Trenerska geruzija francuske lige: Bolonji se posle 12 godina udenuo između Gutalsa i „Sarkozijevog“ Rua, iza koga je ostao Ivić 1Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Laslo Bolonji, proslavljeni rumunski fudbaler svog vremena, po roditeljima Mađar, što s ponosom ističe, stekao je zvanje drugog najstarijeg trenera u istoriji francuskog prvenstva.

Mec se pod njegovom palicom vratio u najbolje društvo posle jedne sezone u drugom razredu (drugo mesto u Ligi 2), a sam Bolonji je među prvoligaškim trenerima prvi put posle 12 godina.

U januaru 2011. poveren mu je bio Lans, ali ga nije spasao od ispadanja. Klub je napustio i Nenad Kovačević, koji je tamo igrao pet sezona. Ponovo je obukao dres Crvene zvezde, nakratko.

Bolonji će želeti da mu povratnička utakmica, na kojoj je imao 70 godina i 155 dana, što pre iščili iz sećanja. Mec je u prvom kolu izgubio u gostima s 5:1 (1:1) od Rena, kojeg je rumunski trener vodio tri godine. Preuzeo ga je u leto 2003. po odlasku Vahida Halilhodžića na klupu Pari Sen Žermena, a 2005. ga je uzdigao na četvrto mesto, što mu je bio najbolji domet u poslednje četiri decenije.

Mađarski Rumun, kome je igrački vrhunac titula evropskog prvaka sa Steauom 1986, ima skoro 250 mečeva u francuskom prvenstvu. Počeo je u Nansiju 1994, a dve godine zatim debitovao je s njim u najboljem društvu.

Vodio je i Monako, ali samo u prvih deset kola u sezoni 2006/07.

Trenerska geruzija francuske lige: Bolonji se posle 12 godina udenuo između Gutalsa i „Sarkozijevog“ Rua, iza koga je ostao Ivić 2
Foto: EPA/BENOIT DOPPAGNE

Najstariji trener ikada i dalje je Belgijanac Rajmon Gutals, koga pamtimo kao stratega Olimpika iz Marselja u finalu Kupa šampiona protiv beogradskih crveno-belih u Bariju 1991. Usred te sezone je postavljen umesto ikone nemačkog fudbala Franca Bekenbauera, a od početka nije kretao ni sledeća dva puta. U ranom delu sezone 1991/92. kormilo mu je prepustio Tomislav Ivić, a u idućoj, koja je krunisana titulom prvaka Evrope, Žan Fernandez.

U poslednjoj ligaškoj utakmici 1993. Gutals je imao 71 godinu i 238 dana. To mu je bilo i poslednje trenersko iskušenje. Preminuo je 2004.

Bolonji je na starosnoj listi nadmašio čuvenog Francuza Gi Rua, dugovečnog trenera Oksera (od 1961. do 2005. s pauzom u sezoni 2000/01). Poslednje trenerske dane, međutim, on nije proveo u timu kojem je posvetio život.

Pošto je u penzionerskoj dokolici sedeo kao na iglama, ogrejalo ga je sunce na Lansov poziv 2007. Ali, Liga nije odobrila ugovor jer je bio stariji od 65 godina.

Umešao se lično predsedik Francuske Nikola Sarkozi. Njegov autoritet, jer je javno držao Ruovu stranu, bio je jasan signal Nacionalnom olimpijskom i sportskom veću kakav stav da zauzme.

Liga, koja je ukorena zbog diskriminacije, popustila je, ali se Ru nije proslavio. Na klupi je bio samo u prva četiri kola, bez pobede. Na poslednjem meču, u porazu u Strazburu (2:1), imao je 68 godina, deset meseci i nedelju dana. Uskoro puni 85.

Trenerska geruzija francuske lige: Bolonji se posle 12 godina udenuo između Gutalsa i „Sarkozijevog“ Rua, iza koga je ostao Ivić 3
Foto: EPA/Bob Edme MAXPPP OUT

Sledi Ivić. Igračka legenda splitskog Hajduka ponovo je uzeo Marselj da privede kraju sezonu 2000/01 (samo četiri kola). Preko leta je zamenjen zbog fizičke iznemoglosti, ali je pritekao u pomoć još jednom, od šestog do 16. kola u jesen 2001. U poslednjoj utakmici, s Pari Sen Žermenom na Parku prinčeva (0:0), imao je 68 godina i pet meseci. S ovog sveta je otišao 2011.

Trenerska geruzija francuske lige: Bolonji se posle 12 godina udenuo između Gutalsa i „Sarkozijevog“ Rua, iza koga je ostao Ivić 4
Foto: EPA PHOTO BELGA FILES/GUY MOSSAY/fob

Italijan Klaudio Ranijeri, koji je nedavno vratio Kaljari u Seriju A, vodio je u Francuskoj Monako, prvo u Ligi 2 2012/13, a u sledećoj sezoni do vicešampionske titule.

U Zemlju Gala je opet došao 2017. Preuzeo je Nant. Iako je ugovor bio na dve godine, ostao je jednu, a otišao je pre poslednjeg kola. U pretposlednjem je imao 66 godina, šest meseci i 22 dana.

Izjasnio se da će mu Kaljari biti poslednji klub u karijeri. Predomisli li se, pa opet dođe u Francusku, nadmašio bi i Gutalsa. U Seriji A već jeste najstariji svih vremena.

Trenerska geruzija francuske lige: Bolonji se posle 12 godina udenuo između Gutalsa i „Sarkozijevog“ Rua, iza koga je ostao Ivić 5
Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari