desne strane glave pred brojnim svedocima“. Ističe se i da je Ratkovića „čupao za kosu i cimao ga napred-nazad“, dok mu je istovremeno „upućivao pogrdne reči“, a da je nakon toga uz pretnje „polomio inventar po svlačionici“.

Ratković je policiji dostavio i lekarski izveštaj posle nemilog događaja u kojem se između ostalog konstatuje da igrač čak i nekoliko dana posle incidenta ima povišen krvni pritisak (hipertenziju) kao „reakciju na stres“, te mu je doktor osim anelgetika za bolove prepisao i lekove za smirenje.

Da ironija bude veća, Ratkoviću je pet dana posle incidenta izrečena disciplinska mera suspenzije i oduzimanja 80 odsto od plate u trajanju od šest meseci zbog toga što posle batina nije bio u stanju da se pojavi na treningu. Ovu odluku potpisao je predsednik Disciplinske komisije FK Dinamo Vranje Slobodan Antić, a fudbaleru prilikom postupka nije data nikakva mogućnost odbrane, niti pravo na žalbu.

Predsednik Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije Žarko Stevanović objašnjava za Danas da još uvek nije primio prijavu u vezi sa ovim slučajem, ali da Antića čeka drakonska kazna ako se sve navedeno ispostavi kao tačno.

– Postoji u našem pravilniku i kazna za nasilničko ponašanje prema igračima. Antića bi sigurno čekala ozbiljna kazna jer je povratnik, već je imao više suspenzija po različitim osnovama. To što je podneta krivična prijava nažalost isključuje naše delovanje sve dok i mi ne dobijemo zvaničnu prijavu, jer mi možemo da izreknemo kaznu samo za prekršaj, a redovni sudovi se bave krivičnim delima – priča Stevanović.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica upozorava da slučaj Ratkovića nažalost nije usamljen, ali da sportisti često zbog straha ne smeju da prijave nasilje.

– Nažalost nasilje koje je prisutno u društvu nije zaobišlo ni sport koji je najbolji proizvod naše države. Zbog toga se svi zajedno moramo boriti protiv ove anomalije i protiv ljudi koji proizvode nasilje. Moramo ohrabriti sportiste da o tome pričaju javno jer ovo nije pitanje pojedinca već opšti interes kako bi zadržali integritet sporta i odstranili iz njega sve ljude koji krše etičke norme sportskog ponašanja. Fudbal nije pitanje života i smrti već sport u kome treba da na prvom mestu pobedi fer plej – ističe Poledica.

Dragan Recko Antić postao je široj javnosti poznat kada je 2003. štrajkovao glađu deset dana u prostorijama kluba zbog toga što ga je tadašnja uprava smenila s pozicije trenera. Tri godine kasnije bio je privođen u Nemačkoj zbog optužbi da je učestvovao u nameštanjima mečeva austrijskog prvenstva zarad kladioničarske dobiti. Nemački mediji tada su preneli da je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dve i po godine, ali je on iza rešetaka proveo samo nekoliko meseci.

Funkciju predsednika Dinamo Vranja preuzeo je 2016. godine, a ubrzo je paralelno imenovao sebe i za trenera kluba. Prošle godine ga je FSS kaznio suspenzijom od 15 meseci zbog povlačenja ekipe sa terena na meču protiv Radnika i tvrdnji da mu braća Tončev (Ivica i Novica) iz niškog Radničkog nameštaju sudije kako bi ispao iz lige (kazna je kasnije smanjena na devet meseci). Početkom aprila izveo je igrače i zaposlene u klubu na protestnu šetnju Vranjem tvrdeći da gradske vlasti žele da ugase klub. Antić je na toj šetnji nosio transparent podrške predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za koga je više puta izjavio da mu je zahvalan jer je izdejstvovao da Dinamo dobije novac od državnih preduzeća.

Dan pre meča baraža za ostanak u Superligi protiv Inđije na društvenim mrežama pojavio se snimak kako Antić pretećim tonom objašnjava igračima da nešto ne zeznu na terenu, uz reči: „Sudija je naš, pazite šta radite“. Inače, pre početka ove sezone Antić je u više navrata javno rekao da „Vučić neće dozvoliti da Dinamo ispadne iz lige“, što se ipak dogodilo uprkos mnogim sudijskim greškama koje su išle na štetu protivnika, pa čak i sumnjivim rezultatima drugih ekipa koje su išle u korist tima iz Južne Srbije.

Igrače naziva crncima

Izvor Danasa blizak dešavanjima u Dinamu navodi da se po Vranju posle meča protiv Spartaka uveliko pričalo da je Antić razlupao celu svlačionicu i šamarao igrače na poluvremenu. Kasnije je Antić izjavio da se pogrešno tumači to što je „šutnuo flašicu vode vidno iznerviran i protresao jednog igrača pitajući ga hoće li da igra ili da ispadne iz lige“. Inače, Antić se prema nezvaničnim saznanjima redovno hvali prijateljima kada je kojeg igrača išamarao, nazivajući fudbalere „svojim crncima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari