"U Vranju u izgradnji kompleks na kojem će se igrati internacionalni turniri": Životni put teniskog trenera sa ATP licencom 1Đorđe Merdžijević, Foto: Đ. Merdžijević

Prvo su svi u Vranju bili skeptični, pitali se ko će ovde uopšte da igra tenis, ali smo odradili dobar marketing, privukli i zadržali decu, već prvog meseca smo imali stotinak klinaca, oni su i dalje u klubu, treniraju, nisu otišli. Prošle godine, 3. jula, u našem gradu počeo je sa radom teniski klub koji nosi ime po akademiji koju sam 2017. otvorio u kineskom gradu Šenženu, a zatvorio je zbog korone, deca treniraju iako je kompleks u izgradnji, a očekuje se da do 19. jula bude završen, kaže za Danas Đorđe Merdžijević (26), vranjski trener sa ATP licencom.

Objašnjava da je prethodnim zakupcima postojećih terena u Sportsko-rekreativnom centru istekao ugovor o zakupu, a onda ga je gradonačelnik Slobodan Milenković pozvao i pitao da li želi da se i ovde bavi trenerskim poslom, kao što je to sa radio u Kini.

„To se dešavalo prošle godine, kada se otvorila mogućnost da u zakup uzmem postojeće teniske terene u Vranju, renoviram ih i izgradim dva terena sa betonskom podlogom. Ovo u Vranju će biti kompleks sa najsavremenijim sistemom rada. Privodimo kraju radove, kako bi igrači mogli da treniraju i takmiče se, i na tvrdoj podlozi i na šljaci. Blizu je i hotel sa bazenom i teretanom, za strance“, ističe Merdžijević.

"U Vranju u izgradnji kompleks na kojem će se igrati internacionalni turniri": Životni put teniskog trenera sa ATP licencom 2
Na terenima u Vranju, Foto: Đ. Merdžijević

Prvi put u Vranju će se, kaže, tenis moći igrati tokom cele kalendarske godine, dosad samo leti.

„Dva šljakasta terena biće otvorena, dva betonska pokrivena. Napravićemo i teretanu, svlačionice sa tuš kabinama, kancelarije za trenere, kafić gde će roditelji moći da popiju piće i sačekaju da im deca završe sa treningom. Grad finansira sve, ne znam kolika je cifra u pitanju. Tereni su u vlasništvu Grada, a nas iz DSM akademije su angažovali da napravimo dobar posao, kako bi se za dve ili tri godine ovde igrali najveći nacionalni i internacionalni turniri. A za to je potrebno minimum šest terena. Još dva ćemo napraviti sledeće godine“, priča naš sagovornik.

Od početne premise da u Vranju „niko neće igrati tenis“, iako su, i pre otvaranja DSM akademije, u Vranju postojali klubovi, došlo se do toga da je za nepunih mesec dana ova akademija brojala stotinak dece.

Uostalom, na terenima koje sad renovira počeo je i Merdžijević, trenirao od svoje osme godine.

„Ovde ima dosta zainteresovane dece, a i roditelji su bili prezadovoljni. Radim sa kolegom Milošem Antićem koji je bio moj trener. U Vranju su čuli za mene jer sam jedini Srbin koji je u Aziji napravio akademiju. Naš grad je na mnogo dobroj poziciji, boljoj nego Beograd. Život i treniranje u Vranju štedi troškove svega, posebno letova. Svugde se stiže kolima, a na celom Balkanu se organizuju ozbiljni juniorski turniri. Najviše se tim mladim teniserima iz Evrope i Azije isplati da žive ovde jer je džaba. Teniski čas u Aziji je 100 dolara po satu“, priča sagovornik Danasa.

Izgradnja teniskog kompleksa na Sportsko-rekreativnom centru u Vranju omogućiće, pojašnjava, da grad profitira od turizma jer bi dolazili igrači iz raznih krajeva Evrope i sveta.

„U Vranje je došao da trenira igrač iz Švedske, za vikend dolazi jedan iz Švajcarske, sledeće nedelje dolaze iz Koreje. Spremaju se za turnire, u Vranju su po pet-šest meseci. Na našim terenima je trenirao Vubin Šin, dečak iz Južne Koreje koji je bio i u 50 najboljih juniora sveta. U mojoj akademiji u Šenženu se spremao za nekoliko turnira. I pošto je zbog korone u Aziji sve je zatvoreno i trenira se pod maskama, njima Evropa dođe kao dobar izbor. Odlučio je da dođe u Vranje, pripremao se ovde za juniorski Rolan Garos. Pobedio je prvog nosioca u prvom kolu, ali je izgubio u drugom iako je imao meč loptu“, priča ovaj Vranjanac.

