Trijumf Letonije po meri Srbije 1Foto: EPA/ TOLGA BOZOGLU

Košarkaši Letonije pobedili su Tursku 89:79 (24:22, 23:16, 22:25, 20:16) u poslednjoj utakmici D grupe na Evropskom prvenstvu i tako Srbiju poslali na prvu mesto, što znači da će Đorđevićevi izabranici imati najlakšeg mogućeg protivnika u osmini finala.

To će biti reprezentacija Mađarske koja je zauzela četvrto mesto u grupi C, koja se ukršta sa grupom u kojoj je Srbija.

Tako su izbegnute „potencijalne mine“ sve do polufinala jer će pobednik meča Mađarska – Srbija u četvrtfinalu igrati sa boljim iz susreta Finska – Italija, pa bi se moglo lako desiti da „Orlovi“ zaigraju u polufinalu Evropskog prvenstva.

No, kalkulacije će sada biti ostavljene po strani, jer nokaut faza sledi, a svoj meč u osmini finala Srbija i Mađarska će odigrati u nedelju od 14:15 po srednjeevropkom vremenu.

Što se večerašnje utakmice tiče, obilovala je neizvesnošću, pošto je ulog un njoj bio zaista velik: poraženi bi zauzeo četvrto mesto u grupi i išao na prvoplasirani tim iz C grupe, a to je Španija, koja je i najveći favorit da odnese zlato sa ovog prvenstva.

Letonci su zaista sjajno igrali i u prvom poluvremenu pogodili čak osam trojki, a drugih 20 minuta stigli do najveće prednosti (+14), no tada se „budi“ publika i „nosi“ reprezentaciju do velikog povratka, ali ne i do preokreta. Najviše što su turski košarkaši uradili bilo je „minus 6“, ali tada Škele kreira lake poene i vodi Letoniju do ubedljive pobede – 89:79.

Parovi osmine finala su: Slovenija – Ukrajina (11:30), Nemačka – Francuska (14:15), Finska – Italija (17:45) i Litvanija – Grčka (20:30), dok će u nedelju igrati Letonija – Crna Gora (11:30), Srbija – Mađarska (14:15), Španija – Turska (17:45) i Hrvatska – Rusija (20:30).

Po četiri utakmice su na programu u subotu i nedelju, a sve se igraju u Istanbulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari