U Vitoriji od danas do nedelje na programu Fajnal-for Evrolige 1Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Oni koji ovlaš prate dešavanja u evropskoj košarci mogli bi da pomisle da je od Fajnal-fora u Beogradu do ovogodišnjeg završnog turnira u Vitoriji vreme stalo u Evroligi.

Čak tri ista učesnika (Real, Fenerbahče, CSKA) nadmetaće se za pehar najbolje ekipe na Starom kontinentu; jedino je ulogu autsajdera od Žalgirisa preuzeo Efes, koji se na F4 plasirao posle 18 dugih godina iščekivanja i razočarenja. U gradiću na nekih 70 kilometara od Bilbaa, epicentra Baskonije, večeras će prvo istrčati košarkaši Fenerbahčea i Efesa (18.00), a tri sata kasnije Real i CSKA.

Feneru će F4 u Vitoriji biti zapravo peto uzastopno učešće na završnom turniru. Željko Obradović, najbolji evropski trener svih vremena, poslednje dve nedelje sprema taktiku u čije detalje verovatno nije ni pokušavao da zaviri, ali je naprosto primoran zbog povreda čak četvorice od šestorice igrača koje može da rotira u centarskoj liniji. Lovernj i Datome sigurno neće biti protagonisti završnog turnira, a veliko je pitanje u kakvom će stanju biti roviti Veseli i Kalinić.

Ako je neko umetnik u taktičkom prilagođavanju onda je to sigurno Obradović učesnik 18 fajnal-forova, 12 finala, osvajač čak devet evropskih titula i to sa pet timova, od šest koliko ih je vodio na F4 (jedino sa Benetonom nije osvojio Evroligu). Obradović je sa PAO čak osam puta bio na F4; od 12 dosadašnjih finala, samo je tri izgubio, zaključno sa poslednjim u Beogradu. Zbog opisanih okolnosti, popularni Žoc utakmicama u šampionatu Turske uigravao je tim sa neretko pet niskih igrača; Gudurićem na krilnom centru, Melijem na petici, na momente i sa trojicom plejmejkera.

Slukas (nikad nije izgubio polufinale) i Dikson trebalo bi da budu najveći oslonac sjajnom srpskom stručnjaku, ali bi u aktuelnoj konstelaciji doprinos Gudurića mogao da bude veliki. Na 50 odsto šuta za tri (četvrti najbolji trojkaš ove sezone u Evroligi), on bi mogao da ima znatno više situacija „jedan na jedan“, kao i onih u kojima kreira igru iz „pika“.

Fener će naspram sebe imati najvećeg mogućeg rivala ove sezone. Efes ih je čak tri puta savladao (skor 3:3), pobeđivao igrajući u brzom ritmu, tražeći rešenja u ranoj fazi napada. Najtrofejniji turski klub pokušaće da se prvi put u istoriji plasira u finale u duelu sa šampionom iz 2017. Gotovo sve u koncepciji Ergina Atamana zasniva se na kreaciji Vase Micića (član druge idealne petorke Evrolige), šuterskog nadahnuća Larkina, Buboe, Simona i Moermana, kao i defanzivnih sposobnosti Danstona. Kada pobeđuje, Efes je na nekih 50 odsto ubačenih poena iz „pika“, krucijalnog segmenta u njihovoj igri, u kome pasom i tajmingom apsolutno dominira srpski plejmejker. Podatak da jedino Micić (prošle sezone sa Žalgirisom) i Danston imaju iskustva učešća na F4, jasno pokazuje koliku bi psihološku prednost mogli da imaju košarkaši Fenera. Trebalo bi da to bude i „trojkaški obračun“ ekipa sa najboljim procentima za tri ove sezone.

Osim u sezoni 2010/11 kada ih je u uvodnom delu vodio Duško Vujošević, CSKA je nastupio na 16 od poslednjih 17 završnih turnira. U Vitoriji će pokušati da osvoje osmu titulu, tek drugu u poslednjih deset godina i tako u određenoj meri skinu etiketu večitih luzera. Trener Itudis je jedva ostao na klupi „armejaca“ posle prošlosezonskog debakla u Beogradu (porazi od Reala i Žalgirisa). CSKA se može podičiti ogromnim iskustvom: Kajl Hajns je tri puta bio šampion, Voronceviča očekuje deveto učešće na F4, Otela Hantera peto, dok je o znanju Serhia Rodrigeza i Nanda de Koloa suvišno govoriti. Čak šestorica njih učestvovali su u osvajanju Evrolige 2016.

„Armejci“ su u ligaškom delu oba puta savladali Real koji je zadržao nukleus tima iz prošle godine (gotovo svi osim Luke Dončića), koju su krunisali titulom u Beogradu. Vlasnik deset titula, „kraljevski klub“ će pokušati u Vitoriji da prvi put odbrani titulu posle 51 godine. Prethodno, to je uspevao 1964. i 1965, kao i 1967. i 1968. Nakon oporavka od povrede, zbog koje je propustio serijal sa Panatinaikosom u plej-ofu, Serhio LJulj predvodiće čak šestoricu igrača sa kojima je još 2015. osvojio titulu pod vođstvom istog trenera Pabla Lasa. Španski stručnjak je već pet puta vodio Real na F4, sa kojim je kao igrač učestvovao na završnom turniru 1996. kada ih je sa klupe predvodio Željko Obradović.

Ataman u društvu Dude i Blata

Ergin Ataman je kao trener već dva puta učestvovao na Fajnal-foru, pošto je 2000. vodio Efes, a 2003. Montepaski Sijenu. Turski stručnjak imaće šansu da postane tek treći stručnjak koji je osvojio i Evrokup (sa Galatom 2016) i Evroligu, što je do sada pošlo za rukom samo sjajnim stručnjacima – Dušanu Ivković i Dejvidu Blatu.

Parovi polufinala

Fenerbahče – Efes 18.00

Real Madrid – CSKA 21.00

Fener „šuterska mašina“

Jedno od obrazloženja zauzimanja prvog mesta u regularnom delu sezone Fenerbahčea nalazi se i u fenomenalnim procentima šuta za dva i tri poena. Fener je drugi najbolji trojkaški tim u istoriji Evrolige (43,4 odsto pogodaka), iza Partizana u sezoni 2001/02, koji je ubacio 45,4 odsto pokušaja za tri. Takođe, Fener je u takmičarskoj 2018/19 bio najbolji i u šutu za dva (58,86 odsto pogodaka).

Kalina i Veseli u pogonu

Neće biti Lovernja i Datomea, ali će Fenerbahče i definitivno biti jači za Veselog i Kalinića. NJih dvojica bili su van pogona praktično od završetka plej-of serije sa Žalgirisom. Kalinić je zbog problema sa ramenom propustio i četvrti susret, drugi u Kaunasu, ali su terapije izgleda bile plodotvorne (obojica dolazili i u Beograd na lečenje, zajedno sa Datomeom). „Veseli i Kalinić su počeli da treniraju. Nisam još uvek siguran koliko će moći da daju doprinos protiv Efesa. Povređeno je još igrača, tako da je sve u najboljem mogućem redu“, poručio je Željko Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari