U Partizanu akcenat na Teodosićevim kreacijama: Neverovatan je, saigrače čini boljim 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaše Partizana, u okviru ovonedeljnog duplog evroligaškog kola, sutra očekuje gostovanje Virtusu (20.30), a dva dana kasnije Milanu.

Uspon forme košarkaša Partizana, nakon eliminaicje u polufinalu Kupa Radivoja Koraća, relativan je pojam.

Samo jedna četvrtina, i to treća protiv Albe u Beogradskoj areni, može se podvesti kao ona u skladu sa željenim standardima, dok su poraz od Fenerbahčea, preostale tri u meču sa Albatrosima, kao i čitav tok utakmice u Splitu pokazatelji da je oprez neophodan crno-belima uoči sutrašnjeg gostovanja Virtusu.

Velikan iz Bolonje, praktično od početka sezone, igra vrlo promenljivo. U stanju je da odigra gotovo savršen meč, a da samo par dana kasnije bude neprepoznatljivo loš.

Upravo se to i desilo ekipi Serđa Skariola na poslednjem evroligaškom gostovanju. Doživeli su pravu blamažu od Fenera (104:72).

Toliko su loše izgledali, da je Željko Obradović, u najavi sutrašnje utakmice, poručio da nastup Virtusa u Istanbulu uopšte ne treba uzimati kao kvalitativan parametar.

Kada se pogleda sastav ekipe, stiče se utisak da Skariolo ima široku rotaciju na gotovo svakoj poziciji, ponajviše bekovskoj, odnosno na jedinici.

Nekolicina njih – Menion, Pajola, Lundberg, Teodosić, Heket kadro je da organizuje igru, igra u paru sa još jednim plejmejkerom, „vrti“ „pik en rol“.

– Sa utakmicom protiv Albe ušli smo u ciklus od 11-12 utakmica u 30 dana. Paklen je raspored u Evroligi i ABA ligi. Sledi Điro d’Italija. Idemo da pokušamo da izvučemo maksimum iz nas. Znamo da je telo malo istrošeno, ali imali smo relaksirajuci trening da napunimo baterije, da uđemo u njihove kretnje i sutra ćemo imati uobičajeni trening, gde ćemo pokušati da se spremimo, adaptiramo na salu i koševe. Znamo koliko može da donese pobeda, bićemo maksimalno motivisani a biće i dosta srpskih navijača i u Milanu i Bolonji. Idemo da igramo i pobedimo – poručio je Aleksa Avramović.

Na put u Bolonju, zajedno sa igračima i stručnim štabom, krenule jue i dosta navijača Partizana.

Virtus je u poslednje vreme popravio igru kod kuće. Od četiri, pobedio je na tri utakmice, pokazavši da ipak igra konzistentnije pred sovjim navijačima, iako je tokom sezone uspeo da trijumfalno napusti Barselonu i Madrid.

– Iskusan su tim, sa mnogo igrača koji dugo igraju na vrhunskom svetskom i evropskom nivou. Ozbiljnim pristupom možemo da odigramo dobru utakmicu i verujem da imamo šanse da pobedimo – naznačio je 29-godišnji bek.

Za sastav koji ima kvalitete gabarita Šengelije, Žaitea, Mikija i Bakoa (samo u centarskoj liniji) očekivala se mnogo veća stabilnost, kontinuitet i znatno manje oscilacija.

Bez obzira na napadački potencijal, vrhunsku kreaciju Miloša Teodosića, Virtus u proseku postiže tek 78 poena, i prema statističkim parametrima 13. je napad u najelitnijem takmičenju.

Ipak, ukoliko Teu bude noć, a kao veliki zvezdaš sigurno će biti inspirisan, Partizan bi mogao da ima velikih problema u odbrani od „pika“ kao i u defanzivi na otvorenom terenu.

– Popunjeni su na svim pozicijama. Znamo Teodosića, dugogodišnjeg nosioca svojih timova i reprezentacije Srbije. Svakog igrača čini boljim. Belineli je možda jedan od najboljih šutera u Evroligi. Tu su i Šengelija, Kordinije, Ife Lundberg… Stvarno su dobar tim, ali to je Evroliga, svako svakog pobeđuje. Znamo koliko je Alba bila nezgodan protivnik, pre toga nas je pobedio Fenerbahče kod kuće. Živimo od utakmice do utakmice. Mislimo o njima, ali pre svega o nama, kako da se bolje pripremimo – jasan je Avramović.

Virtus ima mnogo defanzivnih problema, naročito na perimetru. Rivalima u Evroligi dopušta 81 poen, što je najbolji dokaz koliko je defanzivno porozan.

Pred sutrašnji meč, Skariolo će imati na raspolaganju gotovo kompletan sastav. Jedino Kordinije neće nastupiti zbog problema sa stopalom.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari