U plej-ofu Jokić ili Bjelica 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Odgovor na pitanje koji će tim na Zapadu otići u doigravanje kao osmoplasirani moraće da sačeka poslednje kolo i utakmicu između Denvera i Minesote.

Nagetsi su sinoć pobedili Portland rezultatom 88:82 dok su Timbervulsi bili bolji od Memfisa (113:94), pa će se dve ekipe u međusobnom okršaju u noći između srede i četvrtka boriti za plej-of.

Da Denver zadrži šanse za nastavak sezone pobrinuo se pre svih Nikola Jokić, koji je zabeležio drugi uzastopni, ukupno deseti tripl-dabl ove sezone (15p, 20sk, 11as, 2ukl). Srbin je prethodno proglašen za igrača nedelje na Zapadu sa prosekom od 23 poena, 10.3 skoka, devet asistencija i 2.3 ukradene lopte, postajući tako prvi košarkaš Denvera nakon Karmela Entonija koji je u više navrata poneo epitet najboljeg.

– Takva priznanja dobijate kada tim pobeđuje. Da Nikola ima takve brojke u ekipi koja gubi, ne bi dobio nagradu. Mislim da ovo priznanje govori o Nikolinoj izuzetnosti ali još važnije o činjenici da svi mislimo da možemo do plej-ofa…. ovo je nagrada ne samo za Nikolu već i za ceo tim – kazao je trener Majk Meloun.

U utakmici protiv Portlanda Jokić se posebno istakao pod košem. Denver je nadskočio rivala sa 30-23 u drugom poluvremenu a Srbin je dao svoj doprinos sa čak 20 uhvaćenih lopti.

– Cela utakmica je bila „skakačka“, nismo dobro skakali u prvoj četvrtini, (Jusuf) Nurkić nam je pravio mnogo problema. Skakanje je samo borba, nije bitno da li u odbrani ili napadu, sve je u želji da se ‘potučeš’ – objasnio je Jokić nakon meča.

Denver je do pobede nad Portlandom stigao uprkos četvrtom najlošijem šutu ove sezone (22 od 61), pre svega zahvaljujući jednoj od najbolje odigranih odbrana. Nagetsi su uspeli da ograniče rivala na 33 odsto ubačenih koševa iz igre, dok su u poslednjoj četvrtini Blejzersima dozvolili samo dva skoka u napadu nateravši ih takođe na šest izgubljenih lopti, što im je omogućilo da preokrenu zaostatak od 11 koševa iz trećeg perioda.

– Imao sam utisak da igramo kao da nam životi zavise od ove utakmice. Nije bilo lepo, ali naša odbrana je bila fenomenalna. U poslednjoj četvrtini odigrali smo jednu od najboljih odbrana ove godine – istakao je Meloun.

Denver je tako stigao do šestog uzastopnog trijumfa, a ako pobede i Minesotu biće to najduži pobednički niz od kada je Meloun preuzeo ekipu.

– Nikada ne odustajemo. Čak i kada izgleda da nemamo šanse. Nekoliko puta do sada smo vezali šest pobeda. Može da izgleda kao da je sve gotovo, kao da nemamo šanse ali mi nađemo način – dodao je Meloun.

Pored Nikole Jokiće važnu ulogu u poslednjoj utakmici imali su i Vil Barton sa 22 poena uz sedam skokova, dok su po 12 postigli Džamal Mari i Geri Heris. Pri tome ova trojica igrača pogodili su šest uzastopnih slobodnih bacanja u poslednjim minutima susreta.

– Nemamo zvezdu u timu, svako može da iskoči, nekad Vil Barton, nekad ja, nekad Geri, Pol (Milsap), Vilson (Čendler). Moramo da se istaknemo i odigramo na pravi način – zaključio je srpski reprezentativac.

Portland je preksinoć zabeležio četvrti uzastopni poraz i tako je ugrozio treće mesto na Zapadu. Blejzerse je predvodio Demijen Lilard sa 25 poena, a pratio ga je Jusuf Nurkić sa 20 poena uz 19 skokova.

Na drugoj strani Minesota je očekivano slavila protiv mnogo slabijeg rivala Memfisa. Timbervulse je predvodio Karl Entoni-Tauns sa 24 poena i 18 skokova, dok je Nemanja Bjelica imao jedno od lošijih večeri pošto je za 20 minuta na parketu postigao samo dva poena (1/3), uz pet skokova i po dve asistencije i blokade.

Jokić: Nemamo šta da izgubimo protiv Minesote

– Nemamo ništa da izgubimo (protiv Minesote), idemo sa se borimo. Jedna je utakmica, sve je moguće. Njima se vratio Batler, nadam se da će za nas Geri (Heris) igrati više minuta. Biće žestoka utakmica, ali mi igramo bolje protiv jačih timova. Ne želim da potcenim Dalas, Lejkerse i slične, ali pobedili smo Sparse, Klivlend, po tri najbolja tima sa Istoka i Zapada, a gubili od onih sa dna – rekao je Jokić najavljujući utakmicu sa Minesotom u sredu.

Marjanović iskoristio minute

LA Klipersi i Sakramento Kingsi uskoro završavaju sezonu, pošto se nikako ne mogu naći u plej-ofu. Oba tima preksinoć su poražena – od Klipersa je bio bolji Nju Orleans (113:100) dok je protiv Kingsa slavio San Antonio (98:85). Srpski centar Boban Marjanović dobio je malo veću minutažu, proveo je na parketu 14 minuta, i za to vreme postigao 12 poena (5/8 iz igre) uz sedam skokova i tri asistencije. Najefikasniji u Nju Orleansu bio je Nikola Mirotić sa 24 poena i 16 skokova, dok se u ekipi iz Los Anđelesa istakao Sindarijus Tornvel sa 20 poena i sedam skokova. Za razliku od Marjanovića, Bogdanu Bogdanoviću ništa nije išlo od ruke – srpski bek pogodio je samo jedan od osam šuteva iz igre upisujući tako samo po dva poena, skoka i asistencije. Sparse je predvodio Rudi Gej sa 18 koševa, a Kingse Vili Kolo-Stajn sa 25 poena i deset skokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari