Troškovi padaju na klubove? 1Foto: ABA/ Mornar media pro

U ABA ligi odigrano je samo jedno kolo, a kako je do pred sam start zbog administrativnih „nesuglasica“ i sporova oko sukoba interesa bio neizvestan početak, sada je pod znakom pitanja nastavak regionalnog takmičenja.

Račun Lige u Rajfajzen banci u Zagrebu je blokiran, nezvanična informacija je da je to učinjeno po nalogu Nebojše Čovića, predsednika KK Crvena zvezda, koji je po važećim dokumentima potpredsednik ABA lige i jedno od ovlašćenih lica.

Uz Čovića to su još Dragan Bokan, predsednik KK Budućnost, kao i Mladen Veber, bivši potpredsednik Cedevite, kluba koji zvanično ne postoji.

Ostalo je nejasno da li je Čović „ovlašćen“ i za tako tako nešto, odnosno da li mu je za blokadu trebala i saglasnost druge dvojice, koju oni, navodno, nisu dali.

S obzirom da ABA liga snosi sve troškove odigravanja utakmica (sudije, smeštaj ekipa, i slično), nastavak takmičenja je neizvestan jer je pitanje da li sve ekipe mogu da pokriju te troškove, i da li na to pristaju jer ih Propozicije od toga oslobađaju.

Iz ABA lige se kao i uvek „prave mrtvi“, ni informacija o blokadi nije stigla sa zvaničnog mesta, niti je kasnije bilo reakcija na nju.

Formalno, Liga i nema predsedništvo jer se oko toga klubovi nisu jednoglasno složili, takmičenje je i krenulo „kompromisom“ a da se nisu rešila administrativna pitanja oko vlasništva i upravljanja.

Ni Nebojša Čović, niti KK Crvena zvezda nisu zvanično potvrdili da su oni izazvali blokadu, ali se nezvanično saznaje da je menadžmentu ABA lige poručeno da će blokada biti povučena kada se reši prijem novih članova u Javno trgovinsko društvo ABA liga.

Jedan od dva velika problema Lige je i nastao oko prenosa udela vlasništva sa tri stara na tri aktuelna kluba.

Na Skupštini 27. maja odlučeno je da se vlasništvo sa Metalca, MZT i stare Cedevite, prenese na Mornar, FMP i Cedevita Olimpiju.

Partizan je postavio pitanje „sukoba interesa“ jer smatra da su Crvena zvezda i FMP faktički isti klub, a spor se produbio kad je predloženo da predsedavajući iz FMP-a (po abecednom redu) bude Zotan Tošković.

Na šta Partizan nije hteo da pristane navodeći da je isti čovek predstavnik Zvezde u KS Beograda, i pravni zastupnik istog kluba u mnogim sporovima.

I sa tom pat pozicijom, uz neizglasan zahtev crno-belih da nadležan za sporove bude Sportski arbitražni sud u Lozani (CAS), ipak se krenulo u sezonu.

A dan pre početka iz Zvezde je stiglo saopštenje u kome se kaže da će se „KK Crvena zvezda izboriti za uređenu ligu čiji je suvlasnik svim pravnim sredstvima“, a verovatno je i ova blokada računa nešto što pod tim sredstvima podrazumevaju.

Rupe u „kompromisima“

Posle nekoliko neuspelih „online“ Skupština koje su završavane bez ključnih odluka, neposredno pred zakazani start Lige održana je i do sada poslednja koju je obeležio „kompromis“ da se sa takmičenjem krene, a da se sporovi rešavaju u hodu. Na toj sesiji usvojen je i Poslovnik o redu ABA lige jtd. ispod koje su potpisani predstavnici devet klubova. Svi sem novajlija Borca i Splita koji još uvek nemaju pravo glasa, te Crvene zvezde, FMP-a i Cibone koji nisu prisustvovali Skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari