Tumbaković hoće da radi, Kokeza čeka političku odluku 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

„Ni pet ovakvih pobeda ne može da nas opere što se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo“, rekao je iskreno selektor Srbije Ljubiša Tumbaković posle utakmice sa Rusijom (5:0) i tako u jednoj rečenici objasnio stanje stvari po pitanju „orlova“.

Selektor je posle, slobodno se može reći neviđeno dobre igre nacionalnog tima, istakao i da je spreman da prihvati svoj deo odgovornosti, ali i da želi da nastavi započeti posao na klupi Srbije.

– Bilo bi neozbiljno ako bih sada pravio analizu učinjenog u ova tri meseca. Krucijalna stvar ovog momenta je naš neuspeh, na tome se zadržava cela priča. Ne bežim od odgovornosti. Ja se bavim uskostručnim stvarima, o ostavkama ne razmišljam. A o smeni, to je drugo pitanje i nije za mene – naveo je Tumbaković.

Kazao je i da mu je želja da „orlovi“ svaki meč igraju kao protiv Rusa.

– Svaki selektor prilagođava igru profilu igrača koje ima na raspolaganju. Moja želja je da pored tog direktnog fudbala naša reprezentacija ima i prepoznatljivost u igri, ali premalo je bilo vremena da se sve učini. Mi smo se otkako sam postao selektor okupili samo šest puta. Što se tiče igre sa dva špica, želeo sam to da probam i ranije, sa Mitrovićem i Jovićem, a i sa Vlahovićem, koji je pokazao da i na krilu može da odgovori i odbrambenim zadacima i da bude opasan po gol – zaključio je Tumbaković.

Kada se sumira učinjeno u Tumbakovićevoj eri lako se može zaključiti da napredak postoji. Iako je poraz od Škotske, odnosno propuštanje još jednog Evropskog prvenstva ocenjeno neuspehom, pitanje je koliki procenat ide na pleća sadašnjeg selektora, koliki na pleća prethodnog, a koliki na dušu Saveza koji je (pre)dugo lutao sa kadrovskim rešenjima.

Pobedom nad Rusijom sačuvan je status u B diviziji Lige nacija, a igra Srbije se radikalno popravila od ne tako davnog debakla od Ukrajine (0:5), što ide u prilog Tumbakoviću.

Najveći problem je što su sada i vrh Saveza i Tumbaković na nekoj vrsti „stend baj“ režima, čekanja da se vidi šta će tamo neko da odluči.

Dok Tumbaković čeka odluku čelnika Saveza da li zavređuje poverenje da povede ekipu i u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru, čelnici FSS čekaju da vide šta će neko drugi reći o njihovim pozicijama.

Sve su prilike da će o tome odluku donositi jedan čovek s vrha političke vlasti, a sudeći po najavama medija bliskih vlasti šanse da Slaviša Kokeza ostane predsednik srpske „kuće“ fudbala su polovične.

Plan da se sva krivica svali na selektora je izgleda ovaj put propao i brzo rešenje će morati  da se traži i na drugim stranama.

Skupština FSS trebalo bi da se održi do sredine decembra, tako da bi pre Nove godine mogli da saznamo s kojim snagama napadamo Mundijal u Kataru.

Vlahović: Ovo sam sanjao

Dok su pojedini reprezentativci gledali kako da izbegnu nacionalnu obavezu, Dušan Vlahović spada među one koji su prekršili prinudni karantin i maltene pobegli iz Italije da bi igrali za Srbiju. Selektoru se na poverenju odužio svojim prvim golom za „orlove“.

– Osećaj je jedinstven. Ovo je nešto što sam sanjao kao mali. Odigrali smo dobro i pokazali da imamo karakter. Zahvalan sam selektoru na prilici koju mi je pružio i nadam se da sam opravdao poverenje – rekao je centarfor Fiorentine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari