U revanšu sve otvoreno 1Foto: STARSPORT

Ako se po jutru dan poznaje onda će Partizan ovog proleća igrati ozbiljniji i bolji fudbal nego jesenas, a ako je suditi po načinu na koji je „parni valjak“ kontrolisao prvi meč šesnaestine finala Lige Evrope sa Viktorijom iz Plzenja i probio bedem od svih 11 igrača češkog tima iza lopte u većem delu susreta.

Srpski šampion ima realne šanse da prođe dalje. Iako jedan trenutak nepažnje u odbrani i jedna pogrešna sudijska odluka daju startnu rezultatsku prednost domaćinu revanša, posle beogradskog remija s (po) jednim golom u obe mreže.

– Ekipa je odigrala odlično protiv vrlo kvalitetnog rivala, bili smo agresivni i nismo dozvolili da nam stvore šanse. Tamo ćemo isto igrati napadački i  pokušati da pobedimo. Sve je otvoreno – kratak je i jasan trener crno-belih Miroslav Đukić, čije je fokusiranje na defanzivu tokom priprema počelo da se oseća u igri.

Sve i da se ispostavi da su, ovog četvrtka, viđeni stabilnost, disciplina i sinhronizacija u otklanjanju opasnosti na svojoj polovini terena bili samo dobar timski rad za jednokratnu upotrebu velika je novost da navijačima nije stajalo srce svaki put kada rival pređe centar, u strahu od „ispadanja iz voza“, paničnih reakcija i „pređi brigo na drugoga“ rezonovanja i delovanja njihovih ljubimaca. Visoko postavljena zadnja linija dobila je maltene sve duele na zemlji i u vazduhu, i to ne samo u pravougaoniku ispred, mahom besposlenog, Vladimira Stojkovića, već i oko njega, u čemu je imala veliku pomoć saigrača. Pre svih Danila Pantića, kreativnog veziste u novoj ulozi zadnjeg veznog, koji je protiv Viktorije stizao da uklizava, ruši s leđa, vuče loptu napred i s njome stiže do same završnice, pa i šutira.

– Sve je bilo dobro dok nismo primili gol, onda smo se nesvesno povukli. Greške u fudbalu su normalne, šta je tu je. Očekujemo istu Viktoriju tamo, nemaju šta da čuvaju, a jedan naš gol menja sve – smatra igrač Čelsija na pozajmici u svom bivšem klubu.

Česi su znali gde je „jadac“, pa nisu dali priliku Zoranu Tošiću da ih ugrozi iz svog ubojitog „oružja“ – slobodnog udarca, ali krilni igrač sredine terena  vidi šansu za slavlje na kraju balade, iako u revanšu neće biti, opšti je utisak, prestrogo isključenog centralnog defanzivca Milana Mitrovića.

– Ovo je Evropa, a fudbal muška igra u kojoj se bijemo 90 minuta i stvarno ne vidim da je bilo razloga za isključenje. Crveni karton je prestrog. Udarali su i oni, udarali smo i mi… Sada je sve otvoreno. Viktorija nema poraz na svom terenu, ali mi smo odigrali egal utakmicu i ne vidim zašto ne bismo isto uradili i u gostima – smatra srpski reprezentativac, čiji je kolega na suprotnoj strani, Marko Janković, prepešačio utakmicu, a ono malo proboja napred završavao brzo i bez efekta.

 

Tradicija diže moral

Ovoj generaciji crno-belih lepo zvuči kada čuju da su neke prošle, u novijoj istoriji, uvek prolazile dalje kada ne bi stekle prednost u Humskoj. Tako su pali Đurgarden (1:1), Dnjepar (1:1), Anderleht (2:2), Videoton (0:0) i Žilina (1:1), dok je od Njukasla izgubio kod kuće (0:1), pa to nadoknadio u revanšu i ušao u svoju prvu Ligu šampiona. Samo je Zaglebje uspelo da zaustavi crno-bele i to prošle sezone, jer je posle 0:0 u Humskoj, u Poljskoj prošlo dalje posle penala (4:3), u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari