Treniranje strogoće ili najbolje što imamo 1Foto: Peđa Milosavljevic/STARSPORT

Prvi spisak novog selektora Dragana Stojkovića Piksija samo se delimično može nazvati iznenađujućim. Anesteziranju javnosti zbog nepozivanja Luke Milivojevića pomogli su tabloidi koji su danima unazad najavljivali ko će se naći na prvom spisku, a kapitena Kristal Palasa nije bilo ni u jednoj od kombinacija.

Floskule da „niko nije otpisan“ slaba će biti uteha javnosti pošto je Milivojević najavio da se ubuduće neće odazivati pozivu selektora. Uvređen zbog toga što neće igrati duele protiv Irske (24. mart), Portugala (27. mart) i Azerbejdžana (30. mart), mada verovatno ne i iznenađen, vezni fudbaler je konstatovao da čelnici Saveza još od pre Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine „rade na tome da ga oteraju iz reprezentacije“.

Da li je izostanak igrača koji već četvrtu sezonu „guli“ u bez dileme najjačoj ligi sveta krivica Piksija ili nekih „zlih čika“ iz vrha FSS, za sada možemo samo da nagađamo. Novom selektoru Savez nije upriličio konferenciju za medije ni posle zvaničnog imenovanja, a bogami ni posle objavljivanja prvog spiska.

Zbog toga javnost Piksijevo mišljenje o pozivanju ili nepozivanju nekog igrača može da sakuplja samo kao mrvice koje padaju sa televizija na kojima je do sada gostovao (RTS, Prva, Arena, K1).

Prvi utisak je da je Piksi otpisao neposlušne, one za koje sumnja da bi mu podrivali autoritet, koji su se otvoreno suprotstavljali ne samo njegovim prethodnicima već i bivšem sportskom direktoru Darku Kovačeviću i potpredsedniku FSS Marku Panteliću.

Sve, naravno, pod pretpostavkom da je selektor potpuno samostalno krojio spisak i da niko drugi iz Saveza nije imao uticaj na nekog od tridesetorice pozvanih.

Luka Milivojević spada među one koji su otvoreno tvrdili da Mladen Krstajić ne zna svoj posao, da su on i saigrači sami smišljali taktiku za mečeve na Svetskom prvenstvu, da je u Rusiji očigledno u timu bilo igrača koji su plod udovoljavanja menadžerima, a ne interesu reprezentacije… Adem Ljajić je kao konfliktna ličnost prepoznat još u vreme selektora Siniše Mihajlovića kada je odbio da peva himnu „Bože pravde“, a čaršijske priče kažu da je na novog selektora uticalo i to što su saigrači stalno zafrkavali njega i Luku Jovića zbog takozvanog ljubavnog trougla sa manekenkom Sofijom Milošević (ranije bila u vezi sa Ljajićem).

Nikola Maksimović nije, barem javno, zadavao probleme selektorima, ali su mu Ljubiša Tumbaković i vrh Saveza protekle jeseni zamerili što je poslušao naredbu svog kluba (Napolija) da se ne odazove reprezentativnom pozivu pod okriljem pandemije korone. Tada su na primer Nikola Milenković i Dušan Vlahović „pobegli“ iz Firence zbog „orlova“, iako je cela pokrajina bila zaključana, ali su u dogovoru s klubom po povratku platili novčanu kaznu zbog kršenja opšteg karantina.

Matija Nastasić je jedini za koga je Piksi otvoreno rekao da i dalje računa na njega iako ga nije pozvao, mada je i za njega ostao crv sumnje jer je svojevremeno stao u odbranu Nemanje Matića.

Na kraju nam ostaje da vidimo da li će četvorica otpisanih, uz ranije „prežaljene“ Kolarova i Matića, biti dovoljna pokazna vežba za igrače poput Marka Grujića ili Luke Jovića, koji su takođe u javnosti prepoznati kao neposlušni.

Ovaj drugi se doduše već oglasio, prvo preko oca, a potom i lično, da jedva čeka da zaigra za „Piksijevu Srbiju“.

Što se ostalih igrača sa spiska tiče, kada se izuzmu nepozvani, teško je reći da Srbija ima bolje od ovoga što je Piksi izabrao.

Očigledna je želja selektora da sa Mladenovićem i Ristićem po levoj strani, odnosno Petkovićem i Gajićem po desnoj pokuša da pronađe trajno rešenje za bekovske pozicije koje su kod njegovih prethodnika potpuno zapostavljane oslanjanjem na vremešne Kolarova i Rukavinu. Selektor je najavio da želi da igra ofanzivno i da će „radije da izgubi 3:4, nego 0:1“, tako da su četiri napadača na spisku očekivana mera.

Ostaje nam da vidimo da li će možda pokušati da upari Jovića i Mitrovića kao tandem u napadu, što je do sada viđeno samo na dve utakmice (po jednom kod Krstajića i Tumbakovića).

Svaki početak je težak, a Piksiju će ovaj zbog mnogo drugih stvari koje se u nacionalnom timu dešavaju poslednje tri godine biti još teži. Gubitak bodova u prve dve utakmice značajno bi otežao put ka Kataru, a Piksiju je sudbina namenila da bez jedne pripremne utakmice dočeka Irsku i Portugal, dve najjače ekipe u grupi.

Nadajmo se da će mart, svoj prvi mesec u selektorskoj fotelji, završiti kao pukovnik.

Selektorov izbor

Golmani

Predrag Rajković (Rems)

Marko Dmitrović (Eibar)

Đorđe Nikolić (Bazel)

Odbrana

Stefan Mitrović (Strazbur)

Nikola Milenković (Fiorentina)

Uroš Spajić (Fejnord)

Miloš Veljković (Verder)

Strahinja Pavlović (Serkl Briž)

Marko Petković (TSC)

Milan Gajić (Crvena zvezda)

Filip Mladenović (Legija)

Sredina:

Mihailo Ristić (Monpelje)

Saša Lukić (Torino)

Uroš Račić (Valensija)

Nemanja Maksimović (Hetafe)

Nemanja Gudelj (Sevilja)

Nemanja Radonjić (Herta)

Dušan Tadić (Ajaks)

Nenad Krstičić (AEK)

Sergej Milinković-Savić (Lacio)

Filip Đuričić (Sasuolo)

Darko Lazović (Verona)

Marko Grujić (Porto)

Ivan Ilić (Verona)

Andrija Živković (PAOK)

Filip Kostić (Ajntraht)

Napad

Aleksandar Mitrović (Fulam)

Luka Jović (Ajntraht)

Dušan Vlahović (Fiorentina)

Đorđe Despotović (Rubin)

Superliga, 26. kolo

Inđija – Radnik

Mačva – Proleter

Metalac – Voždovac

Novi Pazar – Spartak

Radnički N. – TSC

Vojvodina – Javor

Rad – Partizan    sinoć

  1. zvezda – Čukarički sinoć

Bačka – Mladost               16.00

Zlatibor – Napredak        18.05

Tabela: C. zvezda 68, Partizan 62, Čukarički 51, Vojvodina 50, Spartak 43, Proleter 39, TSC 38, Radnik 38, Radnički N. 34, Voždovac 33, Metalac 33, Mladost 31, Javor 29, Novi Pazar 27, Rad 28, Inđija 23, Napredak 22, Zlatibor 21, Mačva 17, Bačka 14.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari