Triler sezona sa mlakim krajem 1Foto: FoNet/AP

Ovogodišnja teniska priča imala je filmske elemente – uspon i pad najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, transformaciju Endija Mareja od mrzovoljnog gubitnika u dostojanstvenog pobednika.

I, povrh svega, susret dvojice najboljih igrača u finalu završnog turnira u Londonu koji je ujedno po prvi put odlučivao o čelnoj poziciji na ATP listi.

– Obojica smo bili deo istorije na ovom meču, čast je biti deo ovog događaja. On je najbolji teniser sveta u ovom trenutku, zaslužio je da pobedi – rekao je Đoković na dodeli pehara.

Reči srpskog igrača imale su odjek Marejevog obraćanja na podjednako bitnom događaju za rasplet ove teniske sezone – finalu Rolan Garosa.

– Nije se dugo desilo da jedan igrač veže četiri grend slema i biće potrebno dosta vremena da neko to ponovi. Svi koji su tome prisustvovali su srećnici. Bez veze je što sam izgubio meč, ali sam ponosan što sam deo toga danas – rekao je Škot početkom juna kada je imao zaostatak u odnosu na Đokovića od nekih 8.000 poena.

Sve što je prethodilo meču u Londonu (Đokovićeva pobeda na Rolan Garosu, odnosno osvajanje četiri grend slema u nizu, rekordi poput broja osvojenih mastersa ili zarade, na jednoj strani, i Marejev uzlet u drugom delu sezone, te osvajanje Vimbldona, Olimpijskih igara, vezivanje 24 uzastopne pobede i pet titula) postavilo je savršenu scenu za meč koji je trebalo da bude kulminacija sezone tokom koje je desetogodišnje rivalstvo Đoković – Marej, uz svesrdnu pomoć medija, bacilo u drugi plan ostale događaje.

Ipak, dramatično najavljivani poslednji čin prošao je bez mnogo neizvesnosti. Osim u trenutku kada je Škot imao rezultat 1:0 u setovima, i 4:1 u gemovima, kada Novak konačno pravi brejk i za trenutak najavljuje da još nije gotovo, susret prvog i drugog tenisera sveta nije bio jedan od onih koji se prepričavaju godinama kasnije.

– Kada igrate protiv vrhunskih igrača neophodno je da izađete na teren sa svojom najboljom igrom. Ja nisam bio ni blizu toga. Nije postojala šansa da dobijem današnji meč. To je bilo očigledno od samog početka – rekao je Đoković, koji je završio meč sa 30 neiznuđenih grešaka, od koji su neke bile nezamislive za doskora prvog igrača sveta.

Dosta je napisano o rivalstvu Novaka Đokovića i Endija Mareja. Možda ipak ove godine dvojica tenisera nisu igrala toliko jedan protiv drugog koliko sami protiv sebe. Nakon osvajanja Rolan Garosa Đoković je izgubio pokretačku silu, pominjani su i lični problemi, potom povrede, sam srpski igrač govorio je o tome kako mu je potrebno da se razvija ne samo kao teniser već i kao čovek.

Osvojivši Vimbldon, Endi Marej je pak srušio blokadu da ne može protiv Đokovića, uz Ivana Lendla ponovo je pronašao stabilnost i sigurnost, pa ga više sopstvene greške ne izbacuju iz meča, uz sve to prvo mesto jeste bio njegov cilj. Iako je britanski igrač insistirao da o čelnoj poziciji na ATP listi može da razmišlja tek naredne godine, u drugom delu ove sezone prihvatio se zgusnutog rasporeda, u koji je ubacio i turnir u Beč. Želeo je bodove i kada ih je konačno sakupio dovoljno da prestigne Đokovića, nije mu zasmetao pritisak da mora da dočeka novu godinu na prvom mestu.

– Bio je potreban izuzetan napor poslednjih pet-šest meseci da bih stigao do ovde. Naravno da bih želeo da ostanem na prvom mestu. Svestan sam da će to biti veoma teško zato što je ova godina bila sjajna, To ponoviti naredne sezone biće veoma teško. Ali naravno da želim da narednih nekoliko godina budu najbolje u mojoj karijeri zato što neću igrati tenis doveka. Neću biti u stanju ovako da igram u svojim 35-im – kazao je Marej.

Početkom naredne sezone Britanac će biti u boljoj poziciji od Đokovića, koji je osvojio Australijan open, Majami, Indijan Vels, Madrid, Rolan Garos. U prvih šest meseci ove godine Marej je stigao do finala prvog grend slema, potom očajno prošao na američkoj turneji ispadajući u ranim fazama turnira, i na kraju izgubio završnice u Španiji i na francuskom grend slemu. Iako Đoković brani mnogo više bodova od britanskog igrača iz prvih šest meseci, situacija će biti obrnuta u drugoj polovini 2017. godine.

Za sada, Endi Marej sa 12.685 bodova, devet titula, 78 pobeda i devet poraza u 2016, i skorom 11:24 protiv Novaka Đokovića ostaje najbolji teniser sveta.

Kecmanović najbolji junior sveta

Najbolji junior Srbije, Miomir Kecmanović od ponedeljka novi je svetski „broj 1“ na ITF listi najboljih juniora planete. Kecmanović je ove nedelje učestvovao na ITF turniru u Meksiku, na jednom od najjačih turnira na svetu, GA kategorije, gde je osvojio šampionski trofej. U finalu Miomir je savladao Portorikanca Duarte Valea 6:3, 6:0 i time obezbedio prvo mesto na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari