Turnir sa sva četiri favorita 1foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Polufinalnim duelima između Olimpijakosa i Efes Pilsena (18.00) i Barselone i Reala (21.00) večeras u beogradskoj Areni počinje Fajnal-for Evrolige, najkvalitetnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu. Pobednici iz ova dva meča sastaće se u finalu, koje je na programu u subotu (19.00), a poraženi će prethodno (16.00) igrati meč za treće mesto.

Po prognozama postoje velike šanse da će se ponoviti prošlogodišnje finale, u kojem je Efes prvi put u istoriji kluba došao do trofeja trijumfom nad Barselonom.

Timovi koji će igrati na ovogodišnjem fajnal-foru su se do prilike da se bore za trofej probili kroz sezonu koju su obeležili borba sa epidemijom korona virusa i rat u Ukrajini.

U prvom polufinalu aktuelni šampion Evrope igra protiv ekipe koja je tri puta osvajala ovaj trofej. Efes, za koji nastupa Vasilije Micić, jedini košarkaš iz Srbije na turniru, bio je u lošoj formi na početku sezone, ali je vremenom podizao formu. S druge strane, ekipa iz Pireja je konstantno bila u vrhu tabele tokom ligaškog dela takmičenja.

Trener pirejskog kluba Jorgos Barcokas, koji je proglašen za najboljeg trenera takmičenja po glasovima njegovih kolega, izjavio je da njegova ekipa u duel sa šampionom Evrope ulazi bez pritiska koji donosi uloga favorita.

– Za nas je čast što smo među najboljim timovima Evrope, što možemo da budemo na fajnal-foru. Igračima sam rekao da ne treba da preterujemo ni u čemu, da igramo sa samopouzdanjem, da igramo za nas, navijače, klub, grad. Ne dešava se često u karijeri da se bude učesnik ovakvog događaja, ali svakako moramo da uživamo u trenutku – izjavio je grčki stručnjak.

Jorgos Printezis je već 20 godina igrač Olimpijakosa i sa ovim klubom je osvojio dve titule šampiona Evrope.

– Posle 20 godina, sve ovo što sam uradio zvuči jako čudno. Drago nam je što smo na fajnal-foru, velika čast za sve nas. Nije lako doći među četiri najbolja tima, treba se boriti protiv jake konkurencije, moraš da radiš jako svakodnevno kako bi došao do ovog momenta. Nadam se da ovo neće biti moj poslednji turnir – rekao je kapiten Pirejaca.

Prvi stručnjak Efesa Ergin Ataman izjavio je da će njegova ekipa pokušati da uradi ono što je Olimpijakosu pošlo za rukom 2012. i 2013. godine, kada su dve sezone za redom osvajali trofej.

– Prošlogodišnja titula je za nas bila neverovatno iskustvo i donela nam je veliku radost. Bilo bi još lepše da ponovo osvojimo trofej i da to uradimo pred punom dvoranom naših navijača – rekao je turski stručnjak, a zatim se osvrnuo na put koji je Efes prešao od početka sezone pa do plasmana među četiri najbolja u Evropi:

– Posle prošlogodišnje titule dugo smo tražili naš ritam i pronašli smo ga u drugom delu. Bio sam siguran da ćemo, ako se plasiramo u plej-of, igrati najbolju košarku. U četvrtfinalu , najvažnijem trenutku sezone, pronašli smo kvalitet i samopouzdanje sa kojim smo igrali prethodne tri godine. Sada su nam ostale još dve utakmice do trofeja.

Bek Šejn Larkin dodao je da ekipi iz Istanbula odbrana trofeja predstavlja veliki motiv.

– Još smo gladni uspeha, nikad nije dosta. Uživali smo prošle sezone, ali sada smo još gladniji, došli smo da pobedimo. Jako je teško doći do završnog turnira, ali sada kada smo tu svi smo fokusirani na isti cilj – izjavio je igrač Efesa, koji je izabran u najbolju petorku takmičenja.

Španski “El Klasiko” je po nekima i finale pre finala, duel dve najkvalitetnije ekipe u regularnom delu sezone. Barselona je konstantno održavala visok nivo forme, dok je Real u finišu ligaškog dela doživeo nekoliko neočekivanih poraza. Ipak, Madriđani su u četvrtfinalu počistili Makabi i pokazali da je kriza prošlost. Real je najtrofejniji klub sa deset titula šampiona, dok je Barsa dva puta bila najbolja, a još šest puta bila finalista.

Trener Katalonaca Šarunas Jasikevičijus rekao je da za njegovu ekipu uloga favorita ne predstavlja opterećenje.

– Iz kog god ugla da gledate, susret Barselone i Reala je velika utakmica, a naročito kada je to u polufinalu Evrolige. Naš cilj je da se plasiramo u finale, svesni smo prepreke koja nas čeka, ali se nadam da ćemo biti spremni da odgovorimo izazovu – izjavio je litvanski stručnjak, a zatim dodao da se ove dve ekipa jako dobro poznaju.

– Odigrali smo već nekoliko utakmica u ovoj sezoni. Čeka nas novi meč, ali moramo da naučimo iz onoga kroz šta smo prošli ove sezone. Neke utakmice su bile jako efikasne, neke nisu, treba iz svake da izvučemo pouke, biće 0:0 i sve ide ispočetka.

Trener Madriđana Pablo Laso takođe smatra da je “El Klasiko” specifična utakmica, bez obzira u kojem se takmičenju sastaju ova dva kluba.

– Igrali smo dosta ove sezone, ali “El Klasiko” je uvek poseban događaj. Verujem da će igrači imati posebnu motivaciju. Svaka utakmica je drugačija i sada gledamo samo na predstojeće polufinale – rekao je prvi stručnjak Reala.

Kraljevski klub je poslednju titulu najboljeg u Evropi osvojio pre četiri godine, na turniru koji je odigran takođe u Beogradu.

– Nadam se da ćemo ponoviti taj rezultat, ali, ovo je drugi tim u odnosu na 2018. godinu. Ovo je grad u koji volim da dođem, uvek je lepo biti gost Beograda i igrati ovde – smatra Laso.

Valter Tavares, koji je izabran u najbolju petorku takmičenja, u Real je došao 2018. godine i u svojoj prvoj sezoni osvojio trofej najboljeg kluba Evrope.

– Došao sam u klub u pravom trenutku i osvojio Evroligu. Uvek je lepo biti deo fajnal-fora i boriti se za titulu. Ne znam da li je je srećna okolnost to što opet igramo u Beogradu, ali se nadam se da ćemo opet postati šampioni – izjavio je centar Madriđana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari