Trinaestoro karatista sa Kosova u Novom Sadu 1Spens Foto: Wikipedia / Bukephalos

Trinaestoro karatista sa Kosova zvanično je prijavljeno za učešće na Evropskom karate prvenstu u Novom Sadu, koje se održava od 9. do 13. maja.

Kako pokazuje spisak učesnika takmičenja, koji je dostupan na sajtu EP, među sportistima koji dolaze sa Kosova nalaze se i osvajači medalja na međunarodnim smotrama, a među njima najpoznatije sportsko ime je Herolind Niševci, koji će se takmičiti u kategoriji 84+ kilograma i koji je izabran za najboljeg sportistu na Kosovu prošle godine.

Nišveci, koji se za Kosovo takmiči od 2015. godine dok je prethodno nastupao pod albanskom zastavom, najveći uspeh ostvario je pre dve godine na Svetskom prvenstvu kada je stigao do bronze. Pored toga osvajao je takmičenja iz Serije A, a na prošlom EP zauzeo je peto mesto. U Novi Sad dolaze i Alvin Karaći, koji je zauzimao drugo i treće mesto na takmičenjima karate primijer lige, i Dielza Draguša, koja je pre dve godine bila treće na Svetskom kupu.

Najavljujući učešće kosovskih karatista u Novom Sadu, sekretar Kosovskog karate saveza Nazim Gaši rekao da se bez razloga podiže tenzija.

– Ovo je sport i ne vidim nijedan razlog da se naša reprezentacija, kao i sve druge selekcije, ne nađe na prvenstvu. Uostalom naši karatisti se često sreću sa takmičarima iz Srbije i dobro se poznajemo – kazao je Gaši za Radio televiziju Kosovo.

Gaši je još pre mesec dana govoreći za Danas najavio dolazak kosovski sportista, rekavši da im je učešće na EP važno zbog prikupljanja bodova odnosno plasmana na Olimpijske igre. Upitan da li je njegova organizacija razgovarala sa Karate federacijom Srbije (KFS) o mogućim bezbednosnim rizicima, sekretar KKS-a istakao je tada da je bezbednost učesnika odgovornost organizatora.

Ako Srpska karate federacija smatra da postoje pretnje ili da su naši sportisti u opasnosti, onda treba da preduzme mere opreza kako bi takmičari sa Kosova imali jednake šanse kao i ostali da se bore za olimpijske poene – dodao je Gaši.

I dok su iz Kosovskog saveza govorili bez ustezanja o nastupu svojih sportista u Srbiji, domaćin prvenstva se trudio na sve moguće načine da ne odgovori na pitanja o dolasku karatista sa Kosova. Tako je predsednik Srpskog karate saveza Slavoljub Piper rekao da „nije razmišljao o dolasku kosovskih karatista“, te da možda i ne dođu zbog problema sa finansijama, odnosno neplaćene kotizacije.

Istovremeno gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da ne zna ni da li će nastupati kosovski takmičari, a ako se budu takmičili da ne zna „kako će se Srbija postaviti“. Na kraju Ministarstvo omladine i sporta nije se oglašavalo, kao ni Ministasrvo unutrašnjih poslova, što se očekivalo s obzirom na to da je pre malo više od mesec dana otkazano takmičenje za mlade rukometašice u Beogradu, na kojem je trebalo da nastupi tim Kosova, a koje nije održano zbog „bezbednosnih rizika“ i „pretnji“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari