Utakmica: Crvena zvezda - Olimpijakos Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/DS

NUNS je, kako se navodi u saopštenju, pre dva dana obavestio UEFA da je uprava FK Crvena zvezda po drugi put u razmaku od mesec dana uskratila novinarima Danasa pravo da izveštavaju sa utakmice u okrilju evropske Lige šampiona čime je prekršila srpski Zakon o javnom inormisanju i medijima kojim je „zabranjena neposredna ili posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

U pismu koje je predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu uputio predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ukazano je da se radi o diskriminatorskom ophođenju prema jednom  od najuglednijih medija u Srbiji.

„Zbog istraživačkih i analitičkih tekstova o poslovanju Crvene zvezde, novinari Danasa već su bili upozoravani od čelnika kluba da će im biti uskraćeno zvanično prisustvo na stadionu, pa i za evropske utakmice, a ta pretnja je konačno ostvarena 26. avgusta, pred utakmicu sa Jang Bojsom, a ponovljena pred današnju utakmicu sa Olimpijakosom. U oba slučaja u klupskom dopisu kaže se da su novinarima Danasa usraćene akreditacije ‘zbog velikog interesovanja medija’, što je po nama u NUNS-u samo banalan i loš izgovor za neprimerenu osvetu, nedostojnu kluba velikog imena i tradicije“,navedeno je u pismu NUNS-a .

„Koristimo priliku da izrazimo zahvalnost što ste nam poslali ove informacije. Nijedna od strana koju pominjete – novine Danas i FK Crvena zvezda – nije do ovog trenutka pokrenula ovo pitanje kod UEFA, ni direktno, ni posredstvom delegate UEFA koji su imenovani za utakmice sa Jang Bojsom i Olimpiakosom“, navodi se u odgovoru Evropske fudbalske organizacije.

Dodaje se da je, prema propisima UEFA, komunikacija sa medijima u nadležnosti kluba, a u skladu s tim i poslovi akreditacije novinara i snimatelja.

„Naša služba za odnose sa medijima će u narednim nedeljama kontaktirati FK Crvena zvezda u vezi ovog slučaja, kako bi bolje razumeli karakter tih odluka, i, nadamo se, pomogla da dve strane prevaziđu međusobne prepreke“, navodi se na kraju pisma koje je UEFA poslala NUNS-u.

Povezani tekstovi