"U Vranju u izgradnji kompleks na kojem će se igrati internacionalni turniri": Životni put teniskog trenera sa ATP licencom 3
Foto: Đ. Merdžijević

Trenerskim poslom bavi se iz „čiste emocije“, počeo je bez ikakvog predznanja o ovom pozivu, ali kaže da je već u srednjoškolskim danima pokazao „talenat za organizaciju treninga“, dok je „najviše naučio u Kini“.

„Kad se probudim jednog dana i bude me mrzelo da odem na posao, prestaću njime da se bavim. U Kini sam napravio uigran sistem, primenio sve ono najbolje što sam pokupio od svojih trenera. Ja sam trener i tehnike i taktike, ali i fizičke spreme, dok se psihologijom bavim od 15. godine. Učio sam, takođe, o oporavku. U Kini rade vrhunski kondicioni treneri i sve me to zanimalo“, kaže naš sagovornik.

Napravio je tada posebne programe treninga za rekreativce, početnike, juniore i profesionalce, u Šenžen doveo trenere i igrače iz celog sveta, a u DSM akademiji su trenirala i deca i odrasli.

„Došao sam na ideju da osmislim sistem testiranja, ishrane i plana i programa treninga koji funkcioniše najbolje na svetu. Taj program usavršavam kako bi deca napredovala i imala rezulate. Nije to ništa komplikovano, samo treba da budeš posvećen. U akademiji u Kini sam imao oko 300 dece i šest-sedam trenera“, kaže vranjski trener koji je, dodaje, bio dobar igrač na nacionalnom nivou, ali je odustao od aktivnog igranja jer nije hteo roditelje da uvlači u rizik velikog ulaganja, kako je za razvoj profesionalnog igrača potrebno „brdo para“.

"U Vranju u izgradnji kompleks na kojem će se igrati internacionalni turniri": Životni put teniskog trenera sa ATP licencom 4
Teniski centar u Vranju, u izgradnji, Foto: Đ. Merdžijević

Upisao je, nakon srednje, Visoku sportsku i zdravstvenu školu u Beogradu koja obrazuje fizioterapeute i sportske trenere, a put ga je septembra 2016. odveo u Kinu, gde je u svojoj akademiji radio kao trener. Tamo je upoznao svoju sadašnju suprugu, Kineskinju iz Šenžena, sa kojom ima četvorogodišnjeg sina.

„Ženu i sina nisam video od korone, dve i po godine, a tada sam i morao da zatvorim akademiju u Šenženu. Nakon što je proglašena pandemija, došao sam na desetak dana u Srbiju ali nisam mogao da se vratim jer je Kina zatvorila granice. Tada se i rodila ova ideja sa izgradnjom kompleksa u Vranju“, priča Merdžijević.

Dodaje da postoje nerealna očekivanja roditelja da im deca budu „novi Đoković“ i obezbede budućnost bez finansijskih trzavica.

„To je najveći problem, ali ja roditeljima uvek kažem da ako misle da se obogate preko deteta, treba da ponovo razmisle. Od tenisa zarađuju samo najbolji igrači na svetu, oni u top 100, a krvav je put doći do tog cilja. Svakodnevno ih podsećam, i decu i roditelje, koliko je bitno odricanje i posvećenost“, naglašava sagovornik Danasa.

ATP licenca

„Svake godine se održavaju kursevi po Evropi i Aziji za licencu. Položio sam prvo za ‘C’ nivo, da mogu da treniram igrače do 16 godina, posle i za ‘B’ nivo, da mogu da budem trener svim igračima, i ATP i WTA. Nivo ‘A’ je više stvar prestiža koji trener može da dobije ako je njegov igrač finalista ili pobednik grend slema. Da biste dobili ATP licencu, prvo se na terenu proveraju vaše sposobnosti, rešavanje problema, tehnika, situacije kada se koja vežba koristi. Na kraju radite test o spremnosti igrača, nutricionizmu, ishrani, fizičkoj pripremi“, priča Merdžijević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari