Triling iz Srbije za treće kolo 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Posle startnog kola muškog singla Otvorenog prvenstva Francuske na spisku učesnika poslednjeg sezonskog grend slema ostala su trojica srpskih tenisera – Novak Đoković, Dušan Lajović, Nikola Milojević – i svi oni će danas ponovo iza mreže, s manjim ili većim šansama da preskoče još jednu prepreku na „Filip Šatrijeu“ ili nekom drugom od terena čuvenog Rolan Garosa.

Za Đokovića je očekivati da se nađe u sledećoj rundi, mada je Rikardar Berankis daleko iskusniji i bolje rangirani igrač od prve „žrtve“ osvajača RG od pre četiri godine, još „zelenog“ Šveđanina Mikaela Imera, ali daleko od toga da Novak može zatvorenih očiju da nastavi lični trijumfalni niz protiv 30-išnjaka sa 66. mesta ATP liste.

Pogotovo ne posle njihovog nedavnog duela druge runde Sinsinati mastersa u Njujorku, kada ga je Litvanac primorao na taj-brejk prvog seta, a u drugom stekao pa prosuo vođstvo od 4:2 u gemovima – 2:0 (7:6 (6:2), 6:4).

Za oprez vlasnika 17 grend slem titula je i podatak da je njegov protivnik dva puta dobijao megdane sa kolegama iz Top 10 (oba puta sa Milošem Raonićem), jer očigledno nije više onaj Berankis preko čije grbače je Đoković 2013. godine glatko „prešao“ u ranoj fazi Otvorenog prvenstva SAD – 3:0 (6:1, 6:2, 6:2).

Videlo se to i po njegovim forhend udarcima pre nekoliko nedelja u „velikoj jabuci“, kada se Đoković mučio i s bolom u ramenu.

Sada je Novak zdravstveno u redu, prevazišao je i veliki šok posle diskvalifikacije sa US opena 2020, što je pokazao osvajanjem potonjeg mastersa u Rimu, ali i on sam priča da još ne igra svoj najbolji tenis posle resetovanja ATP tura, prekinutog pandemijom korona virusaom, a baš takav mu je potreban da skine večitog rivala Rafaela Nadala sa pariskog trona.

Drugi srpski reket, Lajović, na papiru važi za blagog favorita jer drži visoku 24. poziciju u svetskom poretku dok njegov rival Kevin Anderson u ovaj susret ulazi kao 118. u toj konkurenciji.

Južnoafrikancu šljaka nije idealna podloga za njegovu igru, vratio se posle operacije kolena, kao dvometraš nije pokretljiv koliko su niže kolege…. ali, zato kada je u formi i inspirisan može da dobije svakoga pa i Đokovića, što je učinio u dva od njihovih 11 susreta, pa nije slučajno igrao dva finala grend slema i uzeo šest pojedinačnih ATP titula u karijeri, a najbolji plasman mu bilo peto mesto iz 2018. godine.

Uz to je „tukao“ Lajovića i pre 24 meseca na mastersu u Madridu – 2:1 (7:6 (6:3), 3:6, 6:3) i sezonu pre toga na turniru iste kategorije u Majamiju – 2:0 (6:2, 7:5). Sve u svemu, Lajović mora da pruži sve od sebe kako bi ponovio dobre partije sa turnira u Hamburgu, na kom je u kvalitetnoj konkurenciji stigao do čevrtfinala, a tu pružio jak otpor odličnom Stefanosu Cicipasu (6. teniser sveta).

Milojević jedini među preostalim predstavnicima naše zemlje ništa ne mora a sve može u svom meču, jer je za njega premija i to što je uopšte debitovao u glavnom žrebu nekog grend slema, a onda izbacio svog mnogo bolje kotiranog zemljaka Filipa Krajinovića (29).

Takav, rezultatski neopterećujući status mogao bi samo da olakša posao 144. reketu sveta u ovoj fazi Rolan Garosa, pogotovo što Slovenac Aljaž Bedene (56) nije teniska „ala“, iako je duže od njega profesionalni teniser.

Uz to su jedan drugom nepoznanica, s obzirom da nisu nikada imali prilike da se međusobno odmere i provere ko kome koliko (ne) leži, pa ne bi bila senzacija ako 25-išnji kvalifikant iz Beograda napravi novi veliki iskorak u karijeri.

Povlačenje Serene, krah Azarenke

Trofejna američka teniserka Serena Vilijams iznenada se povukla sa turnira u Parizu, a kao razlog je navela nedovoljan oporavak od povrede Ahilove tetive. Osvajačica 23 grend slem šampionska trofeja iz istog razloga nije učestvovala na mastersu u Rimu, u Parizu je pre definitivne odluke stigla samo da bude bolja od sunarodnice Kristi An – 2:0 (7:6 (7:2), 6:0), a u drugom kolu je trebalo da ide na Bugarku Cvetanu Pironkovu. Ista faza turnira bila je oproštajna i za finalistkinju prošlomesečnog US opena Viktoriju Azarenku, pošto je iskusna Ukrajinka i nekada vodeća teniserka sveta dozvolila sebi senzacionalnu eliminaciju od Slovenke Ane-Karoline Šmijedlove – 0:2 (2:6, 2:6).

Jubilej Stena Vavrinke

Švajcarac Stan Vavrinka plasirao se u treće kolo Rolan Garosa, usput obeleživši jedan lični jubilej. Šampion iz 2015. je u drugoj rundi pobedio Nemca Dominika Kepfera – 3:1 (6:3, 6:2, 3:6, 6:1), što je Švajcarcu ujedno bio 150. trijumf na grend slemovima. Pobednik pomenutog Rolan Garosa, Australijen opena iz 2014. i US opena od pre četiri sezone do poslednjeg slavlja na turnirima najviše kategorije došao je posle dva sata i deset minuta igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari