Tri pobede za Fajnal-siks 1Foto: OSS

Odbojkaši Srbije od danas do nedelje igraju poslednji turnir Lige nacija u kineskom Đangmenu.

Posle dve pobede u SAD pulene Nikole Grbića sve tri pobede sigurno vode na završni turnir u Francuskoj, prvi rival Kanada (danas u 10.00 po našem vremenu) i direktni je rival za Fajnal-siks i utoliko je taj meč i najznačajniji. U subotu u isto vreme Srbija igra protiv Japana, a u nedelju u 13.30 protiv Kine.

Selektor Nikola Grbić svestan je svih teškoća kroz koje njegova selekcija prolazi, ali veruje da će smoći snage da odrade ovaj poslednji turnir.

– Očekuje nas težak vikend, ne toliko zbog imena protivnika, već zbog toga što je to peti turnir za redom, za nama je vremenska razlika od 13 sati, od SAD-a do Kine. Nadam se da ćemo u meču sa Kanađanima pokazati pravo izdanje jer i oni, kao i mi, jure plasman u Fajnal-siks. U tom meču, ako želimo da se plasiramo, jednostavno moramo da pobedimo. Verujem da ćemo prevazići sve poteškoće koje imamo i da ćemo zaigrati sa onom energijom koju smo imali protiv Poljaka – kaže Grbić.

On je ponovio da ovakav tempo takmičenja jednostavno nije normalan, ali da u tome ne treba tražiti opravdanje.

– Nećemo da kukamo, kako je nama tako je i drugima. Neki su čak prinuđeni da ove poslednje utakmice koje odlučuju o plasmanu igraju bez najboljih igrača, što zbog povreda, što zbog umora. Nadam se da je ovo i poslednje izdanje ovakvog takmičenja, koje bez razloga dovodi u pitanje granice koje se pred igrače i njihovo zdravlje postavljaju. Prenaporno je, najkraće rečeno – otvoren je Grbić.

Kanađani imaju dva boda manje od Srbije i pobeda bi ih uvukla blizu Fajnal-siksa. Grbić kaže kako nema previše iskustva sa Kanađanima jer su retko igrali sa njima.

– Ono što ih je krasilo i što ih krasi je sistem bloka i odbrane i dobar servis. Do sada su pokazali da mogu da se nose sa najjačim ekipama, pobedili su Brazil i Italiju. Dokazali su da mogu da igraju na najvišem nivou, da zaslužuju svaki respekt i zaista nam treba naše veoma dobro izdanje da bi ih pobedili – zaključio je selektor odbojkaša Srbije.

Kapiten Marko Ivović je kao i svi u ko zna kojoj aklimatizaciji na vremenske zone. Ali i optimista.

– Sad treba da se skupimo i privedemo kraju ovo nehumano takmičenje. Poen po poen, utakmicu po utakmicu da ostvarimo ono što smo postavili kao cilj. Želimo da ostvarimo tri pobede i ako damo maksimum to nije nedostižno – smatra Ivović.

I korektor Dražen Luburić ne krije da su svi na ivici snaga, te da sad u finišu treba zaboraviti i na umor i na sitnije povrede.

– Sve je u našim rukama, ako ponovimo utakmice protiv Poljske i Irana, neće biti problema. Sa tri pobede sve sami rešavamo, da ne moramo da kalkulišemo i gledamo rezultate drugih. Kanađani iz godine u godinu napreduju, i pojedinačno, i timski, dosta ulažu, prošle godine su dogurali do polufinala i zaslužuju svako poštovanje – zaključio je Luburić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari