Trojka već u osmini finala 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Posle četiri kola Lige šampiona samo tri od 32 kluba su prošla u prolećnu fazu elitnog evropskog fudbalskog takmičenja i to iz tri od četiri grupe čiji su mečevi odigrani u sredu uveče.

Ostali pikiraju 13 upražnjenih mesta i imaju još 180 minuta da naprave ono što su uradili Bajern, Pari Sen Žermen i Mančester siti.

Možda Nejmar, Mbape, Di Marija i ostale vedete prvaka Francuske ni ove sezone ne vrate stotine miliona evra date za njihove transfere, ali ne može im se poreći perfektan početak nove misije osvajanja „ušatog pehara“, jer su dobili svaku dosadašnju utakmicu, uz impresivan skor datih i primljenih golova (10:0).

Više od polovine tih pogodaka završilo je u mreži Briža, s tim što je belgijski tim posle 0:5 na svom terenu pošteđen kanonade u revanšu (1:0). A i srčanije se branio.

– Oni su igrali kao da nemaju šta da izgube, dok se kod nas malo osetio strah od grešaka. Na kraju je ispalo dobro, a Briž je posle 25 mečeva bez poraza izgubio obe utakmice od nas – reči su trenera „svetaca“ Tomasa Tuhela u noći u kojoj je Real „rašrafio“ Galatasaraj na „Santiago Bernabeu“ i s tih 6:0 popravio utisak iz prva tri kola, odnosno učvrstio poziciju iza PSŽ-a u grupi A.

Bajernu se ljulja tlo pod nogama u Bundesligi, ali je usred potrage za dugoročnim naslednikom smenjenog trenera Nika Kovača i sve glasnijih spekulacija o Arsenu Vengeru kao idealnom rešenju, našao načina da „tuče“ Olimpijakos (2:0) i sa 12 maksimalnih bodova iz 360 minuta ode u osminu finala LŠ.

Ostavljajući grčki tim, engleski Totenhem i srpskog prvaka Crvenu zvezdu da se do kraja rvu za drugo mesto u nokaut rundi LŠ i prekomandu u Ligu Evrope.

– Bilo nam je veoma važno da se ovom utakmicom kvalifikujemo za Top 16 i to smo uradili. Bilo nam je bitno i kako ćemo odigrati. Rekao sam momcima pre meča da je svako od njih dužan da pokaže da ume i može mnogo, odnosno odigra sa svih 100 odsto svojih mogućnosti. Poslušali su me, mada u prvom poluvremenu nismo napravili dovoljno velikih šansi. Veoma sam srećan zbog svega viđenog – nije krio zadovoljstvo Hansi Diter Flik, donedavno pomoćnik otpuštenog Hrvata a sada vršilac dužnosti šefa stručnog štaba Bavaraca.

Špancu Žozepu Pepu Gvardioli je zapečaćeno mesto na trenerskoj klupi Mančester sitija, a njegovim „građanima“ gotovo izvestan prolaz u nokaut rundu, jer ima duplo više bodova od zagrebačkog Dinama (5) i ukrajinskog Šahtjora (5), a čak +9 u odnosu na „fenjerašku“ Atalantu iz C grupe. Mada su preksinoć dozvolili Italijanima da im prepolove „plen“.

– Liga šampiona je takmičenje u kom morate iskoristiti svoje dobre trenutke, a mi smo ih imali dovoljno u prvom poluvremenu. Koliko smo tada bili izvanredni toliko smo u drugom patili, a Atalanta nam je pokazala zašto se italijanske ekipe muče sa njom. Na kraju je važno da smo napravili ključni korak ka prvom cilju – nije nezajažljiv ideolog Sitijeve igre, dok će njegov kolega iz zagrebačkog Dinama Nenad Bjelica doživotno pamtiti kako je njegova ekipa iz 3:1 u 89. minutu otišla u 3:3 protiv Šahtjora, a imala je na dlanu 1/8 finala.

U grupi D će „žurka“ potrajati, jer samo Genk nema realnih šansi da ostane u nekom UEFA takmičenju, dok Liverpul (9), Napoli (8) i Salcburg (4) mogu gore ili dole u konačnom rasporedu. Kao što Napolitanci mogu ostati bez trenera, jer su Karlo Ančeloti i igrači u otvorenom klinču sa kontroverznim i hirovitim gazdom kluba Aurelijom de Laurentisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari