Tumbaković: Pokušaću da napravim patriotsku atmosferu za plasman na EP 1Ljubiša Tumbaković Foto: STARSPORT

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković izjavio je danas da mu je taj posao najveći izazov u karijeri i da će se truditi da napravi patriotsku atmosferu koja će omogućiti plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine i dodao da nijednom igraču nisu zatvorena vrata državnog tima.

„Godinama se pripremam za ovakvu konferenciju. Dugo sam na ovo čekao. Privilegija je i čast biti selektor svoje države. Imao sam mnogo velikih profesionalnih izazova, ali ovo je najveći. Uložiću mnogo truda, zalaganja i znanja da se plasiramo na Evropsko prvenstvo“, rekao je Tumbaković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Tumbaković je potpisao ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije do 31. decembra 2021. godine, a rekao je da je to pokazatelj strategije Saveza, da se do rezultata dođe u dužem periodu.

„Fudbal je živa stvar. Bez obzira što rezultatski ‘falimo’ (zaostajemo), nadam se da ću uspeti da napravim patriotsku atmosferu koja će definisati rezultat“, rekao je on.

Povodom pitanja o povratku Luke Milivojevića i Matije Nastasića u državni tim, Tumbaković je najavio da će u naredna dva meseca obaviti razgovore sa brojnim igračima, i onima koji do sada nisu bili u prvom planu, kako bi napravio ekipu za nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Novi selektor istakao je da nijednom igraču nisu zatvorena vrata reprezentacije i da „niko neće biti zakinut“.

„Imam svoje princpe u radu i nikada se nisam oricao ponajboljih igrača. Uvek sam se trudio da na svoj način pokušam da izvučem iz igrača ono što je potrebno. Napravio sam program aktivnosti i biće mnogo razgovora i mnogo gledanja utakmica. Pokušaćemo da za svakoga nađemo mesto i prostor, da njihov kvalitet dođe do izražaja, ali i da dođemo do rezultata“, rekao je on.

Upitan o sastavu stručnog štaba, Tumbaković je rekao da neće biti veliki tim, ali da se za sada zna da će tu biti Aleksandar Janković i Darko Belojević, kao i da želi da nastavi saradnju sa Zoranom Mirkovićem i da se na tome mnogo radi.

Tumbaković je najtrofejniji trener u istoriji Partizana, a na pitanje da li će reprezentacija igrati slično iz vremena dok je bio u Partizanu, Tumbaković je rekao da je to bio proces koji se stvara, da ne voli sisteme i brojke, već da kroz način igre forsira igrače.

„Krajnji cilj je da igramo prepoznatljivo, lepo i dopadljivo, borbeno i sa željom, a da u isto vreme pokušamo da ostvarimo rezultat“, dodao je on.

Upitan o plasmanu na Evropsko prvenstvo, da li je za Srbiju lakši put kroz kvalifikacije ili kroz baraž Lige nacija, selektor je rekao: „Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra“.

„Trudićemo se da ostvarimo uspeh, ali ako ne uspemo, bože moj, idemo dalje“, dodao je on.

Tumbaković je u junu dobio otkaz kao selektor Crne Gore jer je odbio da vodi ekipu u utakmici protiv Kosova, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

„To je odavno završena priča, iako je bilo pre mesec dana. To što se dešavalo nije sportsko, već realan život. Nisam siguran da je to bila ispravna odluka, ali u tom momentu je bila jedina logična. Žao mi je što se to desilo, što sam na pomalo mučan način napustio Crnu Goru. Uticali su spoljni faktori, koji nemaju veze sa fudbalom“, rekao je on.

Upitan da li će predvoditi Srbiju ako bude igrala sa Kosovom, Tumbaković je rekao da će o tome odlučivati više instance.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza rekao je da je Stručni odbor predložio Tumbakovića za selektora, što je Izvršni odbor jednoglasno prihvatio. On je novom selektoru poželeo mnogo sreće u radu.

On je najavio i da će za 10 do 15 dana biti poznato ko će biti novi selektor mlade fudbalske reprezentacije, pošto je Goranu Đoroviću istekao ugovor.

„Nisam zadovoljan rezultatom na Evropskom prvenstvu, ali nije sve oko Đorovića bilo neuspešno. Činjenica da smo se plasirali na turnir je veliki uspeh, ali mogli smo korak više“, dodao je on.

Potpredsednik FSS Nenad Bjeković zadovoljan je imenovanjem Tumbakovića za selektora.

„Dugo se znamo, prijatelji smo. Sve je bilo brzo, korektno i efikasno, na opšte zadovoljstvo“, naveo je Bjeković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari