Tri mesta - šest želja 1Foto: Euroligue.net

Regularni deo treće sezone Evrolige u novom formatu približio se samom kraju.

U četvrtak i petak na programu će biti mečevi poslednjeg – 30. kola; poznato je već da je pet timova od ranije obezbedilo učešće u Top 8, a za preostala tri konkuriše čak šest ekipa. Sistem koji će od sledeće takmičarske godine umesto pet, imati čak devet nedelja duplog programa, doveo je do toga da za poziciju u plej-ofu strahuju i takvi velikani poput Baskonije, Olimpijakosa i Makabija, dok je jedan par četvrtfinala već poznat: Efes – Barselona.

Uoči poslednjeg kola, utisak je da Panatinaikos očekuje najlakši zadatak protiv Budućnosti za mesto u Top 8, dok će Baskonija, Makabi i Žalgiris imati najteže moguće izazove u vidu gostovanja CSKA, Realu i Fenerbahčeu.

Rik Pitino, čuveni američki trener, uspeo je preuzimanjem ekipe usred sezone, da u relativno kratkom vremenskom periodu, jedan od najlošijih gostujućih timova (imali samo trijumf u Podgorici) pretvori u sastav koji je vezao čak četiri pobede na isto toliko utakmica van Atine zbog kojih je i došao u poziciju da protiv Budućnosti igra praktično za prolaz u Top 8.

Panatinaikos je uzeo meru Milanu, CSKA, Darušafaki, Gran Kanariji; generalno u seriji od sedam pobeda na poslednjih devet utakmica, stekao je kapital koji bi trebalo da „oplodi“ protiv jednog od najlošijih timova u Evroligi i suštinski debitanta u novom formatu. Ukoliko pobedi, PAO će obezbediti učešće u nastavku takmičenja i neće zavisiti od rezultata preostalih mečeva.

Kao domaćin ovosezonskog Fajnal-fora, Baskonija može prebrinuti sve brige u vezi sa plasmanom u plej-of ukoliko večeras trijumfuje u Moskvi protiv CSKA. „Armejci“ su zakucani na drugom mestu (lošiji međusobni skor od Fenerbahčea i Reala), zbog čega i ne bi bilo iznenađujuće da trener Itudis veći broj minuta poveri epizodistima poput Uškova, Antonova, možda čak i Kulagina…

U slučaju poraza, Baskijci bi bili deo kombinatorike zajedno sa Žalgirisom, Makabijem, Milanom i Olimpijakosom, pod uslovom da ova četiri tima ostvare pobede. Milano gostuje Efesu, takođe zakucanom na četvrtom mestu, sa predstavom da je izgubio čak četiri od poslednjih pet utakmica, čime je praktično devalvirao prethodni niz od pet vezanih trijumfa. S obzirom na to da gostuje Fenerbahčeu, najboljem timu regularnog dela, u poziciji kada mu je trijumf neophodan, Makabi je zalgiris-kaunas-celebrates-eb18možda i u najnezavidnijoj situaciji u poređenju sa konkurencijom.

Olimpijakos, kao možda najveće razočarenje, ugostiće odavno otpisanu Darušafaku. Bez Spanulisa, koji je završio sezonu i Strelnieksa, Atinjanima će pobeda značiti samo ostanak u konkurenciji ekipa za preostala dva mesta (PAO ima zicer protiv Budućnosti), uz nadu da će poraze doživeti timovi sa kojima imaju bolji međusobni skor (Baskonija, Makabi).

Zbog kvaliteta partija na poslednjih sedam utakmica (samo jedan poraz), Žalgiris je verovatno postao tim za koji će većina iskrenih ljubitelja košarke navijati u poslednjem kolu na gostovanju Real Madridu. Eventualna pobeda bila bi zaista „kraljevska“ jer bi verovatno značila i plasman u plej-of i to „preko“ aktuelnog šampiona Evrope.

Prošlosezonski učesnik Fajnal-fora u Beogradu bio je praktično otpisan usled serije od sedam poraza na osam mečeva od 15. do 24. kola, međutim kada se činilo da povratka neće biti, litvanski velikan je uspeo da veže šest trijumfa na sedam utakmica.

Budućnost razočarala

Kao povratnik u Evroligu, Budućnost je ove sezone u formatu sa kojim se startovalo u sezoni 2016/17, objektivno razočarala. Podgoričani su ostvarili svega šest trijumfa, bez ijedne pobede na gostovanju, drastično pojačavši sastav pred kraj kalendarske 2018. posle smene Aleksandra DŽikića i imenovanja Jasmina Repeše za glavnog trenera. I sa Norisom Kolom, Gogom Bitadzeom, DŽejmsom Belom i Devinom Vilijamsom bili su predaleko od pobede van Podgorice. Jedino po čemu će pozitivnom pamtiti sezonu sigurno će biti postavljen rekord po broju postignutih trojki na jednom meču. U 7. kolu ugostili su Baskoniju i za „potrebe“ prve pobede ubacili 21 trojku. Ipak, ako se uporede prethodne dve sezone u kojima je Crvena zvezda učestvovala u novom formatu, razlika je očigledna. Zvezda je takmičarsku 2017/18 završila skorom 11-19, sa čak tri pobede van Beograda i to protiv Reala, Valensije i Milana. U debitantskoj 2016/17. imala je šansu da u poslednjem kolu u Istanbulu eventualnom pobedom nad Darušafakom prođe u Top 8, a sezonu je završila sa skorom 16-14, čini se nedostižnim za klubove iz ABA u godinama koje dolaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari