Ubedljiva pobeda Crvene zvezde 1Foto: FoNet / Euroleague

U 16. kolu Evrolige, košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u Kaunasu ekipu Žalgirisa sa 77:61 (21:7, 26:15, 14:17, 16:22) i sa učinkom od po osam pobeda i poraza nalaze se na sedmom mestu.

Posebno je važno što je prvak Srbije trijumfovao sa više od devet poena razlike, jer su Litvanci u Beogradu pobedili sa 88:79, pa bi u eventualnoj deobi mesta crveno-beli bili u prednosti.

Zvezda je odigrala gotovo savršen meč, a pogotovo u prvom poluvremenu deklasirala je protivnika. Fantastičnom odbanom izabranici Dejana Radonjića su potpuno zaustavili šutere Žalgirisa, pa su domaćini u prvih deset minuta ubacili svega sedam poena.

U istom tempu zvezdini košarkaši su nastavili i u drugoj četvrtini i do odlaska na odmor imali su prednost od 25 koševa, da bi početkom trećeg dela igre stigli do maksimalnih plus 28. Utakmica je tada bila rešena i Zvezda je do kraja pametnom igrom bez većih problema stigla do treće uzastopne pobede, a četvrte u poslednjih pet evroligaških utakmica.

Zanimljivo je da je Zvezda dobila Žalgiris njihovim oružjem, jer je ubacila 14 trojki, dok su Litvanci kao tradicionalno najbolji šuteri u Evropi samo pet puta bili precizni u pokušajima za tri poena. Izvanredna taktička igra crveno-belih potpuno je izbacila iz ritma domaće igrače, koji su za 40 minuta napravili samo 15 faulova, pa je Zvezda izvela svega četiri slobodba bacanja.

Treba, međutim, reći da je za to zaslužna i veoma dobra i tečna igra Crvene zvezde u napadu. Šampion Jadranske lige je imao 25 asistencija, a samo sedam izgubljenih lopti, dok su domaćini imali sedam asistencija manje, a izgubili su 20 lopti.

Marko Simonović je odigao još jedan izvanredan meč i utakmicu je završio sa 16 poena, a najbolji u redovima crveno-belih bio je Branko Lazić sa 15 koševa, po tri skoka i asistencije i četiri ukradene lopte, uz fantastičnu igru u odbrani. U narednom kolu Crvena zvezda 12. januara dočekuje Fenerbahče.

Žalgiris: Pangos 4, Lekavičijus 6, Vesterman 3, Seibutis 8, Motum 8, Jankunas 10, Javtokas 2, Milaknis 6, Lima, Kavaliuskas 5, Hartenštajn 2, Ulanovas 7.

Crvena zvezda: Volters 5, Tompson, Dangubić 8, Mitrović, Lazić 15, Dobrić, Simonović 16, DŽenkins 13, Gudurić 7, Jović 1, Kuzmić 8, Bjelica 4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari