UEFA uvodi VAR u Ligi šampiona 1Foto: Epa FRANCK ROBICHON (Arhiva)

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) odlučila je da od sledeće sezone uvede VAR sistem kao pomoć sudijama u Ligi šampiona.

VAR je prvi put uveden na Svetskom prvenstvu u Rusiji i povele su se mnoge polemike oko načina primene, naročito posle meča Srbija – Švajcarska na kojem su „orlovi“ oštećeni za nedosuđeni penal.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin izjavio je posle Mundijala da nije za uvođenje VAR sistema jer još uvek nije tačno definisano kada se tačno upotrebljava, da li samo na zahtev glavnog sudije ili na svaki signal arbitara iz video sobe. Za sada nije poznato da li će UEFA na drugačiji način od FIFA urediti način korišćenja VAR sistema, kao i da li će sudije iz video sobe dobiti šira ovlašćenja, odnosno da će glavni sudija morati da ih posluša svaki put kada mu signaliziraju na sumnjivu situaciju koju treba da pogleda.

UEFA će VAR prvi put primeniti sledeće godine na Superkupu Evrope, a potom i na mečevima Lige šampiona. Najavljeno i da će se VAR uvesti u reprezentativni fudbal od Evropskog prvenstva 2020. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari