"U fudbalski uređenim državama takva halabuka na sudije i primitivna retorika bili bi strogo kažnjeni": Ivan Vukomanović žali što verbalni rat večitih rivala "prekriva" njihove evropske uspehe i uzlet reprezentacije 1EPA/JULIO MUNOZ

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde kaže, za Danas, da ne razume potrebu najtrofejnijeg srpskog kluba i Partizana da se stalno međusobno podbadaju.

U srpskom društvu je toliko toga okrenuto naglavačke poslednjih decenija da je postalo poptuno prirodno da se rivali (u bilo čemu) javno omalovažavaju, progone, osuđuju bez suđenja… pa se najnoviji rat saopštenjima fudbalskih klubova Crvene zvezde i Partizana podvodi pod vinjetu „već viđeno“.

Međutim, ono što je na poslednjoj konferenciji za medije izgovorio Zvezdan Terzić prevazilazi sve što se do sada moglo čuti u toj tradicionalnoj razmeni niskih udaraca, jer je generalni direktor osvajača pet poslednjih prvenstava za kolege iz redova crno-belih rekao da se ponašaju kao nekakve „pla…..ke“. Kao aluziju na njhova česta oglašavanja povodom suđenja u tekućem prvenstvu.

„Pragmatični ljudi, okrenuti pozitivnim stvarima, gledaju da se ne bave takvim trivijama, jer to uzima vreme i energiju, povlačeći rizik uvlačenja u žabokrečinu srpskog fudbala. Pa, opet, teško je ostati imun na stvari koje ubijaju ono malo preostalog sportskog duha i kulture.

Tužno i mučno je gledati kako, pre svih Crvena zvezda i Partizan, koriste svaku priliku da se podbadaju, vređaju, naude jedni drugima… „, kaže Ivan Vukomanović, koji ima preča posla kao trener Kerala Blastersa, ali i iz Indije prati dešavanja u rodnoj zemlji.

Mladom stručnjaku, poznatom i kao čoveku širokih nazora i izrazite kulture ophođenja, smeta rušenje kodeksa lepog ponašanja.

„Ne razumem kome mogu da odgovaraju takve i slične vrste provokacija. Ja vidim samo štetu: za klubove, Savez, fudbal u celini… Umesto da pričamo o uspesima Crvene zvezde i Partizana u Evropi, poslednjih sezona, ili o uzletu naše reprezentacije mi smo prinuđeni da se bavimo stvarima koje nemaju veze sa zdravim razumom“.

Vukomanović kaže da su takve stvari negde drugde nezamislive i nedopustive.

„U fudbalski uređenim državama takva halabuka na sudije i primitivna retorika bi bili strogo kažnjeni. Vreme je da u Srbiji reaguju odgovarajuće fudbalske instance. Ne mislim na novčane sankcije već na suspenzije „prestupnika“. Valjda bi ih to dovelo u red“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari