UEFA zapretila visokim kaznama ako se formira Superliga Evrope 1Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Nakon najave da bi najveći evropski fudbalski klubovi mogli da formiraju svoju Superligu, Evropska fudbalska unija (UEFA) zapretila je svim učesnicima tog takmičenja da će platiti visoku cenu.

Da pretnje nisu bez osnova, ukazuje činjenica da su zajedničko saopštenje, pored UEFA, potpisale nacionalne federacije Engleske, Španije i Italije, ali i engleska Premijer liga, španska Primera i italijanska Serija A.

Saznajemo da neki engleski, španski i italijanski klubovi nameravaju da formiraju svoju Superligu, a ukoliko se to zaista desi, želimo da ponovimo da ćemo ostati jedinstveni u naporima da zaustavimo taj cinični projekat zasnovan na ličnim interesima nekoliko klubova, u trenutku kada je društvu potrebna solidarnost više nego ikad, navodi se u saopštenju.

Razmotrićemo, ističe se, sve mere koje su nam na raspolaganju na svim nivoima, kako sudskim, tako i sportskim, kako bismo sprečili da se to dogodi, jer se fudbal zasniva na otvorenim takmičenjima i sportskim zaslugama i ne može biti drugačije.

Kao što su ranije najavili FIFA i šest nacionalnih federacija, tim klubovima će biti zabranjeno da igraju u bilo kom drugom takmičenju na domaćem, evropskom ili svetskom nivou, a njihovim fudbalerima bi moglo biti uskraćeno da igraju za svoje nacionalne timove, stoji u saopštenju.

Zahvaljujemo se klubovima, posebno francuskim i nemačkim, koji su odbili da se prijave za to takmičenje i pozivamo sve ljubitelje fudbala i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta, ako bi bio najavljen. Što je mnogo, mnogo je, poručili su iz UEFA i tri nacionalne federacije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.