U "Zlatnoj boginji" pet kilograma 18-karatnog zlata: Kada je čuveni pehar Mundijala ušao u upotrebu i zašto se uvek podiže u vazduh 1Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

„Zlatna boginja“ predstavlja najznačajniji trofej u svetu fudbala, a osvaja ga pobednik Svetskog prvenstva.

Samo takmičenje je prolazilo kroz mnoge faze, počevši od onog onog održanog u Urugvaju 1930. godine, pa do onog koje nam predstoji za četiri godine.

Uglavnom su se one odnosile na broj ekipa na samom takmičenju.

Naime, kako je vreme prolazilo tako je broj ekipa povećavan, a taj trend se nastavio.

Pomenuto prvenstvo u Kataru je poslednje sa 32 reprezentacije učesnice na najvećoj svetskoj smotri fudbala, a već od onog narednog koje se održava u Meksiku, SAD-u i Kanadi 2026. godine, broj učesnika će se povećati za 16 reprezentacija – tačnije to će biti prvi Mundijal sa 48 učesnika.

Od početka Svetskih prvenstava 1930. godine, korišćena su dva trofeja: Trofej Žila Rimea od 1930. do 1970. godine i Trofej FIFA Svetskog prvenstva od 1974. godine.

Prvi trofej, prvobitno nazvan Pobeda, preimenovan je 1946. godine u čast bivšeg predsednika FIFA Žila Rimea, koji je 1929. godine predložio da se počne sa četvorogodišnjim takmičenjima.

Bio je napravljen od pozlaćenog srebra i dragog kamena i prikazivao je lik Nike, boginje pobede iz grčke mitologije.

Prvi tim koji je nagrađen ovim trofejom je bio Urugvaj, pobednik Svetskog Kupa 1930. godine.

Tokom Drugog svetskog rata, trofej je držao šampion iz 1938. godine – Italija. Nakon finala Svetskog prvenstva 1958. u Švedskoj, započeta je zanimljiva tradicija koja je opstala do dan danas.

Kada je brazilski kapiten Ilderaldu Belini čuo zahtev fotografa za bolji kadar trofeja Žila Rimea, on ga je podigao u vazduh. Svaki kapiten tima koji je osvojio trofej od tada je ponovio gest.

Naredni trofej, nazvan FIFA Svetski kup, uveden je pred Svetsko prvenstvo 1974. godine Zapadnoj Nemačkoj. Napravljen je od 18-karatnog zlata. Trenutni vlasnik trofeja je Francuska, pobednik Svetskog prvenstva 2018.

Pošto je za sva vremena “zlatna boginja” četiri godine ranije otputovala u zemlju trostrukog svetskog šampiona – Brazil, uveden je novi pehar, koji će biti aktuelan zaključno sa SP 2038 – dok na njemu bude bilo mesta za graviranje imena osvajača.

Pedeset tri predloga je dobijeno od vajara iz sedam zemalja sveta. Delo italijanskog umetnika Silvija Gacanige izabrano je za novi trofej. Trofej je visok 36.5 cm i sadrži 5 kilograma 18-karatnog zlata, a vrednost mu se procenjuje na oko 150.000 dolara.

Po nekim pretpostavkama trofej je šupalj, jer da je ispunjen, trofej bi bio težio između 70 i 80 kilograma, pa bi bio previše težak za podizanje.

Ovako je ukupne težine 6.175 kilograma i prikazuje dve ljudske figure koje drže Zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari