UEFA ćuti i "gura" već treću sezonu Lige nacija 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Igra se u trenutku kada su se reprezentativci „ohladili“ od državnih prvenstava i započeli godišnje odmore, željni života daleko od lopte, mozgaju kuda dalje u karijerama ili to malo viška slobodnog vremena koriste za saniranje povreda, umorni i zasićeni fudbala.

I pre pokretanja najmlađeg takmičenja nacionalnih timova iz „porodice“ Evropske fudbalske federacije postojale su kritike i pohvale ideje o Ligi nacija, a ta raspolućenost u shvatanju njene prirode, smisla i efekata ne prolazi ni četiri godine od prvih utakmica selekcija – članica UEFA.

– Liga nacija pruža šansu da igrači sa manjom minutažom dobiju na važnosti, jer su svi pozvani u reprezentaciju bitni. Imam puno poverenje u njihov fudbalski kvalitet, pa zašto onda ne promeniti „puls“ i imati još jednu pozitivnu stvar u ovom nezamislivo teškom kalendaru – stava je selektor A reprezentacije Srbije, Dragan Stojković, a izrekao ga je nakon pobede u drugom od četiri junska kola, u kom je raširio krila nekolicini “Orlova” iz drugog plana u dresu sa trobojkom i(li) njihovim klubovima.

Od kada je sveta i veka, prijateljske utakmice su služile za razigravanje i uigravanje, međutim, inicijatori LN hteli su da smanje participaciju istih u kalendaru UEFA, a kao mamac glasačima za formiranje LN poturili su njenu prohodnost ka Evropskom prvenstvu. Za tri ekipe s najboljim učinkom, ako do EURO nisu stigle putem klasičnih kvalifikacija, a uspeju da prežive (polu)finale baraža. Naša zemlja je tako imala priliku da zaobilaznicom dođe do kontinentalne smotre održane prošlog leta, ali je posle sjajnog izdanja protiv Norveške sve prosula očajnom partijom u megdanu sa Škotskom.

– Neću donositi sudove nakon Lige nacija, ali meni ona ne ide. Bio bih najsretniji da se sutra ukine. Igrači nisu u ritmu, a ja ne mogu nikome ništa da zamerim. Svako od njih ima neke svoje probleme, transfere i tako dalje – ne krije lični animozitet šef stručnog štaba Hrvatske, Zlatko Dalić, jer se kao većina njegovih kolega suočava sa činjenicom da prva tura mečeva LN, svake druge godine (održavanja), dolazi u zao čas.

U trenutku kada su se reprezentativci „ohladili“ od državnih prvenstava i započeli godišnje odmore, željni života daleko od lopte, mozgaju kuda dalje u karijerama ili to malo viška slobodnog vremena koriste za saniranje povreda, umorni i zasićeni fudbala. I, daleko od toga da jedini od poznatijih u svom esnafu upire prstom u takmičenje razdeljenog u četiri kvalitativna razreda (A, B, C, D) i brojne grupe, gde se mesta dobijaju na osnovu nacionalnog rejtinga na UEFA rang listi, a titula ide nekoj od četiri najuspešnije selekcije prve divizije, na kraju Fajnal-fora na teritoriji ižrebanog domaćina.

– Više utakmica je uvek loša ideja. Što se mene tiče, Liga nacija je jedna od najbesmislenijih ideja u svetu fudbala. Igrači su odigrali 70 mečeva u klubovima i nastavljaju sa susretima Lige nacija, kada se sezona završi. Radije bih da UEFA uzme više para od finala Lige šampiona i da se otarasi Lige nacija – neće da drži jezik za zubima Jirgen Klop, čiji je Liverpul u minuloj sezoni imao brdo obaveza na tri domaća i jednom UEFA „frontu“, uzeo dva trofeja i za malo izvisio u trci za titule šampiona Engleske i Evrope.

Sličnu stvar, još 2018. godine, izrekao je i zemljak cenjenog Nemca, Oliver Birhof.

– Nekako se stiče utisak da UEFA mora da zaradi još malo novca, pa zato organizuje ovo takmičenje. U nekom trenutku je sve to previše – prokomentarisao je direktor Nemačkog fudbalskog saveza (DFB), da bi u međuvremenu ipak malo korigovao mišljenje ili, jednostavno, prihvatio realnost.

– Liga nacija je stekla ugled od tada, pa čak i prestiž. Nije to nikakvo prvenstvo sveta ili Evrope, ali, sve u svemu, jeste veoma zanimljivo takmičenje – reči su svojevremeno vrsnog centarfora na temu Lige nacija, u kom UEFA premira svačije učešće, samo ne istim ciframa, a sama učestvuje u deljenju zarade od prodaje TV prava i sponzorskih ugovora, dajući mogućnost onima sa najboljim plasmanom da avanzuju do viših fudbalskih kasti.

Da Savezi i selektori ućare gde i koliko mogu, svako u svom domenu. Naš FSS teško da će se značajnije opariti od utakmica na stadionu Crvene zvezde, jer je utakmice sa Norveškom i Slovenijom, pratilo premalo ljudi, dok bi Piksi tokom tekuće sezone Lige nacije mogao da izvrši dopunsku kadrovsku selekciju za Mundijal u Kataru, na kraju godine, pa i isproba neke taktičke varijacije.

Moguće sa Južnoamerikancima

Pre četiri godine šuškalo se o navodnom planu predsednika Međunarodne fudbalske federacije Đanija Infantina da se organizuje globalna Lige nacija, s podrškom neimenovanog moćnog finansijskog konzorcijuma, ali je taj projekat FIFA ostavljan po strani. Do propasti ideje prvog čoveka FIFA o organizovanju Svetskih prvenstava na svake dve umesto četiri godine, jer neki planetarno širenje LN vide kao neku vrstu alternative češćih Mundijala. Postoje čak nepotrvđene informacije da su UEFA i Južnoamerički fudbalski savez (CONMEBOL), kao najveći protivnik Infantinovih planova o SP na svakih 24 meseca, dogovorili da od 2024. u okviru Lige nacija učestvuje i 10 južnoameričkih reprezentacija.

Iznenađenja “za kladioničare”

Što zbog tajminga mečeva, što zbog tanjeg takmičarskog značaja Lige nacije u njoj se češće dešavaju rezultatska iznenađenja nego u „pravim“ borbama za šampionate Evrope i sveta. Tako je u prva dva kola aktuelne Austrija savladala Hrvatsku, Danska uhvatila Francusku na krivoj nozi, Mađarska iznenadila Englesku, Češka izvukla remi sa Španijom, Jermenija uzela plen Republici Irskoj, Bugarska doživela katastrofu protiv Gruzije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari