Turkdžan: Gudurić je projekat 1Foto STARSPORT

Najveći košarkaški događaj na Starom kontinentu ove godine, pravi je mamac za brojne nekadašnje asove, koje širom Beograda ovih dana prepoznaju svi – od penzionera do klinaca koji još uvek lepe njihove postere u svojim dečjim sobama (Papalukas, Šiškauskas, Papapetru, Vujčić, Savanović…).

Fajnal-for Evrolioge zaista je prilika da se okupe svi subjekti čije karijere imaju određenu težinu u košarkaškom svetu. Među njima se ističe Mirsad Turkdžan, rođen Jahović, Novopazarac koji je sjajnu košarkašku karijeru izgradio u Turskoj, pre svega u dresu Fenerbahčea, ali i Efesa, CSKA, Sijene, dok je pasioniranim ljubiteljima NBA lige poznat po minijaturama u Njujorku i Milvokiju.

Turkdžan naprosto uživa u Beogradu; kao ambasador Evrolige na slatkim je mukama i u obavezi da ispoštuje ustaljenu proceduru koja se odnosi na sijaset intervjua medijima koji prate dešavanja u prestonici Srbije. Kao neko ko je doskora bio i tim menadžer Fenerbahčea, za koji je nastupao šest sezona, Turkdžan ima zanimljivo viđenje statusa, uloge, ali i načina na koji bi Marko Gudurić trebalo da se razvija u redovima aktuelnog šampiona Evrope.

– Marko Gudurić je uzet kao projekat na četiri godine. Sve zavisi kako će startovati na utakmici. Njemu je ovo prvi fajnal-for, neiskusan je i verovatno će imati i tremu. Ipak, mislim da je odigrao sasvim solidno u svojoj prvoj sezoni u Fenerbahčeu i ono što je najvažnije – pokazao je veliki potencijal koji bi u doglednoj budućnosti mogao da pretvori u vrhunski kvalitet – mišljenja je Turkdžan, jedan od najboljih skakača u istoriji Evrolige.

Još u tinejdžerskim danima, dok je košarku trenirao u Novom Pazaru, Turkdžan je gravitirao ka Beogradu. Partizan je bio veoma zainteresovan da ga dovede, ali je na kraju završio u mlađim kategorijama Efesa. I nakon završetka uspešne karijere, Turkdžan često dolazi u Beograd u kome ima puno prijatelja.

– Nisam ovde stranac, imam mnogo dobrih prijatelja, često sam ovde, osećam se stvarno kao kod kuće. Pored ovog lepog vremena, još ako budemo gledali dobre košarkaške predstave biće sve „top“. To je i najbitnije, a mislim da će sve ovo biti jedva velika košarkaška priredba – euforičan je Turkdžan.

Željka svi vole

Invazija navijača Fenerbahčea; još u sredu dobar broj pristalica žuto-crnih stiglo je u Beograd iz Istanbula, a na sam dan polufinalnog duela sa Žalgirisom sigurno ih je bilo šest-sedam hiljada. Veseli, raspoloženi i prijateljski nastrojeni, većina njih stacionirala se na Kalemegdanu, gde je i fan zona Evrolige. Zahvalni na svemu što je Željko Obradović učinio za njihov klub, pogotovo na tome što je ekipu odveo na četiri fajnal-fora (pre njegovog dolaska Fener nikada nije bio na turniru F4), turski navijači odreda ističu da srpskog stručnjaka u Istanbulu jednostavno vole svi: „Ne većina navijača, već ga svi vole. Željko je veoma voljen u Turskoj i svi ga veoma poštuju. Pre njega nismo imali uopšte uspeha, ali posle njega smo evo četvrtu godinu zaredom na F4“, poručili su u glas njih desetorica među zidinama Kalemegdana.

Najbolji F4 do sada

Brojne pristalice imaju i košarkaši Žalgirisa. Oduševljeni su viđenim u Beogradu i veoma su zadovoljni čitavom organizacijom fajnal-fora: “ Svi žele da budu kao Arvidas (Sabonis), on je kod nas Bog. Ovo je najbolji F4 do sada, bili smo na mnogim do sada, ali je ovaj najbolji. Sve je dobro organizovano i to nam se baš sviđa“, euforičan je navijač Žalgirisa, potpuno obučen u zelenu kombinaciju, s dominantnim dresom Žalgirisa sa brojem 11 i prezimenom Sabonis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari