U derbiju grupe D Englezi minimalcem savladali Hrvatsku 1:0 1Foto:Beta/AP

Fudbaleri Engleske savladali su Hrvatsku 1:0 (0:0), u meču prvog kola grupe D na domaćem terenu na Vembliju, golom Rahima Sterlinga u 57.

Minute, koji je iskoristio odličan pas Filipsa i lagano poslao loptu ispod golmana Hrvatske Livakovića. Repriza polufinala prethodnog Mundijala u kome su uspešniji bili Hrvati, nije plenila lepotom, ali su Englezi bili konkretniji i ofanzivniji.

Krenuli su u napad od samog starta, izgledalo je kao da su time malo i iznenadili Hrvate, te naparavili dve ozbiljne šanse u prvih deset minuta. Foden je u 6. šutem sa ivice kaznenog prostora pogodio stativu, da bi ubrzo pokušaj Filipsa osujetio golman Hrvatske. Domaći su nastavili sa pritiskom, ali bez ozbiljnijih pretnji, a onda je i Hrvatska nekako došla do daha i preuzela posed lopte, ali prilično jalovo. Kao i celim tokom utakmice jer je jedan loš šut Rebića jedino što bi se možda moglo nazvati šansom.

Nije se mnogo promenilo na terenu ni posle vođstva domaćih. Kejn je samo nekoliko minuta kasnije sa pet metara gađao preko gola, a napadač Engleske je zaledio stadion kad je naleteo na stativu posle jednog duela sa Joškom Gvardiolom. Izgledalo je da je udario glavom, ali je brzo ustao držeči se za grudi.

Igrali su Englezi malo opreznije, Maunt je iz slobodnog udarca sa 20 metara šutirao preko gola, a u poslednjih 20 minuta su se domaći maksimalno zatvorili i nisu više hteli ništa da rizikuju. Za vratom im je bila i loša „tradicija“, jer im je ovo bila prva pobeda na prvim mečevima na evropskim prvenstavima u istoriji, do sada su imali skor 0-9.

Deo navijača na Vembliju zviždao je fudbalerima Engleske koji su kleknuli na koleno pred utakmicu Evropskog prvenstva protiv Hrvatske. Fudbalski savez Engleske (FA) je pre utakmice poručio navijačima da je klečanje deo mirnog protesta tima protiv diskriminacije, nepravde i nejednakosti, kao i da je to lično važno igračima. Igrači Hrvatske nisu klečali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari