U znaku Zvezde i Makarića 1Foto: STARSPORT

Superligaška sezona 2020/2021. toliko je bila (ne) regularna da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekom trenutku izjavio da se se pred svetom stidi onoga što se dešava u našem klupskom fudbalu i, već za ovo leto, obećao žestok obračun sa domaćom fudbalskom mafijom, ali kada bi se zanemarile ta i slične, manje ili više direktne izjave brojnih predsednika, trenera, igrača…. o nameštanju rezultata i podešavanju plasmana ovo bi bilo statistički vrlo zanimljivo prvenstvo.

Počev od vladarskog učinka Crvene zvezde.

I kada su kilavili ili kiksirali, igrači sa „Rajka Mitića“ nisu davali bodove konkurentima, nikome sva tri odjednom, pa su sa samo tri remija u 38 kola postigli ono što nije ni doskorašnji svetski rekorder Seltik – osvojili titulu sa čak 108 od mogućih 114 bodova.

I viceprvak Partizan je mesecima grabio „plen“ samo za sebe, nalazeći izlaz i iz povremenih ćorsokaka, a da nije jesenas svako malo ispadao iz koloseka bio bi opasniji pratilac u večitoj trci za ovdašnje trofeje, mada je i sa -13 završio daleko iznad tandema Čukarički (74) – Vojvodina (71).

Ove dve ekipe su se dugo međusobno ganjale za treću poziciju, da bi na kraju „brđani“ završili trokorak ispred, iskoristivši veliki njihove mlade ekipe i teške unutrašnje potrese u novosadskom klubu, sa (sada već bivšim) trenerom Nenadom Lalatovićem i iskusnim igračima na jednoj i upravom na drugoj strani.

Bogati i organizovani TSC nije ponovio prošlogodišnji uspeh i izašao u Evropu, ali je pozicijom tik iza kvarteta učesnika kvalifikacija za UEFA takmičenja pokazao da je izrastao u stabilnu i ambicioznu sredinu.

Radnik ni pre nije važio za takvu, ali su Surduličani ove sezone pozitivno iznenadili. Toliko da je šesto mesto idealna preporuka za mladog stručnjaka Slavoljuba Đorđevića, „već viđenog“ za kormilom Vojvodine. Kao u retko kojoj ligi na svetu, preostalih 14 klubova se do pred kraj borilo da ne sklizne u zonu ispadanja ili se iščupa iz nje.

Nije se znalo ko pije a ko plaća u toj surovoj i prljavoj borbi za eskiviranje poslednjih šest mesta, a konačan spisak „otpadnika“ zaključen je tek u zadnjih 90 minuta.

Odavno se videlo da Bačkoj (16 bodova?!), Mačvi (25) i Zlatiboru (29) nije mesto u SLS, ma kakva ona bila, ni Inđija (35) nije opravdala članstvo u krem društvu, a Rad i Javor zadnji su se ukrcali u voz za Prvu ligu.

Koliko je preglomazno takmičenje sa 20 klubova bilo tragikomično pokazuje i podatak da je čak 14 timova završilo sa negativnom gol razlikom – od Mladosti (-16) do Bačke (-44).

I to u sezoni sa Zvezdinih rekordnih 114 pogodaka.

Pa, opet nije ona dala prvog strelca SLS.

Šta više, njen najbolji egzekutor Mirko Ivanić (16) imao je daleko skromniji učinak od Milana Makarića, jer je 25-godišnji napadač iz Radnika 25 puta pogađao u centar i nagovestio  transfer karijere. Istina, u šest navrata iz penala, dok je odbegli Partizanov ofanzivac Takuma Asano (18) to radio samo iz igre ili posle prekida.

Javor i Rad smislili naknadni spas

Do pandemije korona virusa Superliga je brojala 16 klubova, što je već tada bilo iznad infrastrukturnih, kadrovskih i finansijskih limita srpskog fudbala, ali je vrhuška Fudbalskog saveza Srbije učinila medveđu uslugu loptanju i, pod plaštom pravde, odlučila da SLS priključi ekipe iz Prve lige, a u visokom društvu zadrži one koji to nisu zaslužili na terenu. Uz obećanje da će izmena biti jednokratna. Međutim, dan posle ispadanja Javora i Rada, od ova dva kluba potekla je inicijativa da se SLS skrati samo za dva člana, što bi pomenuti tandem sačuvalo na glavnoj sceni. U istom paketu predloga za Izvršni odbor FSS nalazi se i ideja da i sezonu posle ispadnu 4 kluba, dok se SLS ne vrati na pređašnjih 16 aktera. A, kako je plan otkrio predsednik Zajednice klubova SLS i PLS, Dragomir Lazović, ne bi čudilo da FSS još jednom pređe preko svojih odluka.

Konačan epilog

* kvalifikacije za Ligu šampiona

Crvena zvezda

* kvalifikacije za Ligu konferencija

Partizan, Čukarički, Vojvodina

* novi prvoligaši

Bačka, Javor, Mačva, Zlatibor, Rad, Inđija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari