U Tokiju je sve bilo nesvakidašnje 1Foto: M. P.

Član reprezentacije Srbije, plivač zrenjaninskog Proletera Nikola Aćin jedan je od desetoro Zrenjaninaca koji su ove godine učestvovali na Olimpijskim igarama u Tokiju.

Istovremeno, on je peti plivač Proletera koji je od 2000. godine učestvovao na Olimpijskim igrama. U Tokiju se takmičio kao član seniorske muške plivačke štafete Srbije na 4×100 slobodno.

-Bilo je to lepo iskustvo, za razliku od ostalih plivačkih takmičenja ovde smo bili i sa drugim sportistima, sretali Đokovića, svima je to značilo. Imali smo veće ambicije ali i samo učešće, među šesnaest zemalja koje su izborile plasman za Olimpijadu, jeste uspeh. Sem našeg takmičenja i treniranja na bazenu, nije bilo dozvoljeno da imamo druge sadržaje. Nažalost, nismo mogli da gledamo nijedan drugi sport, posebno ne atletiku koja me zanima, tako da smo iz Olimpijskog sela navijali za našu reprezentaciju i takmičare – priča plivač Proletera Nikola Aćin.

Kaže da su Tokio videli mahom iz autobusa, sve je uredno, dobro organizovano a volonteri u kampu nisu baš dobro govorili engleski, pa su se snalazili.

Po povratku u Srbiju Aćin kratko boravi u Zrenjaninu, odakle se vraća u Ameriku, gde u Indijani studira kineziologiju.

Kaže da mu obaveze ne dozvoljavaju da često nastupa za matični klub.

-Preko cele godine sam u Americi, tako da se trudim da bar jednom godišnje ispoštujem klub gde sam stasao i nastupim na po jednom državnom prvenstvu. Ove godine sam u maju dolazio na Svetsko prvenstvo u Budimpešti – priča Nikola Aćin.

A o uslovima koje imaju plivači u Americi, statusu plivanja u toj zemlji i boravku ima samo reči hvale.

-Uslovi su sjajni, imam sve što mi treba. To je jedan od boljih univerzitetskih bazena u Americi i moje je samo da studiram i treniram. Takve uslove nisam imao u Zrenjaninu. Posle tri godine boravka u Americi mogu da kažem da je to bio pravi izbor i nadam se će poslednje dve godine biti još bolje. Planiram da ostanem u Americi i da plivam do Olimpijskih igara u Parizu 2024.godine. Trenutno mi je ostalo još godinu dana studija koneziologije, to je studij kao što je kod nas DIF. Posle osnovnih studija planiram master studije. Mogu da plivam još dve godine a zbog kovida smo dobili opciju da nadoknadimo ovu izgubljenu godinu, što ću sigurno uraditi jer sam dobio ponudu. Tako da mi ostaje još dve godine studiranja i plivanja, a ostaje i opcija da radim na fakultetu kao akademski asistent, kada istekne stipendija – ispričao je Aćin za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari