Ubojit kao Fonten, bolji i od Skoblara: Višestruki dometi het-trika Kilijana Mbapea u Monpeljeu 1Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Posle Marselja, Monaka i Liona i Pari Sen Žermen ima najmanje 350 pobeda u gostima u francuskom fudbalkom prvenstvu.

Do nje je stigao sa ubedljivih 6:2 protiv Monpeljea.

Sva je prilika da će pariski „sveci“ da sačuvaju titulu prvaka, pošto u vođstvu imaju 12 bodova više od drugoplasiranog Bresta, ali neće moći da zadrže najsjajniju zvezdu Kilijana Mbapea, koji se obećao Realu.

Najbolji francuski fudbaler, jedan i od najboljih na svetu, u Monpeljeu je produbio svoj nezaboravni trag u istoriji kluba.

Postigao je het-trik (2:0, 3:2, 5:2), koji ima višestruki značaj za njegova dostignuća u domaćoj ligi.

Prvo, dosegao je na čelu liste strelaca za ovu sezonu do 24 gola. U prvih 26 kola francuskog igrača nije zahvatilo takvo golgetersko nadahnuće više od šest decenija. Slavni Žist Fonten je u sezoni 1959/60, igrajući u Nici, postigao isto 24 za to vreme.

Na večnoj listi po broju het-trik dostignuća, među igračima koji su na jednom meču tresli mrežu po tri ili više puta, sada ima devet takvih ostvarenja (četvorostruki strelac bio kada je Pari Sen Žermen slistio Lion s 5:0 na Parku prinčeva 7. oktobra 2018). Niko ih nije skupio toliko u poslednjih 40 godina.

Do juče je bio rame uz rame s Josipom Skoblarom, nekadašnjim asom OFK Beograda, proslavljenim golgeterom Marselja, i dan-danas najubojitijim strelcem u jednoj sezoni – 44 pogotka 1970/71.

Sa 172 gola Mbape je ubedljivo najbolji strelac Pari Sen Žermena u francuskom šampionatu, a i četvrti ikada najbolji u dresu jednog kluba.

Nadmašiće, sasvim je sigurno, trećeplasiranog Ervea Revelija, koji je za Sent Etjen postigao 175 (1966-71, 1973-78).

Na večnoj listi, sa 16 pogodaka u Monaku, Mbape je izbio na osmo mesto sa 188 pogodaka.

Pretekao je legendu Liona Flerija di Nala (187 od 1960. do 1974), a brzo će i Jozefa Ujlakija (190), Mađara koji je igrao u posleratnom dobu.

Da bi dosegao i do granice od 200 pogodaka, koju su prešla šestorica, moraće u preostalih osam kola da zatrese mrežu još 12 puta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari