U polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo sve zavisi od Halanda i Kinga 1Foto: EPA-EFE/ FRIEDEMANN VOGEL

Duel Norveške i Srbije u polufinalu baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo (Oslo, četvrtak 20.30) mogao bi se nazvati i derbijem selekcija koje su u prethodnom ciklusu razočarale svoje navijače.

Norvežani, kao i Srbija, smatraju da imaju mnogo jači tim od onoga što su u prethodnih godinu i po pružili na terenu.

Izabranici Larsa Lagerbeka nisu u kvalifikacijama za EURO nijednom uspeli da pobede Rumuniju i Švedsku.

Najbolji rezultat ostvarili su protiv Španije (1:1) u Oslu, a izjednačujući pogodak postigao je 94. minutu Džošua King.

Upravo bi napadač Bornmuta mogao da bude džoker Lagerbeka, pošto mu je glavni zadatak na terenu da odvlači odbrambene igrače kako bi rasteretio prvu zvezdu Erlinga Halanda.

Špic Borusije Dortmund nesumnjivo je alfa i omega ekipe i cela igra Norveške prilagođena je njemu.

Međutim, ukoliko se odbrana previše fokusira samo na Halanda, onda upravo King, koji ima i brzinu i jak šut, dolazi do izražaja da iznenadi.

U meč sa Srbijom „vikinzi“ ulaze posle razočaravajućeg septembarskog poraza kod kuće od Austrije (1:2) u Ligi nacija.

Utisak su nekoliko dana kasnije popravili pobedom u gostima nad Severnom Irskom (5:1), ali treba napomenuti da u utakmicu sa „orlovima“ takođe ulaze sa velikom strepnjom.

Veliku opasnost za srpsku odbranu može da predstavlja i desno krilo Seltika Mohamed Elinousi koji često driblingom uspe da izbaci i po dva defanzivca, te stvori dodatni prostor svojim napadačima.

– Bez publike će biti teže nego inače. Otkako nema navijača na stadionima sudije mogu da čuju sve što igrači pričaju, broj žutih kartona drastično se povećao u poslednje vreme. Moramo da se pripremimo, budemo izuzetno disciplinovani – rekao je selektor Norveške Lars Lagerbek.

Napadač Erling Haland svestan je da srpski defanzivci neće birati sredstva da ga zaustave.

– Biće zanimljiva i teška utakmica. Sa dosta duela, ali se ne bojim prljave igre. Još nisam posvetio maksimalnu pažnju protivniku, verovatno ću u naredna dva dana ozbiljnije pristupiti analizi direktnih čuvara. Uvek može nešto da se nauči gledanjem snimaka – zaključio je Haland.

Veljković stiže u Oslo

Fudbalska reprezentacija Srbije je krenula put Osla. Gde će u četvrtak uveče sa Norveškom odigrati polufinale baraža za Evropsko prvenstvo. Na put nije krenuo Nikola Maksimović i kako sada stvari stoje, na njega selektor Tumbaković neće moći da računa. Fudbalski savez „lomi“ Napoli, u nameri da Maksimović dobije dozvolu da se pridruži ekipi, ali Italijani su tvrda srca i za sada nisu promenili stav.  Sa ekipom put Osla nije krenuo ni Miloš Veljković, ali će se timu pridružiti u Norveškoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari