U Talin po kartu za Kinu 1Saša Đorđević Foto: STARSPORT

Košarkaše Srbije samo jedna pobeda deli od plasmana na Svetsko prvenstvo ovog leta. U poslednjem kvalifikacionom „prozoru“ izabranici selektora Đorđevića imaće dve šanse da se dokopaju karte za Kinu; večeras protiv Estonije u Talinu (18.00) i tri dana kasnije u Beogradu u duelu sa Izraelom.

Kvalifikacije za ovogodišnji Mundobasket iz ugla reprezentacije Srbije podsećaju na leto 2012. I tada, kada se igrao finiš kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Sloveniji, kao i sada, protivnici su Estonija u Talinu i Izrael u Beogradu, a „orlove“ od cilja deli jedna pobeda. Pre šest i po godina se u glavnom gradu Estonije dogodila senzacija, pošto je domaćin pobedio 88:81 i pred izabranike Dude Ivkovića postavio imperativ pobede u okršaju sa Izraelom, koji su oni uspešno podneli.

Predvođeni povratnikom Milošem Teodosićem, sa statusom zvaničnog vicešampiona sveta, igrači Srbije večeras ne bi trebalo da prođu bilo kakav vid rezultatske golgote, jer Estonija na Starom kontinentu ne predstavlja bilo kakav značajniji košarkaški faktor. Posle tri obavljena treninga, ekspedicija Srbije odletela je u sredu ujutro za Talin. Selektor je pre okupljanja odlučio da sa prvobitnog spiska, na kome je bilo 19 igrača, „precrta“ Ognjena Dobrića i Stefana Pota; Branko Lazić i Vladimir Lučić su „roviti“ pa ih je Đorđević poštedeo napora, dok Real nije dozvolio Ognjenu Kuzmiću da se priključi, iako naš centar nije u prvom planu kod trenera Pabla Lasa.

Slično novembarskom „prozoru“, kada su Vasilija Micić i Stefan Jović u Beogradu nastupili protiv Grčke i dali veliki doprinos važnoj pobedi, ovog puta bi Micić i Nikola Milutinov nakon redovnog kola Evrolige mogli da zaigraju za Srbiju protiv Izraela – ako ta utakmica bude imala takmičarski značaj. U skladu sa navedenim, Estoniji će se suprotstaviti: Miloš Teodosić, Ilija Đoković, Aleksa Avramović, Milenko Tepić, Ivan Paunić, Dragan Milosavljević, Marko Simonović, Stefan Birčević, Stevan Jelovac, Miroslav Raduljica, Đorđe Gagić i Nikola Jovanović.

Inače, „orlovi“ bi večeras mogli da se plasiraju na šampionat sveta i u slučaju poraza od Estonije. Za to je neophodno da istog dana svoje mečeve izgube i Gruzija i Izrael. Čak i u varijanti sa dva poraza, od Estonije i od Izraela, Srbija bi ostala treća u grupi, pod uslovom da Gruzija u ovom „prozoru“ zabeleži jednu pobedu. U tom slučaju bi se formirao „trougao“, u kome bi sve tri selekcije imale isti ukupan skor (6-6), isti međusobni skor (2-2), a Srbija bi imala najbolju koš-razliku u direktnim okršajima, osim ako od Izraela izgubi sa 23 ili više poena razlike. Takođe, ako Srbija bude bodovno izjednačena samo sa Gruzijom, ima dve pobede nad konkurentom i zadržava treću poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari